Recept voor Amaranth pap

amaranth-pap-puur-en-fit-judith-rolf

Amaranth lijkt op een graan maar is een zaad dat in Zuid -Amerika wordt verbouwd. Men gebruikt het wel op eenzelfde manier als graan. Amaranth bevat geen gluten en is een goed product wanneer je glutenvrij wilt eten.

Het zaad is rijk aan B vitamine, vitamine E en diverse mineralen zoals magnesium, kalium, ijzer en zink. Het amaranth- zaad is ook rijk aan eiwitten. Ideaal om in de vorm van een pap je dag mee te beginnen!

De Amaranth vlok

Wellicht ben je bekend met quinoa. Amarant en quinoa zijn familie van elkaar. De plant sterft niet direct af wanneer de zaden rijp zijn. Hieraan dankt de plant zijn naam. Amarant betekent ‘onsterfelijk’. De variant die ik graag gebruik is een vlok van bijvoorbeeld het merk ‘De Halm’. Het zaad is verwarmd en geperst tot een vlok. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk. Een vlok heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten en je hoeft deze niet van tevoren te laten weken. Amarant neemt tijdens het koken iets meer dan 2 keer in zijn volume toe.

Ik kook graag op gevoel. Dit wil zeggen dat ik geen hoeveelheden afweeg en afmeet. Wanneer ik pap bijvoorbeeld iets te dik maak kan ik de pap gemakkelijk verdunnen door extra melk of water toe te voegen. Uiteraard geef ik je in dit recept wel een richtlijn.

Wie wat bewaart…

Maak een pan vol. Voor het hele gezin of voor jezelf een voorraad. De gare basispap is in de koelkast nog zeker 3 dagen houdbaar. Dit betekent dat je bij een volgende eetmoment de pap alleen hoeft op te warmen. Doe dit bij voorkeur in een pan in plaats van een magnetron. Het gebruik van een magnetron is omstreden. Het zou de kwaliteit van het product wat je erin verwarmt niet ten goede komen.

EKO-Keurmerk

Voor een bewuste keuze kies je een biologische vlok met het EKO-keurmerk. Dit houdt in dat de teler geen kunstmest of chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook andere fasen van het productieproces verlopen zo milieuvriendelijk mogelijk.

amaranth-pap-puur-en-fit-judith-rolf

Ingrediënten basis amaranth pap (4 personen)

  • 300 gram Amaranth vlokken
  • 1 liter Geitenmelk (je kan ook een granen- of notenmelk kiezen, beste keuze is dan één zonder suiker)
  • 4 theelepels Kaneel of 1 Kaneelstokje wat je meekookt
  • 1 theelepel Vanille poeder (zonder suiker) of een Vanillestokje (gebruik je een stokje, snij deze dan open met een scherp mesje voordat je het stokje toevoegt)

Ingrediënten garnering

  • 1 eetlepel Chia zaad per persoon
  • goede hand ongebrande Walnoten (zelf gekraakt of kant en klaar)
  • eventueel Rozenblaadjes* niet noodzakelijk maar wel erg lekker en het staat prachtig!

* De rozenblaadjes zijn bijvoorbeeld te koop van het merk ‘Steenbergs organic’

Bereiden Amaranth pap

Voeg de melk toe aan een pan en voed hieraan de kaneel, vanille en amaranthvlokken toe. Breng het geheel rustig aan de kook. Blijf 10 minuten rustig roeren terwijl de pap licht kookt. Na 10 minuten is de pap gaar. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een kaneel- en vanillestokje verwijder je deze vervolgens voorzichtig uit de hete pap.

Schenk de pap in een schaal of bewaarbak. Garneer de pap wanneer je deze gaat serveren zoals op de foto (of naar eigen creativiteit).

amaranth-pap-puur-en-fit-judith-rolf

De zachte smaak van amaranth pap

Ik ben dol op griesmeel. Ik vind de amaranth- pap hier iets weg van hebben. De structuur is zacht. Een ideale manier om volkoren te eten zonder dat je dit ervaart als een ‘zware’ pap. Gemakkelijk om klaar te maken. Feestelijk gegarneerd en een ware lust voor je smaakpapillen.

amaranth-pap-puur-en-fit-judith-rolf

Geniet ervan en laat ons graag weten wat je van dit recept vindt! Je eigen variatie kan een leuke aanvulling zijn.

Voel je vrij dit met ons te delen.

Geniet Gezond!

GRATIS MEER ENERGIE ONTBIJT RECEPTEN

"Voor een dag vol energie zonder dips."

Reacties

  1. Maria zegt

    Denk dat het niet zo geweldig is om granen in melk te koken. Geloof dat Melly Uyldert er over schreef maar het is ook mijn eigen ervaring dat bijvoorbeeld havermoutpap en ramp voor de darmen is en ook pannekoeken zijn voor mijn nauwelijks te verteren, dit in tegenstelling tot poffertjes, waar geen melk aan te pas komt. Beter lijkt het me om met water te koken en dan melk of andere eiwitbron later toe te voegen.

  2. zegt

    Beste Maria,

    Dankjewel voor je aanvulling Maria

    Inderdaad bied ik ook een alternatief in het recept zoals granen of notenmelk. Iedereen verteerd anders. Als je verteringsproblemen hebt dan is de optie met melk inderdaad vaak te zwaar. Het is heel goed om te ervaren wat bij je past. Als je de pap in de melk kookt dan is dat heel smakelijker omdat de pap dan romig smaakt. Als het te verteren is dan heeft koken in de geitenmelk mijn voorkeur voor de smaak. Wat beter is verschilt per persoon.

    Gezonde groet,

    Judith Rolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *