Joannusmolen Tapioca zetmeel BIO (250g)

€ 2,59
Inclusief BTW
Op voorraad

Joannusmolen Tapiocazetmeel is 100% biologisch en sterk bindend.

Aantal

Joannusmolen Tapioca zetmeel producteigenschappen

Dit zetmeelrijke product is gemaakt van de cassavewortel. Dankzij de witte kleur en fijne structuur, erg geschikt om door gerechten te gebruiken. Bovendien neemt de neutrale smaak de smaak van andere ingrediënten makkelijk op. Ook krijgt je gerecht een mooie, luchtige structuur. Een echt Braziliaans recept met tapiocameel is ‘Pau de Queijo’: kleine kaasbroodjes. Lekker als tussendoortje of bij de maaltijd.

Joannusmolen Tapioca zetmeel gebruiksaanwijzing

Je kunt tapioca zetmeel gebruiken als gewoon meel/bloem en als bindmiddel. Het heeft een zeer sterke binding. Tapioca zetmeel is glutenvrij, waardoor het interessant is voor mensen met een glutenintolerantie. Het meel absorbeert vocht tijdens de bereiding van gerechten en geeft het een luchtige structuur. In soep en pap zorgt tapioca zetmeel ook voor een helder resultaat.

Joannusmolen Tapioca zetmeel voedingswaarde

Voedingswaarde per 100 g 

Energie 358 kcal (1498 kJ)
Vet 0 gram
Koolhydraten 87.8 gram
  - waarvan suikers 3.4 gram
Eiwit 0.2 gram
Zout 0.0 gram

Over Joannusmolen

Joannusmolen maakt al sinds 1982 biologische melen. De grondstoffen worden biologisch geteeld en ambachtelijk gemalen tussen molenstenen.

Wat is Tapioca zetmeel?

Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel). In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapioca zetmeel genoemd en dat is ook de benaming die we in Nederland gebruiken. Er zijn nog veel meer namen, zoals tapioca bloem, maniokbloem of bindbloem. Het meel is sneeuwwit en heeft een heel fijne structuur.

Tapioca zetmeel wordt voornamelijk gebruikt als bindmiddel. Omdat het geen enkel effect heeft op geur, kleur en smaak wordt tapioca zetmeel veel gebruikt om bijvoorbeeld soepen en sauzen te binden. Tapioca zetmeel wordt ook gebruikt als bindmiddel in medicijnen. Ook is het meel een belangrijk bestanddeel van kroepoek. Maar tapioca kent nog vele meerdere toepassingen. In de voedselindustrie wordt het bijvoorbeeld ingezet als tapiocastroop, deze stroop wordt bewerkt tot glucose en dextrine en wordt veel gebruikt in zoetwaren, het inblikken van fruit, en in de frisdrankenindustrie.

In Nederland wordt tapioca zetmeel voornaam gebruikt als….varkensvoer. Ten eerste is het een koolhydraatrijk product en ten tweede verbetert het de productie van veebrokken zodat ze niet verbrokkelen.

Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, het kan daarom niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Er blijft een tapiocapap over, deze worden in bakken met water gezet waarin het naar de bodem zinkt en daar in een dikke brij achterblijft. Deze brij wordt in ovens of in de zon gedroogd. Na het drogen ontstaat er een soort koek. Deze wordt verpulverd tot meel. De cassave is nu gereed om te kunnen worden verwerkt in tal van voedingsmiddelen.

Er zijn ook tapioca parels verkrijgbaar. Deze worden gemaakt door de dikke brij door diverse zeven met verschillende maten/openingen te persen. De druppels die door de zeef gedrukt worden, vallen op ronddraaiende warme schijven. Dit zorgt ervoor dat de druppels droog en rond worden. Van de grote parels wordt bubbel tea gemaakt, een zeer populaire drank in o.a Taiwan. Bubbel tea wordt gemaakt van thee, melk, vruchtensiroop en tapioca balletjes. De balletjes zakken naar beneden en zorgen voor de bubbels. Doordat er steeds wordt geschud, ontstaat er een fikse schuimkraag van kleine luchtbelletjes. De balletjes zelf hebben geen smaak en kleur, ze zijn een beetje taai, net als gummibeertjes.

Recept met tapioca zetmeel: vegetarische kikkererwten burgers

vegetarische kikkererwtenburgers

Kikkererwtenburgers ingrediënten (voor ongeveer 4 burgers)

  • 250 gram geweekte/gekookte kikkererwten ( uitgelekt)
  • circa 2 tot 3 eetlepels lekkere gedroogde verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld zat’ar en ras el hanout
  • 2 verse eieren
  • 4 tot 5 flinke eetlepels biologische tapiocameel

Kikkererwtenburgers bereiding

Kneed alle ingrediënten goed samen tot er vanzelf een zeer stevige massa ontstaat waaruit je vier platte burgers kunt vormen. Blijft de massa nog te nat, voeg er dan wat extra tapiocameel aan toe. Laat een klontje kokosolie in een anti-aanbak-koekenpan smelten en bak de burgers om en om gaar en goudbruin. Smullen maar!

Voeg review toe

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Vergelijkbare producten