• Nieuw

Schiedam Blue Bottle D-Bottle

€ 21,95
Inclusief BTW
Op voorraad

Schiedam Blue D-Bottle: Skip plastic, save the planet!

 • Duurzame, dubbelwandige waterfles
 • Met exclusief design van Schiedamse kunstenaar Jaques Tange
 • Houdt alle vloeistoffen 24 uur koel of 12 uur warm!
Aantal

Er zijn natuurlijk al duizenden initiatieven van wereldverbeteraars die plastic de wereld uit willen helpen, maar deze Schiedam Blue D-Bottle moet je toch echt gezien hebben!

Schiedam Blue D-Bottle RVS bottle productkenmerken

 • Compacte, stijlvolle fles
 • Met exclusief design van Schiedamse kunstenaar Jaques Tange
 • Gemaakt van hoogwaardig 18/8 roestvrijstaal
 • Vrij van BPA, BPS en BPF
 • Thermofunctie door dubbelwandige uitvoering: blijft 12 uur warm of 24 uur koel
 • Lekvrij
 • Hersluitbaar en duurzaam
 • Inhoud: 500 ml
 • Afmeting 26,5 cm hoog en 7 cm doorsnee (onderkant)
 • Gewicht leeg: 360 gram

Schiedam Blue D-Bottle gebruiksaanwijzing

Giet (kraan)water of andere drank over in deze fles, sluit hem goed af, en je drank blijft tot 12 uur warm of tot 24 uur koel. Let op: RVS is niet geschikt voor zure dranken (dat is RVS nooit, dus ook deze fles niet). 

Spoel de fles voor het eerste gebruik af met warm water en zeep. Bewaar de fles altijd met de dop open (in een kast) zodat de fles goed kan drogen. Gebruik je hem voor water dan is afspoelen voldoende, gebruik je hem ook voor andere dranken dan is het aan te bevelen om het af te spoelen met een flessenborstel. Zo blijft deze fles jarenlang prachtig! Kan niet in de vaatwasser.

Schiedam Blue door Jacques Tange

Jacques Tange heeft Schiedam Blue ontwikkeld om een oud project nieuw leven in te blazen!

Jacques werkte al langer met Delfts Blauw, maar toen zijn kleur opraakte, wilde hij zijn werk niet onderbreken om naar de winkel te gaan. Eigenwijs als een echte kunstenaar ging hij zelf mengen tot Delfts Blauw. Een gouden greep was de toevoeging van een 'puntje' rood: hierdoor heeft het Schiedams Blauw een veel mooiere, warmere uitstraling dan het steriele Delfts Blauw.

De naam was toen al snel geboren natuurlijk: Schiedams Blauw, ofwel, Schiedam Blue.

Maar weet je wat er daarna gebeurde?

Jacques en zijn muze Belinda kwamen erachter dat er daadwerkelijk Schiedams Blauw heeft bestaan in het verleden. Als eerbetoon werd de naam Schiedams Blauw omgedoopt tot Schiedam Blue 1779. Want dat is het jaar waar het mee begon. In augustus van dat jaar richt ArenD Klos, plateelschilder van Delfts aardewerk, een verzoekschrift aan het stadsbestuur van Schiedam voor het oprichten van een aardewerk- en plateel fabriek. Hij schrijft daarin dat hij een geheel nieuw soort aardewerk heeft uitgevonden en beweert dat dit unieke procedé de kwaliteit van het bestaande Delftse aardewerk ver te boven gaat. Want wat bleek? Zijn aardewerk was tegen kokend water bestand, in tegenstelling tot het Delfts Blauw aardewerk. Er zou dus in gekookt en gebraden kunnen worden zonder dat er breuken en scheuren ontstaan.

Aan de gemeente Schiedam vraagt hij medewerking door het gratis ter beschikking stellen van een stuk stadsgrond bij de Hoofdbrug/Varken-Sluijs om zijn fabriek op te richten. Klos miste echter het vermogen om de onderneming te bekostigen en zocht steun bij enkele rijke notabelen. Hij vond de gewenste financiële support in de personen van Mr. Bernard Johan Pielat van Bulderen en Willem van Olfen. Deze ondernemende personen werden de directeuren van de nieuw opgerichte Aardewerk Fabrycq ‘De Onderneeming”. Arent Klos gaat als "Fabrijck Meester" aan het werk.

Enkele maanden na de oprichting gaat het mis als de directeuren zich beklagen over Klos bij de burgemeester. Na een conflict vanwege beschuldiging van plichtsverzuim en nalatigheid, gaat de in februari 1781 gestarte aardewerkfabriek verder zonder Arend Klos.

De Schiedamse aardewerkfabriek bleef nog enkele jaren bestaan maar trof hetzelfde lot als de steeds verder in verval rakende Delftse aardewerkfabriek. Op 6 juli 1785 worden de voorraden openbaar verkocht en is dit het einde van de Aardewerkfabriek die 5 jaar bij de Hoofdbrug stond. Het bijzondere van het werk van Klos was niet zo zeer de verfijning, als wel het feit dat er maar 5 gesigneerde stukken van hem bekend zijn, waarvan 2 slabakken. Voldoende om inzicht te krijgen in de versieringsmotieven. Landschappen in flets blauw of flets paars, Bloem decors in blauw, paars, groen en geel. Zijn blauw is niet te vergelijken met Delftse producten uit die tijd. Bovendien is de witte tinglazuur korreliger en iets grijzer. Typisch gebruiksaardewerk en daaraan is het waarschijnlijk toe te schrijven dat er helaas zo weinig bewaard is gebleven.

Op Schiedam Blue vind je het hele verhaal en kan je zien hoe Jacques Tange er daadwerkelijk in is geslaagd om het 'oude Schiedams Blauw' weer onder de aandacht te brengen!

De bijdrage van Jacques Tange aan D-Bottle

Voor het project D-Bottle, een van de vele plastic soep projecten, die in dit geval toevallig ook door een Schiedamse is opgezet, heeft hij een fles prachtig beschilderd in Schiedam Blue. De afbeelding is een jongens- en meisjesfiguur in Schiedam Blue.

Bij verschillende locaties kan je terecht met je 'D-TAP'-fles voor het gratis tappen van water. Op de website van D-Bottle staat een overzicht van alle aangesloten watertap locaties.

Voeg review toe

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Vergelijkbare producten