Hartige taart van paddenstoelen

Het is niet altijd makkelijk om een hoofdgerecht voor een feestelijke maaltijd te creëren die iedereen lekker zal vinden. En zeker als het hoofdgerecht vegetarisch moet zijn. En dat moet meestal wel. Want tegenwoordig zit er vaak minstens één vegetariër in elke familie.

Persoonlijk vind ik de meeste ideeën van een vega-hoofdgerecht of te saai, of niet verzadigend genoeg. Groente is gezond en lekker maar zijn geen volwaardige vervanger van een stevig vleesgerecht.

Onderstaande paddenstoelentaart serveer ik tijdens mijn eigen kerstdiner. De taart is stevig, past goed bij rode wijn (Bordeaux is een perfecte match), verzadigt en is ook nog heel mooi. En, ook niet onbelangrijk, je hoeft niet de hele dag in de keuken te staan om het klaar te maken.

Ik heb verschillende soorten paddenstoelen getest voor deze taart, en ben tot de conclusie gekomen dat paddenstoelen die vlezig zijn en minder vocht bevatten het beste in dit recept werken. Champignons moet je niet gebruiken want die zijn veel te waterig. Maar oesterzwammen en portobello’s kunnen weer prima.

Het belangrijkste in deze recept is al het vocht uit de paddenstoelen en uien te koken voordat je de vulling op de taart doet. Anders wordt de taart te nat. Daarom moeten de paddenstoelen eerst in de oven, daar worden ze lekker droog.

Hartige taart van paddenstoelen ingrediënten

Voor 4 porties:

  • 230 g kant-en-klaar quiche en taartdeeg (of gebruik jouw favoriete hartige deegrecept)
  • 500 g paddenstoelen (ik gebruik zelf graag een mix van portobello, oesterzwammen en koningsoesterzwammen)
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 3-4 uien
  • Bakolie
  • 150 g Comté kaas of een andere rijpe harde kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • (Optioneel) 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden

Bereiding van de paddenstoelentaart

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Maak de paddenstoelen schoon met een vochtig keukenpapier en snijd ze in grove stukken. Leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met zout en bakolie. Meng en zet in de oven. Zet de temperatuur op 170 graden en laat de paddenstoelen in 15 minuten garen.
  3. Maak de knoflook en uien schoon en hak ze fijn.
  4. Doe een beetje bakolie in een pan en zet het vuur op medium-hoog. Doe de knoflook en de ui in de pan. Voeg zout toe en roer. Na ongeveer 5 minuten zet je het vuur op laag en laat je de ui zachtjes koken geurende ongeveer 10 minuten.
  5. Rasp ondertussen de kaas.
  6. Als alle ingrediënten voorbereid zijn, meng dan de ui, de paddenstoelen en de kaas door elkaar. Voeg (optioneel) peper en Provençaalse kruiden toe. Dit is de vulling.
  7. Rol het taartdeeg uit op het bakpapier en leg het in de taartvorm. Prik enkele gaatje met een vork in de bodem. Doe de vulling op het deeg. Als de randen van het deeg hoger zijn dan de vulling, vouw ze dan over de vulling.
  8. Smeer de randen van het deeg lichtjes met bakolie.
  9. Bak de paddenstoelentaart in 20-25 min af. Als het deeg bruin begint te worden, dan is de taart klaar.
  10. Voor de beste resultaten, laat de paddestoelentaart een minuut of tien in de taartvorm afkoelen voordat je hem snijdt.

Hartige taart van paddenstoelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.