Edelgistvlokken BIO (200g - Puur&Fit)

favorite

Je moet ingelogd zijn
€ 9,95
Inclusief BTW
Niet op voorraad

Biologische edelgistvlokken: 

  • Geschikt als kaasvervanger
  • Heerlijke, hartige smaakmaker in diverse gerechten
  • Biologisch gecertificeerd
Aantal

Maak kennis met onze heerlijke edelgistvlokken! Edelgistvlokken hebben een hartige, kaas-nootachtige smaak en zijn een geweldige toevoeging aan zowel koude als warme gerechten.

Deze vlokken zijn gemaakt uit een eencellige schimmel. Dezelfde schimmel als die ook wordt gebruikt om bier, wijn en brood te maken. Anders aan edelgist is dat edelgist is gedeactiveerd. Het kan dus niet rijzen. Doordat het een inactieve gist is, is het ideaal voor mensen die een gastvrij dieet volgen, bijvoorbeeld vanwege een Candida.  

Biologische edelgistvlokken productvoordelen

Edelgistvlokken zijn een natuurlijke bron zijn van verschillende voedingsstoffen:

  • Bron van eiwitten: 32 gram van 100 gram. Al is het natuurlijk niet dat je er 100 gram per dag van eet
  • Zeer goede bron van vezels, maar liefst 31 gram van 100 gram
  • Edelgistvlokken zijn ook een bron van B-vitamines

Edelgist een goede bron van Vitamine B12?

Nee! Dit is echt een hardnekkig misverstand. Gist kan géén Vitamine B12 produceren. Hiervoor zijn bacteriën nodig. En edelgist wordt gekweekt in gecontroleerde omstandigheden waar zeker géén bacteriën groeien. 

Hoe kan dat nu, op sommige verpakkingen zie je tóch B12 staan? Dan is dit door de fabrikant (later) toegevoegd. Vanwege enige hartige kaassmaak wordt edelgist erg veel gebruikt door veganisten. Het is algemeen bekend dat het voor veganisten moeilijk is om hun B12 in te nemen, vanwege de dierlijke achtergrond van Vitamine B12. Daarom verrijken sommige fabrikanten van edelgist hun product met Vitamine B12. 

Hoe gebruik je edelgistvlokken

Edelgistvlokken geven een hartige smaak aan pasta, gegrilde groente en salades. 

Veel veganisten gebruiken edelgistvlokken bovendien als vervanger van kaas vanwege de enigszins vergelijkbare smaak en structuur met parmezaanse kaas. Je kunt edelgistvlokken toevoegen aan sauzen, soepen en puree.

Het is belangrijk om edelgistvlokken zo min mogelijk te verhitten als je de voedingsstoffen in edelgistvlokken wil behouden. Voeg edelgistvlokken dan pas toe op het einde van het kookproces. 

Wat kan je ermee? 

  • Strooien alsof het parmezaanse kaas is: dit is natuurlijk de makkelijkste toepassing. Strooi over pasta of pizza. Er wordt beweerd dat, als je edelgistvlokken eerst maalt samen met cashewnoten (jawel, een ander populair ingrediënt voor vegan kaas), het strooisel nóg meer lijkt op vegan parmezaan. Wij hebben dit natúúrlijk getest en... zijn het eens! 
  • Strooi over gegrilde groente of salade. Als je edelgistvlokken over (gegrilde) groente of salade gebruikt, is het extra lekker door ze eerst samen met zaden te malen, denk hierbij aan zonnebloempitten, lijnzaad of sesamzaad. Zo komt de hartige kaasachtige smaak nog lekkerder tot zijn recht.
  • Strooi over of meng door eigengemaakte mac & cheese. 
  • Als vegan ingrediënt door (hummus) pesto of andere dipjes
  • Door soep als smaakmaker
  • Heb je zelf wel eens tempura deeg gemaakt? Oehhhh als je wat edelgistvlokken aan tempura deegbeslag toevoegt? Dat wordt smullen geblazen! 
  • Topping voor popcorn: hartige popcorn wordt meestal gemaakt door zout over de popcorn te strooien. Probeer het eens met edelgistvlokken. Strooi ze erdoor als de popcorn nog warm is, dan hechten de vlokjes er beter aan. 
  • Topping voor eigengedroogde chips en groentechips. 

Edelgist is gedeactiveerd gist en ook te gebruiken in een gistvrij dieet, bijvoorbeeld in geval van Candida. 

Edelgistvlokken BIO ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten: edelgistvlokken*

* van biologische teelt.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie kJ/kcal 1474 kJ/352 kcal
Koolhydraten 25.3 g
  - waarvan suikers 12.8 g
Vetten 7 g
  - waarvan verzadigd 1.2 g
Vezels 31.1 g
Eiwitten 31.9 g
Zout 0.2 g

Waar komen edelgistvlokken vandaan?

Gist doet het goed op zoete stoffen. Edelgist wordt veelal gekweekt op glucosestroop, sacharose en ammoniak, of er worden vergelijkbare chemicaliën toegevoegd om de gist te laten groeien. Door toevoeging of gebruik van chemicaliën kan edelgist dus ook zelden het predicaat biologisch krijgen. Immers, dan worden er ook strenge eisen gesteld aan de hulpmiddelen of bewerking. 

Puur & Fit edelgist is biologische edelgist. Dan mag er alleen maar gebruik worden gemaakt van plantaardige stoffen. Doordat er geen (gesynthetiseerde) groeiverbeteraars worden gebruikt, groeit biologische edelgist langzamer dan conventionele edelgist. 

Onze biologische edelgist groeit op biologische melasse. Dat is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbiet. De gist voedt zichzelf aan deze ondergrond. Tijdens het fermentatieproces ontstaan de in de gist aanwezige vitamines en mineralen op natuurlijke wijze. Deze worden er dus niet achteraf (al dan niet synthetisch) aan toegevoegd. 

De gist zelf wordt tenslotte gedroogd en vervolgens gemalen tot edelgistvlokken. 

Recept voor vegan kaasfondue

Maak eens een heerlijke vegan kaasfondue met edelgistvlokken!

Vegan kaasfondue

Behalve edelgistvlokken heb je daar namelijk weinig voor nodig. En........ Het is volgens velen nog lekkerder dan “echte kaas-fondue“! Je kunt de fondue niet alleen gebruiken om mee te fonduen, ook kun je het gebruiken als kaasspread in koude vorm. Je kunt het ook telkens weer opnieuw opwarmen om als warme kaassaus te gebruiken over gekookte verse groenten en aardappelen! Dus... maak vanaf nu van dit recept je basisrecept. Je kan er ook met kruiden eindeloos mee variëren.

Vegan kaasfondue ingrediënten

  • Een flink koffiekopje vol edelgistvlokken
  • 200 gram fijn vermalen ongezouten gemengde noten
  • Twee flinke eetlepels fenegriek
  • Een volle eetlepel kerriepoeder
  • Een volle eetlepel komijnpoeder
  • Een volle eetlepel cajunkruiden
  • Een flinke snuf Keltisch zeezout
  • Een snufje zwarte peper
  • Circa 175 ml warm water

Vegan kaasfondue recept

Eigenlijk is het zo simpel dat je het geen recept mag noemen ;-) Doe alle ingrediënten in het fondue-pannetje en breng al roerend aan de kook. Klonteren kan eigenlijk niet gebeuren. Je fondue is klaar om meteen “gedipt” te worden! 

Eet smakelijk! 

Vegan kaasfondue recept

Voeg review toe

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Vergelijkbare producten

X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.