Provida meukvrije nagellak

In 2018 schreef ik een verhelderend artikel over nagellak. En hoe schadelijk deze kunnen zijn voor de gezondheid. Klik hier om naar het artikel te gaan. Ik vertel in dit artikel o.a over “the big three” en ik nam een meukvrije nagellak onder de loep. Ik vond destijds een erg fijne variant van het Engelse merk LITTLE ONDINE. Dit was een nagellak die een laklaagje op de nagels legde die je er zo weer af kon trekken. Ideaal.

Helaas……deze nagellak is anno 2020 nergens meer verkrijgbaar. En dit wordt als een groot gemis ervaren door velen, die net als ik “hooked” waren aan deze nagellakjes. Wekelijks ontvang ik de vraag “Monique, weet jij geen andere meukvrije nagellak die je voor ons kan testen?” ? Natuurlijk was ik zelf ook al meteen op zoek gegaan naar wat anders. Ik had gelukkig een paar flesjes Little Ondine op voorraad dus de nood was bij mij niet zo hoog, maar ook ik was enorm benieuwd of er andere meukvrije nagellakjes bestaan die aan mijn strenge eisen kunnen voldoen. Dat bleek een flinke klus.

Er zijn inmiddels aardig wat fabrikanten die zogenaamde “gezonde” nagellakjes op de markt hebben gezet, maar ik was nog geen nagellak tegengekomen die geen rare vervelende stoffen bezat. Tot nu toe. 

DEMETER gecertificeerde nagellak

Tot mijn grote vreugde vond ik, na zeker anderhalf jaar zoeken, een veelbelovende nagellak. Ik heb meteen een flesje gevraagd en ben erin gedoken. Het was van een voor mij onbekend merk: PROVIDA. Het blijkt een Duitse fabrikant. Deze nagellak is nogal bijzonder te noemen, omdat ze onder het DEMETER keurmerk vallen. Wat houdt dit in?

Biologisch/dynamische producten zijn te herkennen aan het DEMETER keurmerk. Demeter is de Griekse godin van de vruchtbaarheid en al sinds 1927 het internationale keurmerk voor biologisch/dynamische landbouw. Een eerste voorwaarde om het DEMETER keurmerk te dragen is, in Europa, het EU-BIO-LABEL dragen. DEMETER gelabelde producten kunnen ook een nationaal of regionaal bio label dragen, zoals het EKO keurmerk in NL of het BIOGARANTIE-keurmerk in België.

Om een DEMETER keurmerk te verkrijgen, wordt een merk aan zeer strenge regels getoetst. Niet alleen ten aanzien van de ingrediënten zelf, maar er zijn ook tal van normen en richtlijnen die gesteld worden aan de verwerking. Deze gaan over het vermijden van verpakkingen, de chemische samenstelling van verpakkingen, ingrediënten, toegelaten smaakstoffen, conserveringsproducten en -methoden, toegelaten bewerkingen en opslagmethoden. Kortom: je ontvangt niet zomaar als merk zo’n DEMETER keurmerk. Des te meer uniek en bijzonder is het zeker te noemen, dat deze nagellak het DEMETER keurmerk draagt.

Provida nagellak en de ingrediënten

Deze nagellak bevat een opmerkelijk korte ingrediëntenlijst, iets waar ik al direct erg vrolijk van word. De lakjes bevatten geen enkele chemische stof. Zelfs de kleuren zijn op basis van pure mineraal-pigmenten. Hierdoor stelt de fabrikant dat deze nagellak zelfs veilig kan worden gebruikt door kinderen en zwangere vrouwen. Behalve aan het DEMETER keurmerk voldoet de nagellak ook aan de zeer strenge richtlijnen van het NCCO en ICADA keurmerk. Minimaal 95% van de plantaardige ingrediënten is afkomstig uit biologisch gecertificeerde landbouw.

Laten we eens naar de ingrediënten gaan kijken

ALCOHOL:

Het gaat om een milde alcohol die afkomstig is uit de DEMETER biologische landbouw.

SHELLAC:

…En helaas, voor de echte fanatieke veganist is dit DE grote valsspeler in de nagellak. Dit is een glansmiddel dat wordt gemaakt van het uitscheidingsproduct van schildluizen. Het komt soms ook voor op groente. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om appels mooi te laten glanzen. Het wordt in voedingsmiddelen veel gebruikt als een wax (coating) en het draagt het E nummer E904. Shellak wordt naast op (citrus) fruit ook gebruikt in snoepgoed en bonbons.

