Is biologisch gezonder dan gangbare producten?

Zijn biologische producten nu ook écht gezonder dan niet-biologische producten? Steeds vaker wordt deze vraag gesteld. Regelmatig is er verschillende berichtgeving over in de media. Waarbij je je kunt afvragen wie de bron is en welk belang deze bron bij het bericht heeft.

In onze webshop verkopen wij pure, biologische natuurvoeding en meer natuurlijke producten. Wij geloven in biologisch en onderbouwen deze gedachten graag open en eerlijk.

Meer voedingstoffen

In 2009 is er een 5 jaar durend onderzoek afgerond, geleid door de Newcastle University. Het zogenoemde Quality Low Input Food onderzoek heeft aangetoond dat biologische voeding wel degelijk gezonder is.

Eén van de conclusies van het Britse onderzoek is onder meer dat biologisch groente en fruit tot 40% meer antioxidanten bevat. Bij melk ligt dit percentage op 60%. Hieronder een greep uit de andere resultaten van het onderzoek:

  • Melk met een biologische herkomst bevat meer Vitamine E
  • Biologische kaas kan twee keer zoveel voedingswaarde bevatten
  • Biologische spinazie bevat meer minderalen dan niet biologische spinazie

Bestrijdingsmiddelen

Gangbare producten bevatten pesticiden omdat bij het verbouwen gebruik wordt gemaakt van chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen. Hoewel de toegestane hoeveelheid pesticiden is vastgesteld op een aantal dat niet schadelijk zou zijn voor de gezondheid, krijg je toch het liefst zo min mogelijk pesticiden binnen.

Bij biologische producten worden deze bestrijdingsmiddelen niet gebruikt. In het ergste geval maken biologische boeren alleen gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

biologische dieren

Dierlijke producten met biologische herkomst

Dierlijke biologische producten zijn gezonder omdat het vee niet structureel diergeneesmiddelen krijgt toegediend. Biologische boeren nemen meer de tijd voor hun dieren en wachten langer totdat zij overgaan op dit soort middelen.

Biologische dieren leven bovendien op een veel meer natuurlijke manier. Ze groeien langzamer op en leven over het algemeen langer. Hierdoor groeien ze gemakkelijker over infecties, zoals bijvoorbeeld salmonella, heen.

Bij biologische voeding is het risico op een salmonellabesmetting dus een stuk kleiner.

Biologisch ook gezonder voor je omgeving

Naast de gezondheidsvoordelen voor jezelf is biologisch gezonde voeding natuurlijk voornamelijk ook goed voor je omgeving. De biologische landbouw is vele male milieuvriendelijker dan de gangbare variant.

Ook weet je bij biologisch vlees bijvoorbeeld dat de dieren een veel beter leven hebben gehad. Dit komt overigens ook de smaak ten goede.

Conclusie

Biologisch eten is gemiddeld duurder dan een gangbaar eetpatroon. Echter kan het op langer termijn wel gezondheidsvoordelen hebben. Stel je voor dat iedereen biologisch eet, dat zou de overheid een hoop geld schelen in de gezondheidszorg!