Recept voor Knolselderijstamppot

De herfst is nu echt begonnen!  Tijd weer voor het maken van heerlijke stamppotten. Vaak wordt in een stamppot als basis de aardappel gebruikt, maar je kunt ook heel goed andere knollen gebruiken als alternatief.

Knollen zijn echte koolhydraatbronnen en zijn rijk aan zetmeel.  Omdat knollen een koolhydraatbron zijn, hebben ze invloed op de bloedsuikerspiegel.

Aardappelen

Aardappelen hebben een hogere glycemische index dan andere knollen.  Dit heeft te maken met het gemak waarmee zetmeel vrijkomt en afgebroken wordt tot suiker (glucose).

Vezels zorgen ervoor dat het zetmeel uit de knollen niet te snel wordt opgenomen. Maar ook eiwitten uit bijvoorbeeld vlees,vis, kip, ei en zuivel en/of peulvruchten zorgen ervoor dat het zetmeel uit de knollen niet al te snel wordt opgenomen door de bloedbaan. Zorg er dus voor dat je dus naast een aardappel of andere knol een eiwit bron en groente op je bord hebt liggen.

Knolselderij als alternatief voor aardappel

Het is dus goed de aardappel eens te vervangen door andere knollen zoals de zoete aardappel, aardpeer, koolraap of knolselderij. De knolselderij is ook veel voedzamer dan een aardappel. In de knolselderij zitten namelijk veel vezels en bevat veel vitamine K.

Je kunt de knolselderij gewoon koken of blancheren maar nog lekkerder is het om er een stamppot van te maken. De bladeren aan de knolselderij kun je weer gebruiken door de stamppot, zo gaat er dus niets verloren van de knol!  In een knolselderij zit van zichzelf behoorlijk wat natrium. Je hoeft er dus geen extra zout aan toe te voegen.

Ik heb een knolselderijstamppot gemaakt met wortelpeterselie, oude kaas en wat amandelmelk. Hieronder vind je het recept. Eet smakelijk!

Knolselderijstamppot

Knolselderijstamppot recept

4 personen  | bereiding: 25 minuten

Ingrediënten

  • 1 middelgrote knolselderij met blad
  • 100 ml amandelmelk
  • 150 gram oude kaas
  • 3 el verse bieslook
  • 4 x wortelpeterselie
  • Zeezout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Schil de knolselderij en houd het blad apart en snijd het blad fijn.
  2. Snijd de knolselderij in kleine stukjes.
  3. Schil de wortelpeterselie en snijd ook in kleine stukjes.
  4. Snijd de bieslook fijn.
  5. Kook de knolselderij en wortelpeterselie in ongeveer 20 minuten gaar.
  6. Giet de knolselderij en wortelpeterselie vervolgens af maar bewaar een beetje van het kookvocht.
  7. Stamp vervolgens fijn en voeg hieraan de amandelmelk, bieslook, oude kaas en blad van de knolselderij toe. Indien gewenst kun je nog wat kookvocht toevoegen.
  8. Breng eventueel nog meer op smaak met peper en zeezout.

Serveer de knolselderij stamppot met zalm en geroosterde tomaatjes uit de oven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.