Het basismateriaal is een afscheidingsproduct, dat wordt geproduceerd door de vrouwelijke lakschildluis “ Coccus Lacca”, deze is een halve centimeter groot. Ze worden ongeveer 6 maanden oud. De insecten leven in bomen in India en in omringende landen in Zuid-Azië. Daar worden ze geteeld op grote shellak-plantages. De luis scheidt na de bevruchting een plakkerige afscheiding (hars) uit waarmee ze de tak en zichzelf omhult. Hierin zet ze vervolgens eitjes af en sterft. Bij de oogst worden takken van de boom gesneden en wordt de stoklak van de takken geschraapt. In dit proces worden luizen meegenomen.

De lak wordt gezuiverd met water maar het wordt ook nog wel eens met insectenbloed vermengd, waarna het geheel wordt gedroogd tot een klonterig uitziende substantie. Dit wordt vermalen, gedroogd en gezeefd. Het halffabricaat dat hieruit is ontstaan, wordt korrellak genoemd. Hieraan wordt jodiumcarbonaat en water toegevoegd, waarna het wordt afgekoeld en bewerkt met sodiumhypochloride, hierdoor wordt de shellak gebleekt. Voor echte veganisten is deze nagellak dus ongeschikt. 

MICA (C177019), TITANIUM DIOXIDE (CI177891) , IRON OXIDE (CI177492):

Je komt op heel veel etiketten van verzorging en cosmetica de letters “ CI” tegen, waarna een nummer volgt. De letters CI staan voor COLOUR INDEXNUMBERS. Deze nummers zijn toegekend aan talloze kleurstoffen die in verzorgingsproducten en cosmetica worden gebruikt. Kleurstoffen zijn onder te verdelen in twee categorieën, onoplosbare pigmenten en oplosbare pigmenten. Wat er wordt gebruikt, hangt af van het product. In shampoos vinden we bijvoorbeeld voornamelijk oplosbare kleurstoffen, in oogschaduw een onoplosbaar pigment omdat door traanvocht deze kan uitlopen. Er is enorm veel diversiteit. Je kunt deze index een beetje vergelijken met E nummers in voedsel. Er worden o.a metaalzouten gebruikt, maar ook organische carotenoïden, om een zo groot mogelijk kleurenspectrum te kunnen verwezenlijken. Je herkent deze pigmenten via een CI-nummer. Dit staat meestal als volgt omschreven: CI 50325 (= violet) of CI 73000 (= indigo).

De lijst van CI-nummers is oneindig lang. Wat je het beste kunt doen, is jouw gevonden nummer op het etiket googelen. Je vindt dan snel de kleur en waaruit het is gemaakt. In natuurlijke verzorging en cosmetica mogen we uitgaan van natuurlijke kleurstoffen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het is dus belangrijk jezelf te verzekeren van een natuurlijke kleurstof. Dit kun je navragen bij de fabrikant. Er zijn wel meer dan 10.000 CI-nummers, een onmogelijke taak is om daar een lijst van te maken. Je kunt het beste een CI nummer googelen. Dit vertelt je snel wat de kleur betreft en of het gaat om een natuurlijk gewonnen stof. De CI in deze nagellak zijn gemaakt van 100% pure en natuurlijke mineraal-pigmenten.

THEEBOOM OLIE:

Ook wel tea tree olie, wat beter bekend is.

CITRONELLA OLIE:

uit biologische teelt, pure olie (met de onlosmakelijke allergenen eugenol, geraniol, limonene )

TIN OXIDE:

Zorgt voor de glans en kleur aan deze nagellak. Er zijn verschillende samenstellingen van tin oxide. Het is een anorganische verbinding die is afgeleid van een mineraal dat bekend staat als CASSITERITE. Dit is het meest belangrijkste erts-stofje van tin. Provida gebruikt geen nanoversie, waardoor deze als 100% veilig wordt beschouwd voor cosmetica.

Zoals je ziet is de lijst niet alleen heerlijk kort, ook de ingrediënten zijn zeer prettig te noemen voor een nagellak. Het is jammer, dat de lakjes niet 100% veganistisch zijn, maar verder is het wat mij betreft een nog betere formule dan de Little Ondine. Er zijn verschillende kleurtjes verkrijgbaar, bij Puur & Fit zijn 9 kleuren verkrijgbaar.

