Sesamolie BIO (500ml - Your Organic Nature)
Your Organic Nature Sesamolie wordt koud geperst uit Mexicaans sesamzaad.
Your Organic Nature Sesamolie wordt koud geperst uit Mexicaans sesamzaad. Sesamolie heeft een heerlijke, nooyachtige smaak en is een bron van onverzadigde vetzuren. Lekker in Oosterste gerechten, dressings en bij tonijn. Ook geschikt om mee te stoven.
Your Organic Nature biologische sesamolie: wat is het?
De biologische sesamolie van Your Organic Nature wordt koud geperst uit ongeroosterde, gepelde Mexicaanse sesamzaadjes. Dit kunnen zowel witte als zwarte sesamzaadjes zijn. De olie heeft een donkere kleur en is neutraal in geur. Sesamzaadjes bestaan uit ongeveer 60% olie, en zo’n 20% proteïnen.
De gemiddelde sesamolie bestaat uit ongeveer 15% verzadigde vetzuren, 40% enkelvoudige onverzadigde vetzuren (omega 9) en voor zo’n 45% uit het essentiële linolzuur (omega 6). Sesamolie behoort tot één van de meest gezonde oliën ter wereld. Het draagt bij tot de instandhouding houding van een goed cholesterol gehalte in het bloed, en heeft een gunstig effect op de werking van het hart.
Sesam olie heeft een lekkere, milde, noot-achtige smaak en een kenmerkende geur.
Your Organic Nature biologische sesamolie ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten: Olie van biologische SESAMzaad.
Per 100g | |
Energie | 3.760 kJ / 900 kcal |
Vet | 100g |
- waarvan verzadigd | 18g |
Koolhydraten | 0g |
Eiwitten | 0g |
Zout | 0g |
Biologische sesamolie gebruiksaanwijzing
In Aziatische landen is sesamolie onmisbaar in de keuken. Vooral vanwege de veelzijdigheid, want je kunt sesamolie zowel koud als warm gebruiken, en je kan er dus ook mee bakken. Sesamolie heeft een vrij hoog rookpunt (230 •C) maar er wordt algemeen geadviseerd om het niet te hoog te laten verhitten. Wil je bijvoorbeeld roerbakken? Laat dan eerst wat zuivere kokosolie smelten en roerbak daar je gerecht in, voeg dan wat sesam olie toe en roerbak dit op laag vuur verder door. Je kunt ook bakken met sesamolie. Zet de oven echter nooit hoger dan 200 *C. En verwerk sesamolie door deeg / beslag. Je baksels krijgen een zeer kenmerkende smaak, wat zeker in een baksel aanwezig kan zijn.
Zelf zuurdesembrood maken met sesam
Deze zuurdesem sesam broodjes hebben een explosie aan smaak! Verrukkelijk bij het ontbijt of de lunch!
Zuurdesem sesambroodjes ingrediënten:
- 750 gram havermout
- 2 eetlepels greensweet-stevia
- 1 gepureerde rijpe banaan
- 4 eetlepels sesamolie
- 2 verse eieren
- 30 gram (zakje) zuurdesem poeder (volkoren)
- warm water
Voor de topping:
- 25 gram maandzaad
- 35 gram sesamzaad
- 3 eetlepels speculaaskruiden
Zuurdesem sesambroodjes bereiding
- Roer alle ingrediënten voor de broodjes in een kom samen, voeg warm water toe tot er een stevige, kneedbare massa ontstaat.
- Laat dit onder een schone droge doek in de kom ongeveer twee / drie uur rijzen ( rusten)
- Verwarm de oven voor op 185*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Draai bollen uit het deeg en doop steeds een bolletje in het zaad-mengsel.
- Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren.