RagBag

Ragbag is een merk voor recycled, eerlijke en modieuze tassen en accessoires gemaakt op verschillende plekken in India. Ragbags zijn gemaakt van gerecyclede plastic en van grote theezakken. Dit wordt verzameld en gefabriceerd door 'ragpickers' in de buitenwijken van Delhi en in een dorpje in Tamil Nadu.

De Rag-bag items zijn handgemaakt en worden gemaakt op basis van beschikbaarheid van "afval" materiaal. Het kan dus zijn dat bepaalde items een tijd lang niet op voorraad zijn. 

Ragbag: upcycling van afval in prachtig design

Ragbag producten worden gemaakt van afval en restmateriaal, verzameld door ‘ragpickers’ in India. Afvalmaterialen worden schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe producten met een hogere waarde, ofwel ‘upcycling’.

Ragbag is een merk dat de principes volgt van de World Fair Trade Organization (WFTO). Onze productiepartners zijn lid van het Fair Trade Forum India. We betalen een eerlijke prijs voor onze producten, zodat de ‘ragpickers’, de mensen in de werkplaats en hun families een goed inkomen hebben.

De ontwerpen zijn gemaakt door getalenteerde Nederlandse ontwerpers, afkomstig van de Rietveld Academie en Design Academy Eindhoven.

Het ontstaan van Ragbag

Ragbag is het initiatief van Siem Haffmans (rechts). In 2005 heeft hij Ragbag opgericht, nadat hij naar Delhi was geweest voor een conferentie over duurzaam design. Daar ontmoete hij Anita Ahuja (links), die samen met haar man Shalabh, een proces heeft ontworpen voor het samenpersen van plastic zakjes tot kleurrijke platen. Hij vroeg ontwerpster Ellen Sillekens om tassen te ontwerpen. Binnen korte tijd was de eerste Ragbag gemaakt. De kleurcombinaties verbazen hem soms, maar: “Dat geeft een Indiaas gevoel aan het product. Ik wil de producenten ruimte geven voor nieuwe ideeën”. De Ragbag collectie is inmiddels uitgebreid met agenda’s en portemonnees.

Vernieuwend in upcycling en fatsoenlijke internationale samenwerking

Wij zijn niet de enige fans van het merk Ragbag! Dat Ragbag is opgevallen, is wel duidelijk en te zien aan de vele (internationale) prijzen. Hier een kleine opsomming: 

  • Genomineerd voor de “Green Product Award” 2016
  • Genomineerd voor het “Duurzaamste merk van Nederland” in 2013
  • ‘Brands with a conscience’ Award in 2009
  • Genomineerd voor ‘German Design Award’ in 2007
  • Eerste prijs ‘Ei van Columbus’ in 2006
  • ‘European Business Award for the Environment’ in 2006
  • Genomineerd voor ‘Nederlandse Design Prijzen’ in 2006
  • Tweede prijs ‘Business in Development’ in 2005

Collega's van Ragbag aan het werk, Ragbag productie in Tamil Nadu

Tamil Nadu is een provincie in het zuiden van India, waar veel theeplantages zijn. Door onze partner worden hier producten gemaakt van gerecycled grote theezakken. Dit verpakkingsmateriaal wordt gebruikt om thee te transporteren en wordt verzameld bij theefabrieken. Meer dan twintig mensen werken voor het bedrijf en verdienen daarmee een eerlijk inkomen.

In het zuiden van India en een klein dorpje worden tassen en accessoires gemaakt voor Ragbag. ‘Ragpickers’ verzamelen grote theezakken (‘big-bags’) bij verschillende theefabrieken, restaurants en hotels. De theezakken zijn gemaakt van sterk en waterbestendig materiaal. Elke theezak heeft een eigen print, die afhangt van het theebedrijf of theeplantage waar de zak vandaan komt. De productie partner van Ragbag in Tamil Nadu maakt trendy tassen en andere producten van de zakken.

In Tamil Nadu, zijn de vrouwen bezig met het wassen en knippen van het materiaal en de mannen met het naaien van de tassen. Er zijn zo’n 15 vrouwen en 5 mannen aan het werk in het bedrijf en er werken nog meer ‘ragpickers’ voor het bedrijf, die de theezakken verzamelen.