Knolselderij met appelcarpaccio en hazelnoten

Een van de meest populaire manieren om selderijwortel te bereiden is het bakken in heel veel zout. Het zout wordt hard tijdens het bakken. De zoutkorst houdt het vocht van de selderijwortel vast, waardoor het lekker sappig blijft, en heel aromatisch wordt.

Ingrediënten voor knolselderij in zoutkorst gebakken (2 porties)

 

Bereiding knolselderij met appel carpaccio

Was de knolselderij zorgvuldig en droog het goed af.

Voeg in een kom met zout beetje bij beetje aquafaba toe, tot er een plakkerige pasta ontstaat. Bij het mengen van zout en aquafaba wil je de consistentie van nat zand bereiken. Te veel vocht zal het zout laten smelten. Bij te weinig vocht zal het zoutmengsel niet goed binden. Doe de zoutpasta op de knolselderij en zorg dat deze helemaal bedekt is. Bestrooi een ovenschaal met wat zout om de bodem te bedekken en leg daar de knolselderij in met de zoutkorst.

Bak de knolselderij in een oven op 180 graden Celsius gedurende een uur. Controleer de gaarheid met een satéstokje, net zoals je bij een gebak doet. Het satéstokje moet de knolselderij gemakkelijk kunnen doorboren. Als de knolselderij nog niet gaar is, controleer dan de gaarheid elke 15 minuten.

Als de knolselderij helemaal gaar is, haal je het uit de oven en laat je het afkoelen tot bijna kamertemperatuur. Breek de zoutkorst af en leg het zout opzij. Je kunt mooie stukjes zoutkorst bewaren voor het serveren.

Om vinaigrette te maken, meng 2 el appelciderazijn, Dijonmosterd, olie en zout.

Hak de hazelnoten grof.

Snijd appels in de breedte (je kunt een mandoline gebruiken of anders een heel scherp lange mes). Doe de appelschijfjes in een kom met water aangezuurd met 1 el appelciderazijn. Als je klaar bent om het gerecht te serveren, laat je de stukjes appel goed uitlekken.

Leg de appelschijfjes over de rand van het bord in een cirkel. Lepel de vinaigrette royaal op de appelschijfjes.

Snijd de warme knolselderij doormidden en leg het op het midden van het bord. Strooi hazelnoten over knolselderij en appelschijfjes. Werk af met met gehakte dille of venkeltoppen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.