Veldbonen NL (400g - Geerts Best)
- veelzijdige peulvrucht
- van Nederlandse bodem
- glutenvrij
Veldbonen is een oud gewas dat we vroeger veel aten, maar net als andere voedingsmiddelen een beetje zijn vergeten. Volledig onterecht, want veldbonen zijn echte gezondheidsbommetjes.
Nederlandse veldbonen zijn behalve lekker, veelzijdig en gezond, ook nog eens hartstikke duurzaam. Een duurzaam product komt van dichtbij en hoeft zo weinig kilometers af te leggen van het land naar je bord. De akkers van Geert liggen in Zuidwolde in het mooie Drenthe. Hoe lokaal wil je het hebben?
Nederlandse veldbonen ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten: veldbonen van Nederlandse bodem.
Voedingswaarde | per 100 gram |
Energie | 266kcal /1114 kJ |
Vet | 2,0 g |
- waarvan verzadigd | 0,3 g |
- waarvan onverzadigd | 1,7 g |
Koolhydraten | 30,4 g |
- waarvan suikers | 2,5 g |
Eiwit | 27,8 g |
Vezels | 8,3 g |
Zout | 0 g |
Wat maakt Nederlandse veldbonen zo gezond?
Veldbonen zijn rijk aan eiwitten, dit zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. In veldbonen zit wel meer dan 30% eiwit, dit is veel meer dan in de meeste andere bonen. Daarom kun je van velbonen ook perfect vleesvervangers maken of gebruiken in een flexitarisch dieet. Meng bijvoorbeeld een derde veldbonenmeel bij je gehaktbal. Een oplossing om minder vlees te eten. Óf… een grotere gehaktbal!
Maar veldbonen zijn ook een bron van vezels. Vele Nederlanders krijgen dagelijks onvoldoende vezels binnnen. Een schepje veldbonenmeel door het avondeten kan al een grote stap zijn naar het halen van een behoorlijke portie vezels in je dagelijkse voeding.
Hoe worden Geerts Best Nederlandse veldbonen eigenlijk geteeld?
Geert houdt bovendien niet van verspilling. En daar houden wij dan weer van!
Alles wordt gebruikt:
Tijdens het afzeven van de bonen blijft er een beetje bonenmeel over. Dat gaat als veevoer weg naar de dieren. Het stro dat overblijft wordt niet verbrand maar gaat als ligbed weg voor koeien en paarden. Deze mest wordt later weer op het land gebracht waar de nieuwe plantjes weer van kunnen groeien. Tot slot leveren de wortels van de bonenplant ook weer veel voedingstof op voor het gewas wat er daarna geteeld wordt, zo werkt Geert zelf aan de biodiversiteit en sterke gewassen.
Inspiratierecept van Nederlandse veldbonen
Een lekkere snack op zijn tijd gaat er bij ons ook wel in. Wat dacht je van lekkere borrelboontjes?
Benodigdheden versie 1:
- 100 gram geweekte veldbonen
- 1 eetlepel olie
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel zout
Benodigdheden versie 2:
- 100 gram geweekte veldbonen
- 1 eetlepel olie
- 2 eetlepels rozemarijn
- 2 theelepels Parmezaanse kaas
- 1 theelepel knoflookpoeder
Bereiding:
- Verwarm de oven of airfryer voor op 180 graden
- Doe de uitgelekte veldbonen in een kom en roer er de kruidenmix en eetlepel olie doorheen
- Bekleed een bakplaat met PFAS-vrij bakpapier
- Verdeel de veldbonen over het bakpapier en zet de bakplaat in het midden van de oven
- Hussel de bonen na 15 minuten door elkaar, en hussel ze na 10 minuten weer door elkaar
- Haal de bonen na 30 tot 40 minuten uit de oven en laat even afkoelen.
Inspiratierecept Stoofpot van veldbonen met groente en spekjes
Benodigdheden:
- 200 gram gedroogde veldbonen
- 2 grote uien gesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels olie om in te bakken
- 3 stengels selderij in plakjes
- 1 kleine winterwortel in kleine stukjes
- 1 blikje tomatenblokjes
- 100 gram groene linzen
- 2 eetlepel balasamico azijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 3,5 dl bouillon
- 250 gram gerookte spekblokjes
- Takjes verse rozemarijn
- Versgemalen peper
- Zout
Bereiding:
- Week de bonen minstens 6 uur in 1,5 liter water.
- Breng na het afspoelen van de bonen de bonen aan de kook in schoon water en kook ze zachtjes gedurende tien minuten.
- Zet de pan 3 uur of langer in de kookstoof en giet daarna de bonen af. Gebruik je geen kookstoof dan nog eens 1,5 uur zachtjes doorkoken.
- Fruit de uien in de olie en voeg de knoflook toe.
- Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak even mee.
- Voeg de tomatenblokjes, de linzen, de bonen, de tijm, rozemarijn, balsamico azijn, peper, zout en de bouillon toe. De linzen moeten net onder het vocht staan.
- Breng het geheel al roerend aan de kook en laat vijf minuten zachtjes koken.
- Zet minimaal 1 uur in de kookstoof. Gebruik je geen kookstoof laat het geheel dan nog een half uur zachtjes doorkoken.
- Indien gewenst de vleesvariant: bak de spekjes knapperig, laat ze uitlekken en voeg de spekjes op het laatste moment toe aan de stoofschotel.