Rogge pasta BIO (250g - Your Organic Nature)

€ 3,29
Inclusief BTW
Op voorraad

Your Organic Nature pasta gemaakt van rogge. 

Aantal

Deze rogge pasta bestaat enkel uit rogge, verder niets! De pasta is rijk aan vezels en vormt een gezonde basis voor uiteenlopende gerechten. rijk aan vezels dus goed voor de spijsvertering. Ook lekker in koude pastagerechten!

Deze pasta wordt op ambachtelijk wijze gemaakt in een Hongaars familiebedrijf. 

Your Organic Nature biologische rogge pasta ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten: biologisch volkoren roggemeel (gluten)

Voedingswaarde per 100 gram

Energie 354 kcal / 1480 kJ
Vet 1,9 g
   - waarvan verzadigd 0,4 g
Koolhydraten 67,6 g
   - waarvan suikers 2,3 g
Vezels 9,5 g
Eiwit 11,6 g
Zout 0 g

Your Organic Nature biologische rogge pasta gebruiksaanwijzing

Houd 100 gram pasta per persoon aan. Breng 1 liter water per 100 gram pasta aan de kook. Voeg de pasta en wat zout toe en kook deze in 6-8 minuten beetgaar. Tussendoor af en toe roeren. Pasta afgieten en direct serveren.

Hoe wordt pasta gemaakt?

In Nederland houden we van pasta’s. Er zijn heel veel soorten deegwaren, waar de pasta’s ook onder vallen. Van spaghetti tot macaroni, van fusilli tot tagliatelle. Pasta (DI MAAAMAAAH!) wordt geassocieerd met Italië, waar pasta inderdaad ontzettend veel wordt gegeten. Maar wist je dat pasta vermoedelijk afkomstig is uit China? En dat de meeste pasta’s die wij in de winkels kunnen kopen, afkomstig zijn uit Frankrijk en de Verenigde Staten? Dat zou je toch niet snel verwachten van een product met een Italiaans imago ;-)

Hoe zit dat nu precies? Vrijwel alle conventionele pasta’s worden gemaakt uit een specifiek soort tarwe: durum tarwe. Deze tarwe soort kan alleen maar groeien in een warm klimaat, vandaar dat pasta oorspronkelijk uit Zuid-Europese landen komt. Nederlands tarwe is niet geschikt om pasta van te maken en wordt voornamelijk gebruikt om veevoeder van te maken.

Durum tarwe is een zeer harde tarwesoort. De meeste pasta wordt gemaakt van semolina en water. Via een ingenieus proces van verschillende mega-mixers wordt het deeg machinaal gekneed. Als het goed en egaal is gekneed, moet het zijn kenmerkende vorm krijgen. Er zijn ontzettend veel verschillende pastavormen en het aantal groeit nog steeds met de jaren. Het deeg wordt onder hoge druk in de vormen gespoten, waarna draaiende messen de pasta snijden zoals wij ze kennen. Een beetje machine kan wel 12.000 fusellini per minuut snijden, kan je je dat voorstellen?

Als de pasta uit de snijder komt, is deze nog zacht, maar ze drogen zeer snel. Spaghetti-slierten en lasagne bladen worden hangend gesneden en direct onder 65*C gedroogd. Zo blijven ze mooi recht, waardoor ze later gemakkelijk te verwerken zijn.

Sommige pastasoorten vragen wat meer productiewerk. Zo kan het deeg wat dikker worden uitgerold voor vlindertjes. De kleinere pastasoorten zoals vlindertjes worden in speciale grote droogcabines gedroogd zodat ze gereed zijn om verpakt te worden. Je kunt pasta ook in verschillende kleuren kopen. Deze kleuren zijn vrijwel altijd natuurlijk en afkomstig van groente (zo is groen vaak afkomstig van spinazie en rood van tomaat). Zwarte pasta wordt meestal gekleurd met inktvis-inkt.

Tegenwoordig kan je ook in een beetje supermarkt 'verse pasta' kopen. Deze pasta is niet gedroogd en daardoor veel korter houdbaar. Gedroogde pasta kan je jarenlang bewaren op een droge en donkere plek. Volkoren pastasoorten (de gezondere pastasoorten) kunnen onder invloed van licht en zuurstof bederven. Dit komt omdat volkoren pasta rijker is aan vetten dan gewone witte pasta. Daarom volkoren pasta altijd donker bewaren.

Is pasta gezond?

Pasta is niet erg geschikt voor de liefhebbers van koolhydraatarm eten. Het bevat enorm veel koolhydraten. Ook kun je beter niet voor ‘witte' pastasoorten kiezen, dit zijn pastasoorten die van gewoon meel / bloem zijn gemaakt en niet uit volkoren graansoorten. Deze witte pasta bevat nauwelijks voedingswaarden, wat nog wel aanwezig is in volkoren pasta’s, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat volkoren pasta aardig wat aan eiwitten. Op enkele pastasoorten (bijvoorbeeld rijst en boekweit) na zijn alle pasta’s glutenhoudend. Wil je liever geen gluten, dan is pasta wellicht ook niet echt een goed idee.

Pasta past, in volkoren variant, in een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Het is niet ongezond, maar ook niet bepaald heel gezond, eet het daarom liefst niet vaker dan 2 x per week en hou de porties gematigd. En kies, indien mogelijk voor volkoren rogge en / of volkoren boekweit pasta’s. Als je een pasta kiest waar al vrij veel smaak aan zit, dan heb je ook niet zoveel extra nodig. Volkoren rogge pasta is niet alleen een gezonde variant, het heeft ook een zeer uitgesproken smaak en kleur. Het heeft minder koolhydraten dan 'gewone' pasta ( 65 gram/100 gram tegenover 80 gram / 100 gram) en het is rijk aan vezels en eiwitten.

Rogge pasta inspiratierecept

De volkoren roggepasta van YOUR ORGANIC NATURE is niet alleen biologisch, het bevat ook alleen maar volkoren rogge. Het is gedroogd waardoor je altijd een zak in je voorraadkast kunt bewaren! Om bijvoorbeeld een snel en gemakkelijk te maken door-de-weeks recept te maken! LET OP: dit recept is gluten-houdend.

Rogge pasta recept ingrediënten (voor 3 à 4 personen)

  • 250 gram tempeh in blokjes gesneden
  • 300 gram biologische gesneden soepgroente
  • 400 gram volkoren rogge pasta, gekookt en uitgelekt
  • Aminos
  • Drie eetlepels Ras el Hanout kruiden
  • Een ui, fijn gesnipperd
  • 150 gram tomaten puree
  • Sesam olie of MCT olie om in te bakken
  • Om te garneren: Plakjes komkommer en vers geknipte bieslook

Rogge pasta recept bereiding

  1. Zet de tempeh, groente en kruiden met een flinke scheut Aminos te marineren.
  2. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe beter.
  3. Laat een beetje olie warm worden in een wokpan en fruit de ui aan.
  4. Voeg het mengsel toe en roerbak dit enige tijd al omscheppend door.
  5. Kook ondertussen apart de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  6. Voeg de tomatenpuree toe en een klein scheutje olie, roerbak opnieuw al scheppend enige tijd door tot alles is gegaard.
  7. Roer tot slot de pasta erdoor.
  8. Serveer met komkommer en verse bieslook.

Voeg review toe

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Vergelijkbare producten