Friese gele woudboon NL (500g - Puur&Fit)
- Een echte 'stuk-koker', dus ideaal voor soep of kroketten
- Onbespoten geteeld
De Friese gele woudboon is strogeel van kleur met rond het uiterste gedeelte van de bruine navel een paarse rand. Deze Bonen zijn geschikt voor koude en warme bonenschotels en goede vleesvervangers.
Omdat deze boon stuk kookt, is deze geschikt als soepboon. Andere toepassingen: bonenkoeken, bonenkroketten en bijvoorbeeld bonenpasta.
Friese gele woudboon voedingswaarde en gebruiksaanwijzing
Ingrediënten: onbespoten Friese gele woudbonen
Voedingswaarde | gekookt per 100 gram |
Energie | 462kJ / 110kcal |
Vetten | 0,6 g |
Koolhydraten | 18 g |
- waarvan suikers | 0 g |
Eiwitten | 7,6 g |
Vezels | 8,9 g |
Zout | 1 mg |
De Friese gele woudboon minimaal 12 uur laten wellen in koud water. Dan afspoelen en de bonen in vers water zetten. De bonen 3 cm onder vers water 45 - 60 minuten koken. Niet op vol vuur, maar tegen de kook aan. Geen zout toevoegen tijdens het koken. Na 35-40 minuten even proeven hoe ver de garing is. Doe dit om de 5 minuten om zo de perfecte bite te krijgen.
Meer over de Friese gele woudboon
Al vanaf 1969 werd dit landras door Ruurd Walrecht in Bakkeveen uit diverse herkomsten geselecteerd. Maar waar deze boon precies zijn oorsprong heeft...?
Jurjen de Jong, die de boon ongeveer 70 jaar verbouwd heeft, denkt dat deze droge boon geselecteerd is uit de bruine boon die er soms nog uit voorkomt. De boon is strogeel van kleur met rond het uiterste gedeelte van de bruine navel een paarse rand. De boon onderscheidt zich hierdoor van de ‘Groninger Strogele’. Het is een echte stamboon en is zeer goed bestand tegen regen en wind. Prettig dat deze boon zo sterk is, want hij wordt onbespoten geteeld.