7 redenen om watermeloen te eten (en hoe kies je een goede?)

Er zijn ongeveer duizend verschillende soorten watermeloen in de wereld, maar ze behoren allemaal tot dezelfde plantensoort genaamd Citrullis lanatus. Watermeloen is verwant aan meloen, pompoen en komkommer.

Watermeloenen worden overal ter wereld met plezier gegeten. Vooral in de zomer. De verfrissende smaak, het hoge watergehalte en de aantrekkelijke kleuren variërend van rood, geel en roze maken watermeloenen zeer aantrekkelijk voor onze consumptie. Zelf ben ik echt gek op watermeloenen. Ik kan wel een halve kilo in één keer opeten. Gelukkig is watermeloen erg gezond en hoef ik niet bang te zijn voor de consequenties van mijn watermeloen consumptie. In deze blog wil ik jullie in mijn kamp van watermeloenliefhebbers werven door te vertellen waarom het nou gezond is. En er bestaan niet slechts één of twee redenen waarom watermeloen gezond is, maar maar liefst zeven.

Waarom is watermeloen gezond?

  1. Een perfecte dorstlesser

Ongeveer 92% van de inhoud van watermeloen is water. Een schaaltje van 225 g (standaard portie) levert dus 207 ml water. Ideaal voor mensen die het lastig vinden 2 liter water te drinken, nu mag je een glas water minder drinken!

  1. Een bron van vitamine A

Watermeloen is een uitstekende bron van vitamine A.

In Nederland is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A voor een volwassenen 800 mcg/dag. Een portie van watermeloen van 225 gram bevat 450 mcg vitamine A, dus meer dan de helft van we per dag nodig hebben.

  1. Een bron van vitamine C

Watermeloen is een goede bron van vitamine C. Een standaard portie van watermeloen (225 g) levert 18 mg vitamine C oftewel ongeveer 25% van wat we per dag nodig hebben.

  1. Een bron van kalium

In de hitte is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan kalium. Je verliest namelijk kalium via zweet. De ADH voor kalium in Nederland is 3500 mg per dag nodig. Een portie watermeloen (225 g) bevat ongeveer 360 mg kalium.

  1. Goed voor de gezondheid van de prostaat

Deze is voor de mannelijke lezers: Watermeloen is een uitstekende bron van het carotenoïde lycopeen. Van alle carotenoïden overheerst lycopeen in menselijk plasma, verschillende weefsels en de prostaat. Er wordt aangenomen dat regelmatige consumptie van lycopeen het risico op prostaatkanker aanzienlijk kan verminderen.

  1. Beperkt ultraviolette schade

Van hetzelfde carotenoïde lycopeen is bekend dat het effectief is bij het bestrijden van ultraviolette schade aan de huid en dus helpt om vroegtijdige veroudering van de huid tegen te gaan.

Trouwens, lycopeen is lipofiel (“houdt van vet”). Dit betekent dat de optimale opname ervan plaatsvindt in aanwezigheid van vetten. In de praktijk betekent dit dat als je watermeloen samen met vet voedsel eet (bijvoorbeeld in salades met fetakaas en olijfolie), dat dan de opname van lycopeen aanzienlijk toeneemt.

  1. Gunstig effect op de bloeddruk

Klinische studies tonen het hypotensieve (bloeddrukverlagende) effect van watermeloen aan. Regelmatige consumptie van een kleine hoeveelheid watermeloen kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen bij zowel mensen met een normaal gewicht als bij zwaarlijvige mensen die lijden aan hypertensie. Een theorie is dat dit mogelijk wordt gemaakt door het aminozuur L-citrulline. L-citrulline wordt in het menselijk lichaam omgezet in het essentiële aminozuur L-arginine. Van arginine is bekend dat het de bloedcirculatie verbetert.

Bovendien is watermeloen een natuurlijke diureticum. Diuretica zijn middelen die je vaker doen plassen en dus helpen om overtollige vocht kwijtraken. Diuretica zijn bekend om bloeddruk te verlagen. Vandaar dat geneesmiddelen met diuretische effect worden standaard voorgeschreven voor mensen met hoge bloeddruk.

  1. Helpt om af te vallen

Omdat watermeloen voornamelijk uit water bestaat en omdat je het normaal gesproken in grote hoeveelheden eet, verzadigt watermeloen heel erg goed. Je hebt het vast zelf ervaren: na het eten van watermeloen zit je een tijdje echt vol.

Volgens een wetenschapelijke studie resulteerde dagelijkse consumptie van watermeloen gedurende een periode van vier weken in significante verlaging van het lichaamsgewicht, de body mass index, de taille-tot-heupverhouding en de bloeddruk.

Watermeloen bevat ongeveer 35 kcal per 100 g. Dit is heel weinig. Eigenlijk significant minder dan andere soorten fruit. Het is echt een perfect product als je aan het lijnen bent (maar ook als je gezond gewicht hebt natuurlijk).

Hoe selecteer je een lekkere, zoete watermeloen?

Gesneden watermeloen in een plastic bakje kopen is eenvoudig, maar niet duurzaam. Denk aan al dat plastic. Je bent ook veel duurder uit dan wanneer je een hele watermeloen bij een groenteboer koopt. Maar hoe selecteer je nou een goede watermeloen? Hier volgen een paar trucjes.

  • Kijk naar de strepen. De groene strepen moeten diep, donkergroen zijn, terwijl de bleke strepen lichtgeel moeten zijn. Als de meloen erg glanzend is, is hij waarschijnlijk onrijp. Ga voor een matte watermeloen.
  • Zoek een grote, verkleurde plek op het oppervlak van jouw watermeloen, ook wel de veldvlek genoemd. Deze markering laat zien waar de watermeloen op de grond lag terwijl hij rijpte. Als vuistregel geldt dat de kleur donker geel of bijna oranje moet zijn, wat duidt op een meloen vol van smaak.
  • Om een watermeloen te kiezen die voldoende tijd heeft gehad om te rijpen, moet je het staartje inspecteren. Die moet dan droog en geelbruin zijn.
  • Watermeloen bestaat voornamelijk uit vocht. Als je twee watermeloen hebt van identieke grootte, maar de ene weegt zwaarder dan de andere, dan moet je voor de zware gaan. Die is dan lekker sappig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.