Budgetvriendelijke risotto met ingrediënten uit de vriezer

Ik geloof dat ik het al eerder heb verteld, maar nogmaals: ik ben gek op risotto. Op dit moment ben ik druk bezig met budgetvriendelijk koken. De kosten van deze risotto zijn niet meer dan € 3,- per persoon. En het is een zeer comforting maaltijd waarbij je eigenlijk niks meer nodig hebt. Als je goed voorbereid bent (lees: als je altijd in de vriezer tuinbonen, doperwten en groentebouillon hebt en in de keukenkast risottorijst), dan kun je deze risotto eigenlijk altijd maken. Je hoeft er dan geen boodschappen voor te doen.

Ik vind een beetje geraspte citroenzest wel erg goed passen bij deze risotto (uiteraard heb ik ook geraspte citroenzest in mijn vriezer), maar dat hoeft niet.

Makkelijke risotto: de ingrediënten voor 2 grote porties

  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g risottorijst (bijvoorbeel arborio)
  • 50 ml witte wijn (optioneel)
  • Ongeveer 600 ml groentebouillon. Als je niet weet hoe je zelf groentebouillon moet maken, lees de bereidingswijze dan hier.
  • 100 g bevroren tuinbonen
  • 100 g bevroren doperwten
  • Geraspte parmigiano of pecorino of plantaardig kaas naar smaak
  • Geraspte citroenzest (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding van deze makkelijke risotto

Breng de groentebouillon aan de kook en houd het warm.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Laat de boter samen met de olie in een risotto pan smelten. Fruit de ui en de knoflook op middelhoog vuur totdat ze glazig zijn, dat duurt 3-5 minuten.

Voeg de rijst toe en bak het geheel nog een minuut.

Doe de wijn erbij (deze stap kun je skippen als je geen wijn gebruikt).

Als de wijn verdampt is, giet er dan twee-drie paar pollepels hete bouillon bij en laat de risotto op een laag vuur pruttelen. Zodra het vocht door de rijst bijna geabsorbeerd is, voeg je weer een pollepel toe. Herhaal dit steeds.

Na ongeveer tien minuten voeg je de bevroren tuinbonen en erwten toe. Doe er wat zout bij en meng de tuinbonen en erwetern goed door de risotto heen. Omdat de bonen en erwten bevroren zijn, zal de temperatuur van de risotto dalen. Dus je moet het heel eventjes weer op het punt van pruttelen terugbrengen door de temperatuur tijdelijk te verhogen.

Risotto is klaar in 22-25 minuten, afhankelijk van hoe al dente je hem wil hebben.

Nadat de risotto gaar is voeg je wat kaas toe. Meng en proef terwijl je dat doet. Voeg meer kaas/zout/peper als het nodig is.

Verdeel de risotto over de serveerborden. Desgewenst garneer met citroenzest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.