Stoofperen in vlierbessensap

Een mooie seizoensvrucht is de stoofpeer. Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gebruikelijke handpeer. Een oerhollands en traditioneel gerecht. Bij volwassenen en kinderen vaak een ware traktatie.

Klassiek bereid wordt een stoofpeer gekookt in de rode wijn. Er zijn echter vele alternatieven. Witte wijn, diksap en water zijn ook mogelijk. Stoofperen koken in vlierbessensap is een echte aanrader. De vlierbessensap geeft de stoofperen een prachtig rode kleur.

Vlierbessen zouden antivirale eigenschappen hebben en immuunversterkend zijn. Het kan natuurlijk geen kwaad om je weerstand een extra boost te geven met het regenachtige herfstweer.

Een stoofpeer is veelzijdig

Stoofperen smaken heerlijk bij een ontbijt of dessert. Zo eten wij ze graag door de havermoutpap of s’avonds bij een schaaltje schapenkwark.

Met de feestdagen in aantocht staat een stoofpeer geserveerd op een bord bij een stuk wild prachtig. Een stoofpeer is een traktatie die je makkelijk en snel kan maken.

Zoet of hartig

In het recept heb ik gebruik gemaakt van kokosbloesemsuiker. Afhankelijk van je voorkeur voor zoet is dit wel of niet noodzakelijk. Een kruidnagel of steranijs maakt de peer extra kruidig.

Benodigdheden

  • 1 kilo stoofperen
  • 0,25 L vlierbessenoersap
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • naar smaak een kruidnagel en/of steranijs

stoofperen-vlierbessensap

Aan de slag

Schil de stoofperen. Laat het steeltje eraan zitten. Dit staat mooi wanneer je later de peren serveert. Giet de vlierbessenoersap in een ruime pan. Roer hier een  eetlepel kokossuiker doorheen. De kokossuiker zal vanzelf oplossen tijdens het verwarmen van de stoofperen. Leg het kaneelstokje vervolgens in de vlierbessenoersap.

Voeg de stoofperen toe aan de pan. Breng de stoofperen aan de kook en laat ze in een klein half uur gaar koken. Na een kwartier de stoofperen even omdraaien. Zo worden de stoofperen aan alle kanten mooi rood van kleur. Zodra het vocht kookt mag je het vuur zo laag mogelijk zetten zodat het rustig kookt. Kook de stoofperen met een deksel op de pan.

Eet smakelijk

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.