Gedroogd gist BIO (9g - Bioreal)

€ 0,98
Inclusief BTW
Op voorraad

Bioreal gedroogde gist is biologische gist, gedroogd zodat het langer houdbaar is. 

Aantal

De lange houdbaarheid en gebruiksgemak maakt Bioreal biologische droge gist een goed alternatief voor of aanvulling op biologische verse gist.

Het biologische gedroogde gist van BIOREAL is op een natuurlijke wijze gedroogd waardoor het zeer handig is om altijd op voorraad in huis te hebben. Je wilt tenslotte af en toe opeens iets lekkers bakken, dan is een zakje gedroogde gist in huis hebben ontzettend fijn. Het gist is actief.

Bioreal gedroogde biologische gist ingrediënten

Biologische gist

Bioreal gedroogde biologische gist voedingswaarde

Voedingswaarde per 100 gram

Energie 1360 kJ (325 kcal)
Vet 7 g
   - waarvan verzadigd 1,5 g
Koolhydraten 18 g
   - waarvan suikers 0 g
Voedingsvezels 25 g
Eiwit 35 g
Zout 0,5 g

Meer informatie over gist en gedroogde gist

Wat is gist?

Gist zijn ééncellige schimmels, waar wel meer dan 1500 soorten van bestaan, iets groter dan bacteriën. Gisten komen van nature overal voor, op en om ons heen. We gebruiken ook veel gist, bekende gistsoorten die wij gebruiken, zijn bakkersgist en biergist. 

Biergist speelt een belangrijke rol bij het brouwen van bier, want biergist is verantwoordelijk voor de productie van alcohol. Biergist wordt vaak gebruikt als voedingssupplement. Het is bijzonder rijk aan B-vitamines, thiamine, riboflavine, pantotheenzuur, diacine, pyridoxine en biotine.

Bakkersgist bevat veel minder voedingsstoffen en wordt voornamelijk gebruikt om te rijzen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor een deel van de geur en de smaak. Gisten gebruiken suiker om het om te zetten in koolzuurgas en alcohol. Bakkers voegen suikers toe aan bakkersgist. Het bakkersgist zet deze suiker dan om in koolzuurgas wat de luchtbelletjes in het deeg worden, en nog later, de gaatjes in het brood die voor de luchtige structuur zorgen. 

Doordat de luchtbelletjes ontstaan, wordt het deeg luchtiger en volumineuzer. De alcohol die ontstaat, vervliegt tijdens het bakken, dus gebakken brood bevat geen alcohol meer. 

Welke soorten gist

Er zijn diverse soorten gist verkrijgbaar. We noemen er hier enkele die ook wel thuis worden gebruikt:

  • Verse gist: samengeperste gistcellen, grotendeels ontdaan van water, crème-achtig van kleur en een brokkelige, zachte structuur. Verkocht in blokjes moet verse gist koel worden bewaard. Het is in de koelkast 1,5 week houdbaar.
  • Droge gist: niet te verwarren met instant gist, want de bereidingswijze is anders. Droge gist moet eerst in water of melk worden opgelost en het moet een kwartier rusten voor gebruik. 
  • Instant gist: kleine, lichtbruine korreltjes, het meest gebruikt in thuiskeukens. Het gist is niet actief maar zodra je het mengt met water wordt het direct weer actief. Het is maar liefst tweemaal sterker geconcentreerd als verse gist en je kan het direct gebruiken door het aan meel toe te voegen.
  • Natuurlijk gist (zuurdesem): een natuurlijk gist die van nature in meelsoorten voorkomt. Als je meel met water samenvoegt, wordt het actiever en ontstaan er meer gistcellen. Dit gist is minder actief en heeft een opvallende, wat zure smaak.
  • Biologisch gist: je kan ook biologische varianten gist kopen. Verpakt in zakjes, vaak een instant variant, gemaakt van biologische grondstoffen.

Gist is een veelzijdig product, je kan het inzetten voor talloze doelen: binding, volume, elasticiteit, smaak, kleur en geur. Het is niet duur en je hebt er ook maar een beetje van nodig. 

Het biologische gedroogde gist van Bioreal is op natuurlijke wijze gedroogd en heeft een lange houdbaarheid. Handig om altijd op voorraad in huis te hebben.

Zelf brood maken met gist: volkoren speltbrood ;-)

Volkoren speltbrood ingrediënten

  • 500 gram biologisch volkoren speltmeel
  • 250 ml warm water
  • 9 gram biologische droge gist
  • snuf zout

Volkoren speltbrood bereiding

  • Doe het meel samen met zout en gist samen in een grote kom
  • Hussel het droog goed door elkaar
  • Voeg het warm water toe en roeren tot het goed gemengd is. Vervolgens kneed je het een paar maal met je handen ;-) 
  • Als alles goed gemengd is dek je de kom goed af en laat je hem 4 uur rusten op een warme plek. Bijvoorbeeld bovenop een kast in je huiskamer. Het deeg zal gaan rijzen. 
  • Besmeer je werkblad met een beetje olijfolie en leg daar het deeg op. 
  • Vouw het 2 keer dubbel (de bovenkant van de vouw wordt zo'n prachtige korst) en bedek het deeg en laat het nog een half uur rusten. 
  • Verwarm de oven op 220 graden
  • Schuif alvast een gietijzeren of keramische of email pan leeg in de oven terwijl de oven aan het opwarmen is
  • Als het deeg het laatste half uur gerust heeft, haal je de pan uit de oven om het deeg erin te doen. Leg het deeg voorzichtig in de pan met de 'open' ofwel gevouwen kant naar boven. Schud de pan voorzichtig als het deeg zich niet gelijk verspreidt over de bodem. 
  • Tijdens het bakken wordt het deeg ook nog gelijkmatiger verdeeld. 
  • Doe het deksel op de pan en bak 30 minuten in de oven.
  • Haal dan de deksel van de pan en bak nog tussen de 15 en 30 minuten, tot de buitenkant mooi bruin is. 
  • Laat afkoelen op een rekje. 

Voeg review toe

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Vergelijkbare producten