Glutenvrije pannenkoekjes met yoghurt en citroen

Griekse yoghurt is een excellente bron van eiwitten. Het bevat gemiddeld 10 gram eiwit per 100 ml. Eet je geen zuivel? Dan kan je de Griekse yoghurt in dit recept vervangen door een soja-variant op Griekse yoghurt.

Citroenzest is optioneel in dit recept. Maar als je van citroensmaak houdt, dan zou ik wel de moeite doen om citroenzest te maken. Dit doe je door citroenschil te raspen.

Deze pannenkoekjes zijn best zoet. Dat komt door de bananen en rozijnen. Ik vind ze dus erg goed smaken samen met een neutrale, niet-zoete Griekse yoghurt. Maar voel je vrij om een andere topping naar keuze te gebruiken zoals een siroop, verse fruit of bessen.

Glutenvrije pannenkoekjes ingrediënten

(40-45 pannenkoekjes, genoeg voor 3-4 personen)

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 150 ml Griekse yoghurt (2% of 5% vet of een soja variant op Griekse yoghurt) + eventueel meer om te serveren
  • 6-10 el havermout
  • Zest van een citroen (optioneel)
  • Sap van ½ citroen (optioneel)
  • ¾ thl baksoda
  • 3-4 el kleine rozijnen
  • Plantaardige olie om te bakken

Bereiding van de glutenvrije pannenkoekjes

Afhankelijk van de grootte van de bananen en de eieren moet je misschien meer havermout aan het beslag toevoegen. Begin met zes eetlepels.

Verwerk alle ingrediënten, behalve de rozijnen, in een blender (of prak de banaan met een vork en roer alles met de hand erdoor). Als de consistentie van het beslag naar wens is, voeg dan de rozijnen toe en roer. Als dat niet het geval is, voeg dan iets meer havermout toe, zet de blender weer even kort aan en controleer de consistentie opnieuw.

Verhit een klein beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg telkens 1 eetlepel beslag toe aan de pan om kleine pannenkoekjes te maken.

Bak tot de randjes gestold zijn. Draai de pannenkoekjes om en bak nog 1-2 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Houd warm terwijl je de overige pannenkoekjes bakt.

Serveer met Griekse yoghurt of een andere topping naar keuze.

Comments

  1. Anna zegt

    Bij de ingrediënten ‘staat havermout..
    Verder op staat havermeel…
    Lijkt me wel een verschil.
    Havermeel meer logisch?

    • zegt

      Hi Anna!
      Dank je wel voor jouw commentaar. Idd, het klopt niet. Het moet HAVERMOUT zijn. Grof of fijn, maakt niet uit. Havermeel is ook helemaal prima. Alleen die weegt zwaarder dan havermout en dan heb je net wat minder nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.