• MCT olie (500ml - Mattisson)

MCT olie blend (500ml - Mattisson)

€ 16,95
Inclusief BTW
Op voorraad

MCT staat voor Medium-Chain Triglyceride en is een type vetzuur. Medium-Chain betekent dat de vetzuren een middellange keten hebben. MCT olie geeft snel energie en wordt niet opgeslagen als vet. Daarom wordt het ook door sporters gebruikt als supplement.

Aantal

Mattisson MCT olie is ongekend populair. Hier lees je alles over MCT olie. 

Mattisson MCT olie productkenmerken

MCT staat voor Medium-Chain Triglyceride en is een type vetzuur. Medium-Chain betekent dat de vetzuren een middellange keten hebben. MCT olie geeft snel energie en wordt niet opgeslagen als vet. Daarom wordt het ook door sporters gebruikt als supplement.

Mattisson MCT olie ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten: 100% MCT Olie van plantaardige origine (kokos-, palmzaad- en raapzaadolie). 

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 3.760 kJ / 900 kcal
Vet 100g
   - waarvan verzadigd 100g
Koolhydraten 0g
Eiwitten 0g
Zout 0g
Caprylzuur 60g
Caprinezuur 40g

Herkomst: Maleisië, Indonesië, Filipijnen

Mattisson MCT olie gebruik

MCT olie heeft een neutrale smaak en kan zowel koud als warm gebruikt worden ter vervanging van andere oliën en vetten. MCT olie bij het koken, bakken en braden maximaal verhitten tot 177 graden Celsius. Eventueel bezinksel is normaal.

Koel, donker en afgesloten bewaren.

Wat is MCT olie?

Je kent vast het onderscheid verzadigde vetten en onverzadigde vetten, een veelgebruikt onderscheid in vetten. Een ander onderscheid, dat de laatste tijd steeds populairder wordt, is het onderscheid in korteketen-, middellangeketen- en langeketen-vetzuren. 

MCT is de afkorting voor Medium Chain Triglycerides. Medium Chain Triglycerides betekent middellange keten-vetzuren. MCT geeft dan ook niets anders aan dan dat het middellange keten-vetzuren zijn. 

Maar hoe wordt nu bepaald wat korteketen-, middellangeketen- en langeketen-vetzuren zijn?

Vetten zijn opgebouwd uit carbonzuren en koolstofatomen. De lengte van vetzuren wordt bepaald door het aantal koolstofatomen:

  • Korte ketens hebben een lengte van maximaal 5 atomen
  • Middellange ketens hebben een lengte van 6 tot 12 atomen
  • Lange ketens hebben een lengte van meer dan 12 atomen

Hoe meer atomen des te moeilijker de verbranding. Hoe korter de keten des te kleiner de moleculen. 

Gezonde vetten zijn goede energieleveranciers

Je lichaam is prima in staat om gezonde vetten om te zetten in energie. Vroeger werd vet gezien als een dikmaker, maar gelukkig is er steeds meer (wetenschappelijk) onderzoek bekend dat heeft aangetoond dat gezonde vetten een uitstekende bron van energie zijn. 

Hoe werkt het afgeven van energie dan van korteketen-vetzuren in vergelijking met langeketen-vetzuren?

Langeketen-vetzuren geven ook energie maar het proces duurt veel langer dan bij korteketen-vetzuren en middellangeketen-vetzuren. Langeketen-vetzuren komen pas 6 tot 8 uur nadat je ze hebt gegeten aan bij je mitochondriën (die de vetten omzetten in energie).

Wil je snel energie, dan kies je dus voor korte- en middellangeketen-vetzuren. Korteketen-vetzuren komen niet uit voeding, die kan je dus niet eten. Helaas, want het zou de snelste energie geven. Korteketen-vetzuren worden door je lichaam zelf aangemaakt, dat doen je gezonde darmbacteriën. De kortst denkbare vetzuren die uit voeding kunnen komen, zijn de middellangeketen-vetzuren, ofwel, de MCT's. De belangrijkste bron van MCT's is kokosolie. 

Kokosolie bestaat voor meer dan 60% uit MCT's. Dit zijn kleine moleculen en deze kunnen direct vanuit de darmwand in je bloed worden opgenomen. Je bloed vervoert de MCT's direct naar de mitochondriën waar ze worden omgezet in energie. 

Kokosolie of MCT olie

Kokosolie bevat MCT's: capronzuur (C6), caprylzuur (C8), caprinezuur (C10) en laurinezuur (C12). Het getal geeft de lengte van de keten aan: hoe korter de keten, hoe kleiner het molecuul. Hoe kleiner het molecuul, hoe sneller het kan worden omgezet in energie. 

Kokosolie bestaat voor het overgrote deel uit laurinezuur. Het valt weliswaar onder de middellangeketen-vetzuren, maar je begrijpt dat het de langzaamste energiegever is en er binnen de middellangeketen-vetzuren het langst over doet om te worden omgezet in energie. 

MCT olie is een extract van middellangeketen-vetzuren en bij dit extract zijn met name de kortere vetzuren geëxtraheerd. 

Voeg review toe

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Vergelijkbare producten