Zwarte bonen BIO (500g - De Nieuwe Band)

€ 1,99
Inclusief BTW
Op voorraad

De biologische zwarte bonen van De Nieuwe Band heeft een vleesachtige textuur en doet het erg goed in vegetarische gerechten door de smaak van de boon. 

Aantal

Tot voor kort waren de zwarte bonen vooral zeer bekend in de Mexicaanse keuken, waar ze net zo worden verwerkt en gebruikt als wij hier doen met de Hollandse bruine boon.

De Mexicanen zijn zo gek dus nog niet om zwarte bonen veelvuldig op hun menu te zetten, want het zijn echte gezondheidsbommetjes. Zwarte bonen zijn een stuk kleiner dan de bruine boon, en hebben een gitzwarte kleur.

Zwarte bonen gebruiksaanwijzing

Zwarte bonen uit biologische teelt. Kooktijd ca. 70 minuten na een nacht weken.

Na het koken wat Keltisch zeezout toevoegen. Je kunt de zwarte gekookte bonen enkele dagen in de koelkast bewaren.

Zwarte bonen voedingswaarde

voedingswaarde per 100 gram

energie: 1288 kJ (306 kcal)
vet: 2,6 gram
waarvan verzadigd: 0,4 gram
koolhydraten: 39 gram
suikers: 3,1 gram
voedingsvezels: 21 gram
eiwit: 22 gram
zout: 0 gram

Wat zijn zwarte bonen?

Zwarte bonen staan al jarenlang bekend als erg gezond en voedzaam. Inmiddels is ook duidelijk dat zwarte bonen veel antioxidanten bevatten, maar liefst vergelijkbaar met de blauwe en zwarte bes.

Zwarte bonen bevatten een bijzonder antioxidant, genaamd anthocyanen.Dit is het antioxidant dat ook de bessen zoveel gezondheidsvoordelen geeft.

Verder bevatten zwarte bonen magnesium en thiamine en foliumzuur, de laatste twee zijn belangrijke B-vitaminen. Zwarte bonen hebben nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel. Ze bevatten bovendien eiwitten en heel veel vezels, wat ze tot een goede bron voor vleesvervanging maakt.

Zwarte bonen worden ook wel vaak door duursporters gebruikt vanwege de gedoseerde afgifte van koolhydraten. Ze leveren zo langdurig energie en zijn ook nog eens vullend: de eerste uren na het eten van een kopje heb je geen honger.

Net als de meeste andere biologische bonen zijn ze ook nog eens sympathiek geprijsd.

Homemade vegan stoof van zwarte bonen en rijst

Met zwarte bonen kun je veelzijdige gerechten maken, zoals dit verrukkelijke veganistische zilvervliesrijst stoofpotje! Stoofpotjes bestaan meestal uit stoofvlees, die in een heerlijke saus worden geserveerd bij bijvoorbeeld gekookte aardappelen, rijst of pasta. Veganisten kunnen het stukje vlees weglaten en de saus veganistisch maken, maar in een stoofpot hoort stiekempjes toch die lekkere bite van een stukje stoofvlees.

Om het vlees in deze stoofpot te vervangen, hebben we een eigen vleesvervanger bedacht op basis van zwarte bonen. Deze moet eerst worden gebakken in de oven. Daarna bakken we de stukjes kort aan in de koekenpan in een erwtje kokosolie of een klein scheutje avocado olie. Die gaan we eerst maken. Daarna gaan we de saus maken.

Het handige van stoofpotten is dat je er porties van kunt maken en deze kunt bewaren in de koelkast. Het is dan enkel nog een kwestie van even opwarmen en kiezen wat je erbij wil eten (Rijst? Of toch pasta? Of aardappelen?) Als je de stoofpot bewaart in weckpotten, blijft alles een aantal dagen lekker.

Vegan stoof met zwarte bonen en rijst: ingrediënten

Ingrediënten voor de vleesvervanger

  • 300 gram zwarte bonen, geweekt, gekookt, goed uitgelekt 
  • 3flinke eetlepels tapiocameel
  • 2grote eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel kerriepoeder

Ingrediënten voor de stoofsaus

  • een kilo verse (vlees) tomaten, in stukjes gesneden
  • een grote rode paprika, door de helft gesneden, zaadlijsten verwijderen
  • een grote ui, fijn gesnipperd
  • een eetlepel paprikapoeder
  • een eetlepel komijnpoeder
  • drie eetlepels bieslook
  • een eetlepel basilicum
  • een eetlepel koriander

Vegan stoof met zwarte bonen en rijst: bereiding

Bereiding vleesvervanger

  1. Kneed alles zeer goed door elkaar met de hand tot er een smeuïge massa ontstaat.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een kleine bakplaat met bakpapier.
  3. Stort de massa op de plaat en bak in het midden van de oven in ongeveer 45/50 minuten gaar.
  4. Laat goed afkoelen en snij in stukjes.
  5. Laat een erwtje kokosolie in de koekenpan smelten en bak de stukjes kort aan terwijl je ze blijft bewegen.
  6. Laat uitlekken op keukenpapier en afkoelen.

Bereiding stoofsaus

  1. Snij één helft van de paprika in stukjes.
  2. Pureer de tomaten met de andere helft van de paprika in de keukenmachine glad.
  3. Schenk over in een pan en breng aan de kook.
  4. Zodra de massa kookt de rest toevoegen en ongeveer 5-8 minuten doorkoken.
  5. Je saus is klaar!
  6. Roer nu de stukjes vleesvervanger door de saus.
  7. Als je de stoofpot niet direct gebruikt, laat je de stoof afkoelen en bewaar je die het best in een weckpot in de koelkast.
  8. Warm de stoofpot op als je het wil eten. Lekker met zilvervliesrijst!

Voeg review toe

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Vergelijkbare producten