Agar agar poeder BIO (50g - Terrasana)

€ 5,99
Inclusief BTW
Op voorraad

Agar-agar is een biologisch bind- en geleermiddel met een enorme bindkracht. Je kunt het vergelijken met gelatine, maar agar-agar is nóg krachtiger en bovendien 100% vegan.

Aantal

Agar-agar is een biologisch bind- en geleermiddel met een enorme bindkracht. Je kunt het vergelijken met gelatine, maar agar-agar is nóg krachtiger en bovendien 100% vegan. Agar-agar wordt gemaakt van 100% rood zeewier, ook wel kanten genoemd. Je kunt er heerlijke vegan cheesecakes of (suikervrije) jelly mee maken. Agar-agar moet je altijd pas toevoegen als je vloeistof warm is, anders kunnen er klontjes ontstaan. Omdat het al geleert bij kamertemperatuur, is het belangrijk om snel te werken!

Probeer ook de andere Japanse bindmiddelen eens: kuzu of arrowroot.

Terrasana biologische Agar agar gebruiksaanwijzing

 • Gebruik 1 tot 7 g voor 500 ml vloeistof. Zacht: 1 tot 1,5 g. Gemiddeld: 3 g. Hard: 5 g. Zeer hard: 7 g.
 • Voeg het agar-agarpoeder pas toe als de vloeistof enigszins warm is, anders heb je kans op klontjes.
 • Zorg dat je snel werkt en goed roert, want agar-agar stolt al bij kamertemperatuur.
 • Laat 1-4 uur opstijven in de koelkast.

Terrasana Agar agar ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten: gedroogde (rode) zeewieren*

* = van biologische landbouw

Voedingswaarde per 100 gram

Energie 633 kJ / 158 kcal
Eiwit 0 g
Koolhydraten 1 g
   - waarvan suikers 0 g
Vet 0 g
   - waarvan verzadigd 0 g
Voedingsvezel 77 g
Zout 0,6 g

Wat is agar agar?

Agar Agar is een plantaardig geleer/bindmiddel, gemaakt van zeewier. Het is een 100% natuurlijke vervanger voor bijvoorbeeld gelatine. Het wordt gemaakt van de geleiachtige massa van de roodwieren. Het mooie van Agar Agar: er bestaan geen chemisch vervaardigde Agar Agar soorten omdat het bij een chemische bewerking meteen ook zijn bindkracht zou verliezen. Je kunt dus eigenlijk nooit bewerkte Agar Agar kopen ;-) maar probeer wel te kiezen voor een biologische variant.

De bindkracht is tweemaal sterker dan gewone (dierlijke) gelatine. Door het zeewier te drogen en daarna te koken, lost het op in het kookwater. Dit kookvocht verandert na afkoeling in een jelly. Deze jelly wordt in Japan vaak verwerkt tot noodles, de jelly wordt dan in slierten geperst. Als we de jelly vriesdrogen krijgen we de Agar Agar die wij kennen.

Agar agar is supergezond

Agar Agar is supergezond. Het bevat geen vet, een flinke dosis mineralen (waaronder ijzer en fosfor en magnesium) en eiwitten. Het bevat ook amper calorieën. Het minpuntje is dat het bij een te grote dosis laxerend kan werken. Gebruik daarom ook per dag nooit meer dan 3 gram.

Agar Agar heeft een natuurlijk E nummer: E 406. In tal van voedingsmiddelen kun je dit E nummer ook tegenkomen want het wordt ook industrieel veel gebruikt. Je kunt Agar Agar kopen in diverse varianten. Zo zijn er vlokken en slierten, en de bekendste: agar agar poeder. Welke vorm je gebruikt, is persoonlijk, ze hebben verder dezelfde werking. Je kunt het, net als gelatine, direct gebruiken in warme vloeistoffen. Agar Agar stolt al op kamertemperatuur, het geeft dus direct resultaat. Belangrijk weetje: Agar Agar stolt moeilijker in zure of vette ingrediënten. Eiwit-afbrekende vruchten zoals kiwi en ananas pakt ook minder goed. Agar Agar werkt juist voortreffelijk in producten met veel calcium (zuivel). 

Onze agar agar gebruikstips

Breng Agar Agar in een beetje koude vloeistof aan de kook, blijf roeren. Voeg dit vervolgens toe aan je gerecht. 1 gram Agar Agar vervangt ongeveer 3 gram gewone gelatine. Reken ongeveer een koffielepel Agar poeder met een soeplepel Agar vlokken. De dosering verschilt per merk, maar globaal gezien bindt 2 gram Agar Agar een liter vloeistof en zo’n 500 gram vruchten.Wil je wat extra bindkracht, gebruik dan wat arrowroot extra. Dit versterkt elkaar enorm in bindkracht.

Eigengemaakte vruchtenjam met agar agar

Je kunt met Agar Agar heerlijke jam maken! Jam wordt normaal gesproken gemaakt met een geleisuiker., Agar Agar kan dit perfect vervangen. Hierdoor blijft de jam wellicht geen maanden houdbaar ( gemiddeld twee weken in de koelkast) maar het maakt jam er wel stukken gezonder en lekkerder op! Probeer dit recept maar eens!

Eigengemaakte vruchtenjam met agar agar ingrediënten

 • 1 kilo verse pruimen (of ander fruit naar keuze), bij voorkeur biologisch
 • 3 flinke eetlepels erythritol suiker + een eetlepel steviasweet Xtra
 • 6 gram Agar Agar poeder

Eiengemaakte vruchtenjam met agar agar bereiding

 1. Snij de pruimen in stukken en verwijder de pitten.
 2. Doe de stukken samen met de agar agar en suiker in een (liefst gietijzeren) pan met dikke bodem, en breng, zonder enige toevoeging van water op een middelhoog vuur aan de kook, terwijl je met een lepel alles voortdurend in beweging houdt. Dit voorkomt aanbranden.
 3. Druk met de lepel de stukken ook fijn, zodat er vocht vrij komt.
 4. Zodra de massa wat zachter wordt, de staafmixer in de pan zetten en alles fijn pureren.
 5. Zet het vuur laag en laar alles ongeveer 5/7 minuten zachtjes doorkoken terwijl je voortdurend even blijft doorroeren.
 6. Giet de massa over in schone potten, en draai de deksel er stevig op.
 7. Draai de potten om en laat een uur vacuüm trekken.
 8. Laat verder afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast.

Voeg review toe

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Vergelijkbare producten