De Gezondste groente top 10

Groente is eigenlijk altijd goed voor je, maar wat is nu de gezondste groente? Wij hebben een lijst samengesteld met groente die niet mogen ontbreken aan je dagelijkse voedingspatroon.

Het is belangrijk om groenten zo gevarieerd als mogelijk te eten. Daar heeft de natuur een handig trucje voor bedacht: iedere groente kleur zegt iets over de voedingswaarde. Gebruik dus altijd zoveel mogelijk verschillende kleuren in je gezonde recepten.

Wat is de gezondste groente?

Er bestaat niet zoiets als de meest gezonde groente. Ieder product heeft zijn eigen goede eigenschappen. We kunnen het niet genoeg benadrukken, het is het meest gezond om zoveel mogelijk variatie aan de verschillende groentes te eten.

De top 10 van gezondste groente is dus niet een zwart-witte, vaststaande lijst. Maar, als je al deze groente regelmatig laat terug komen op je bord ben je zeker goed bezig.

Gezondste groente: Spinzaie!

1. Spinazie

Groene bladgroente kun je zien als het topje van de groente berg. Spinazie is zo’n groene bladgroente en bevat veel ijzer, calcium, magnesium en vitamine B, C, E en K.

Vergelijkbaar met Spinazie zijn andere groene bladgroente zoals boerenkool, peterselie en sla.

 

broccoli

2. Broccoli

Broccoli heeft een bijzonder goede naam en staat bekend als echte superfood. Dat is niet voor niks. Broccoli is rijk aan vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium.

Je kunt Broccoli op super veel verschillende manieren gebruiken. Koken, stomen en roerbakken. In combinatie met tomaten worden de gezonde voedingstoffen van beide groente nog eens versterkt.

spruitjes

3. Spruitjes

Nog meer groene groente! Bij kinderen hebben ze traditioneel een slechte naam. Met de juiste bereiding zijn ze echter bijzonder smakelijk.

Spruitjes zijn rijk aan vitamine K, C, B en calcium en ijzer. Het is een wintergroente die je niet rauw kunt eten. Altijd even koken of stomen.

wortelen

4. Wortelen

Wortelen zijn het meest rijk aan bèta-caroteen. Dit is het stofje dat het lichaam gebruikt om zelf vitamine A aan te maken. Vitamine A speelt een belangrijke rol in het zichtvermogen. Er werd vroeger dus niet voor niks tegen je gezegd dat wortelen goed voor je ogen zijn…

Wortelen zijn heerlijk om rauw te eten als gezonde snack, maar kunnen ook worden gekookt of gestoomd.

rode-bieten

5. Rode bieten

Het belangrijkste ingrediënt van rode bieten is de natuurlijke kleurstof betacyanine. De bietjes krijgen hier niet alleen de mooie paar rode kleur van. Betacyanine lijkt ook een belangrijke rol te spelen in de gezondheid van rode bieten.

asperges

6. Asperges

Deze echte zomergroente is rijk aan vitamine K, C en voornamelijk foliumzuur en kalium. Een bijzondere voedingstof in Asperges is het aminozuur asparagine. In combinatie met kalium werkt dit vocht afdrijvend.

uien

7. Uien

Uien bevatten zwavelhoudende stoffen. Dit zorgt niet alleen voor de sterke, bekende geur en smaak, maar levert ook de gezonde eigenschappen. Daarnaast bevatten uien vitamine C en het mineraal chroom.

Ook bevatten uien flavonoïden, dit zijn plantaardige stoffen met een antioxidanten werking.

bleekselderij

8. Bleekselderij

Bleekselderij is een heerlijke rauwe gezonde snack, bekijk hiervoor ook een ons dipsaus maken recept. Je kunt het daarnaast ook stomen, koken of roerbakken.

Bleekselderij is rijk aan kalium, vitamine C en B.

tomaten

9. Tomaten

Tomtaen zijn rijk aan fytonutriënt lycopeen. Dit zorgt niet alleen voor de mooie rode kleur, maar ook voor de antioxiderende werking. Het beschermt je lichaam tegen vrije radicalen.

Daarnaast bevatten tomaten ook veel vitamine A en C.

peulvruchten

10. Peulvruchten

Peulvruchten zijn een verzamelnaam voor linzen, erwten bonen en alle verschillende variaties. Deze zijn bijzonder rijk aan eiwitten en vezels. Daarnaast bevatten zij ook foliumzuur, magnesium, kalium, calcium en ijzer.