Vind jij het ook zo lastig om ze te weerstaan tijdens sinterklaastijd? Pepernoten, of eigenlijk kruidnoten. Eerder kon je hier al lezen waarom de één beter tegen ongezond snoepgoed kan dan de ander.
Wij hebben een super snel recept voor je samengesteld om gezonde pepernoten te maken. Zonder suiker en boter!
Dat wordt verantwoord genieten voor het hele gezin dit jaar. Alle ingrediënten zijn bovendien verkrijgbaar in onze webshop. Lekker makkelijk!
Ingrediënten voor gezonde pepernoten
- 250 gram speltbloem
- 75 gram kokosolie
- 100 gram honing
- 2,5 theelepel speculaaskruiden
- 3 eetlepels water
- snufje Keltisch zeezout
Bereiding
Zorg dat je kokosolie vloeibaar is. Dit doe je door het licht te verhitten. Als je kiest voor onze extra virgin biologische kokosolie is het al vloeibaar vanaf 25 graden.
Vervolgens meng je de speltbloem, kokosolie, honing, speculaas kruiden en Keltisch zeezout in een grote kom. Kneed alles goed door elkaar en maak er een mooie grote bal deeg van.
Maak van het deeg kleine balletjes die uiteindelijk de gezonde pepernoten moeten worden. Deze leg je op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat je genoeg ruimte laat tussen de pepernoten en druk ze goed aan.
Gezonde pepernoten in de oven
Verwarm de oven tot 160 graden. Bak de pepernoten tussen de 15 en 20 minuten in het midden van de oven.
Houd de oven goed in de gaten. Het kan soms hard gaan. Check na 15 minuten al even hoe het staat met de onderkant van de kruidnootjes.
Laat de pepernoten afkoelen en je het heerlijk avondje kan beginnen!
Ga jij dit recept maken, of heb je er al ervaring mee!? Laat hieronder een reactie achter en deel je bevindingen 🙂
L. Liebrand says
Hebben jullie ook een recept voor mensen met een glutenallergie?
Puur&Fit says
Beste L. Liebrand,
Bedankt voor je reactie! Zoals docky43 hieronder zegt kun je inderdaad ook maismeel gebruiken. Amandelmeel is ook een optie, al moet je dan uitkijken dat het niet te droog wordt. Je kunt dit eventueel combineren met glutenvrij, zelfrijzend bakmeel.
Gezonde Groet,
De Puur&Fit Academie
docky43 says
Spelt wordt door veel mensen met een gluten intolerantie redelijk tot goed verdragen omdat de moleculaire structuur van de gluten in de spelt afwijkt van de reguliere tarwe. Het is dus de moeite waard om te proberen. Dit omdat in de speltbloem wel alle voedingstoffen blijven in tegenstelling tot gezeefde tarwe.
In het andere geval kan de bloem worden vervangen door maïsmeel, maar dan dient de hoeveelheid honing aangepast te worden of vervangen door stevia.
Myra says
Wat een leuk recept! Ik heb m’n Kids beloofd pepernoten met ze te gaan bakken, dus ga dit recept hiervoor proberen 🙂
Puur&Fit says
Hoi Myra,
Bedankt voor je reactie! Dat moet vast goed komen, veel plezier 🙂
Gezonde Groet,
De Puur&Fit Academie
Susie says
Het zou handig zijn als de ovenstand erbij was vermeld… Ik neem aan 180 graden?
Puur&Fit says
Beste Susie,
Bedankt voor je bericht. Goed punt! We gaan het er direct bijzetten. Dit moet 160 graden zijn.
Gezonde Groet,
De Puur&Fit Academie
Krista Boots says
Voor een glutenvrije versie kun je ook een deel rijstmeel gebruiken en een deel amandelmeel. 60 gram rijstmeel en 100 gram amandelmeel.Ik gebruik dan 40 gram palmsuiker en 1 el rijststroop. De rijstmeel zorgt al voor een licht zoete smaak waardoor je minder suiker nodig hebt. Succes!
Groetjes Krista
Lia van de Graaf says
Hoi, Ik heb deze gemaakt maar dan met kokosmeel, alleen ze waren wat aan de droge kant, dus ik wil graag weten wat ik erbij kan doen om ze minder droog te maken..
De smaak was verder wel lekker..
Heb zelf al gedacht aan meer kokosolie?? of kokosmelk/room? dadels?
Krista Boots says
Amandelmeel is vetter dan kokosmeel. Dit zorgt er dan ook voor dat het minder droog is. Je kunt dus een deel van de kokosmeel vervangen door amandelmeel.