Vegan dahl recept, geschikt voor kinderen

Deze dahl gaf ik voor het eerst aan mijn dochter toen ze ongeveer een jaar oud was. Ze vond het meteen lekker. Gelukkig maar. Linzen (en andere peulvruchten) zijn de beste bron van eiwitten voor vegetarische kinderen. Mijn dochter houdt nog steeds van dahl, en alle andere familieleden gelukkig ook. Ik maak dahl zeker een keer per week.

Inmiddels maak ik het pittiger dan toen mijn dochter maar een jaar oud was. Ik voeg tegenwoordig een kleine gedroogde chilipeper toe. Dat geeft een klein beetje pittigheid die kinderen niet afschrikt. Maak je deze dahl voor volwassenen? Voeg dan wat meer gedroogde chilipepers toe: zo’n twee-drie stuks.

Ingrediënten voor de milde vegan dahl (4 porties)

  • 2 el kokosolie
  • ¼ thl mosterdzaad
  • ¼ thl venkelzaad
  • ¼ thl komijnzaad
  • Een kleine ui
  • 3-4 knoflookteentjes
  • Een bleekselderijstengel
  • Een wortel
  • 1 maatbeker linzen (ik doe één deel rode of gele linzen en één deel zwarte beluga linzen), ongeveer 120 g in totaal
  • 400 ml kokosmelk light
  • 100 ml tomatenpassata
  • 1 thl garam masala
  • 1 thl fenegriekpoeder
  • Zout naar smaak (de allerkleinste kinderen mogen geen/heel weinig zout)
  • Rijst of een andere graansoort om bij te serveren. Ik vind basmati rijst lekker bij dit gerecht.

Bereidingswijze kindvriendelijke vegan dahl

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Spoel de linzen heel erg goed af onder koud water.
  3. Snijd de ui en knoflook fijn. Snij de selderijstengel in dunne plakjes. Schil en rasp de wortel.
  4. Verwarm de kokosolie in een diep pan. Voeg de mosterdzaad, venkelzaad en komijnzaad toe.
  5. Wanneer de zaadjes beginnen te ploffen, voeg je de gehakte knoflook, ui en bleekselderij toe en roerbak je tot deze doorschijnend zijn. Dat duurt 2-4 minuten. Voeg vervolgens de geraspte wortel toe, roer en kook nog 1-2 minuten. Voeg de linzen, kokosmelk en passata toe en breng aan de kook. Voeg zout, garam masala en fenegriekpoeder toe.
  6. Kook op laag vuur gedurende 45 minuten. Zet het vuur af. Laat nog minimaal 15 minuten in het pan staan.
  7. Serveer met basmatirijst (of een andere graansoort naar keuze).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.