Gierst BIO (De Nieuwe Band)
Biologische gierst is goed te gebruiken in plaats van aardappelen of rijst.
Gierst smaakt heerlijk en is snel klaar te maken. Je gebruikt het in de plaats van aardappelen of rijst. Het is licht verteerbaar. Weet je dat je het ok heerlijk kan stoven? Een handje in de soep maakt je soep ook weer wat steviger.
Biologische Gierst gebruiksaanwijzing
Voor 4 personen
- Was de gierst voor het koken
- Breng 1 kop gierst met 2 kopjes water aan de kook
- Ongeveer 25 minuten op laag vuurtje laten koken
- Eet smakelijk!
Biologische gierst ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten: biologische gierst
Voedingswaarde per 100g (onbereid):
Energie | 1566kJ / 370 kcal |
Vetten | 4,0g |
- waarvan verzadigde vetzuren | 0,8g |
Koolhydraten | 71,0g |
- waarvan suikers |
0g |
Vezels | 3,0g |
Eiwitten | 11,0g |
Zout | 0g |
Gierst achtergrondinformatie
Gierst is een groep van graangewassen, die allen tot de grassen familie toebehoren. Het bestaat uit zeer kleine korreltjes. Zo wordt bijvoorbeeld het populaire graan teff ook gerekend tot deze gierstsoorten.
De gierstkorrel is een klein hard zaadje dat wordt omgeven door een dop die eraf gepeld moet worden, deze dop is voor de mens onverteerbaar. Het drogen en narijpen vereist nogal veel zorg en aandacht. De wortels van de gierst hebben nogal uitzonderlijk veel wortelhaartjes waarmee zij met behulp van wortelzuren de actieve minerale stoffen uit de bodem kunnen oplossen.
Gierst kent diverse soorten, waarvan parelgierst het meest bekend is. Deze wordt voornamelijk verbouwd in de tropen en India, waar het heet en droog is. In bergachtige streken is vingergierst weer erg populair. Deze soort groeit makkelijk op grotere hoogtes. In Amerika en Europa wordt voornaam trosgierst verbouwd, voornamelijk als vee/diervoeding, inderdaad, voer voor de vogels dus.
De Latijnse benaming voor het gierstsoort die we in Nederland het meest tegenkomen is Panicum Millaceum. Het soort millet is bijvoorbeeld een vorm van deze gierst.
Gierst is niet alleen nog erg onderschat als lekkere graansoort, ook qua voedingswaarde is het reuze interessant. Ten eerste is gierst glutenvrij. Afhankelijk van het soort, bestaat gierst gemiddeld uit 60-80% uit koolhydraten, 6-20% uit eiwitten en 1-6% uit vet. In de eiwitten schuilen zeer belangrijke aminozuren. Het is verder erg rijk aan ijzer, magnesium, koper, fosfor en mangaan. Ook aan vitaminen ontbreken het niet: vitamine B1 en B6. Naast een opmerkelijk hoog eiwitgehalte is gierst ook zeer rijk aan kiezelzuur, ook wel silicium genoemd. Kiezelzuur ondersteunt de opbouw van huid, haar en nagels. Wat gierst ook nogal bijzonder maakt is dat het een regulerende werking heeft op de warmtehuishouding van het menselijk lichaam. Dit maakt gierst uitermate geschikt voor oudere mensen.
Recept voor zandkoekjes van gierst
Hopelijk kunnen wij jullie wat inspiratie geven met deze verrukkelijke zandkoeken. Ze zijn heerlijk bros en ” zanderig” in de mond, zijn geweldig lekker en gezond. Probeer ze gewoon eens!
Ingrediënten zandkoekjes van gierst
- 400 gram gierstmeel (gierst in de blender tot meel vermalen)
- 10 gram (wijnsteen) bakpoeder
- 2 flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
- 50 gram zachte zuivere kokosolie
- 2 bananen, gepureerd
- 40 ml water
Bereiding zandkoekjes van gierst
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Roer alle ingrediënten goed door elkaar en kneed met de hand stevig door.
- Als alles wat te loskorrelig blijft (dit kan liggen aan de hoeveelheden bananenpuree, omdat elke banaan anders weegt) iets meer water toevoegen maar maak het niet te papperig
- Maak ronde platte koeken uit het deeg en leg op de bakplaat
- Bak de koeken in het midden van de oven goudbruin in ongeveer 25-30 minuten, blijf goed controleren
- Laat afkoelen. Hoe langer de koeken liggen, hoe brosser ze worden.