Provida nagellak gebruiksaanwijzing

Iedere kleur heeft een andere CI serie, maar alle kleuren zijn gemaakt uit pure mineraal-pigmenten. Mijn eerste kleurtje is CORAL FIRE.

Ik moest even omschakelen wat betreft het gebruik, want dat gaat nét even anders. Dit komt, omdat de nagellak geheel ANDERS is in de samenstelling. Je weet dat chemische nagellak stijf staat van de hulpstoffen om de boel bijvoorbeeld geëmulgeerd te houden. Dit vind je NIET terug in deze nagellakken van Provida en dus heeft het logischerwijs ook een andere textuur. Nu is het ook weer niet zo, dat je de nagellak anders gebruikt, maar wat wel enorm belangrijk is, is om goed te schudden. Alleen met goed schudden verdelen de kleurpigmenten zich weer gelijkmatig over de nagellak. 

Ik geef voor het gemak hier wat gebruikstips:
  1. Schud goed! In het flesje bevinden zich metalen kogeltjes. Deze hoor je tegen elkaar aan komen als je flink schudt. Bij de CORAL FIRE was ik zo’n 20 seconden aan het schudden maar bij de andere kleurtjes schud je soms wel tot 1,5 minuut voordat de nagellak weer egaal is. Dus een richttijd is er niet, elke kleur reageert anders, je schudt tot je de metalen balletjes hoort. Ziet de nagellak er nog een beetje te waterig uit? Schud dan opnieuw flink. De nagellak is nu klaar voor gebruik.
  2. Zorg ervoor dat je nagels schoon en droog zijn. Voor een ultiem resultaat kun je een BASE COAT of nagelverharder aanbrengen. Laat deze laag eerst goed drogen. Breng vervolgens de nagellak aan, en laat deze ook goed drogen. De droogtijd ligt tussen de 3-5 minuten, het uitharden rond de 15 minuten.
  3. De meeste kleuren zijn meteen dekkend, sommige kleuren hebben een tweede laklaag nodig. Indien je een tweede laag wilt opbrengen, zorg er dan voor dat de eerste laag goed is uitgehard.Dat geeft het mooiste resultaat.
  4. Om je nagellak te beschermen, kun je een TOP COAT aanbrengen. Zorg ervoor dat de lak op je nagels goed is uitgehard voordat je een TOP COAT aanbrengt.
  5. Deze nagellak is zeer vast en hechtend. Je kunt er een poosje mee doen! Het kan door de vaste hechting iets lastiger dan gewoonlijk zijn, om de lak te verwijderen. Zeker wanneer je een natuurlijke nagellak-remover zonder synthetische oplosmiddelen gebruikt. Laat een druppel op de nagel vallen en laat dit kort intrekken. Je kunt vervolgens met een (liefst katoenen ) wattenpad de lak verwijderen.

Mijn oordeel

Ik vind het verder geen enkele moeite, voor mij is het eigenlijk gewoon hetzelfde als een conventionele variant, op het flink schudden na. Zie hier het resultaat van een amateurtje ? die geen kaas heeft gegeten van nagels lakken.

Ik lak mijn vingernagels namelijk nooit. Om de één of andere reden vind ik het niet zo mooi voor grove handen, die ik helaas heb geërfd van mijn vader. Mijn teennagels daarentegen lak ik het hele jaar door, dus niet alleen maar in de zomermaanden (open-schoenen-maanden). Zonder leuk lakje op mijn teennagels voel ik mij “kaal”. Ik hou van licht roze en licht rode kleuren. Ooit lakte ik mijn teennagels eens zwart ?…NOOIT MEER! Ik voelde me net een tokkie. Anyway…. ik ben meer dan dol-enthousiast en echt gelukkig dat ik deze nagellak heb gevonden. Het zit van A tot Z goed in elkaar, het dekt en geeft echt supermooie kleuren. Ik weet hoeveel mensen hierop zitten te wachten, daarom maakt het mij zo blij.

Afgelopen week werd ik zelfs aangehouden in mijn biowinkel, waar het meest leuke en vriendelijke personeel mij kent en sommigen mij volgen. De dame die achter de balie staat bij de drogisterij, vroeg mij of ik misschien een goede nagellak wist….. omdat zij he-le-maal dol werden gevraagd, gebeld, gemaild of zij een meukvrije nagellak verkopen. Zij verkochten eerder de Little Odine en zaten dus met hetzelfde probleem. Ik heb deze dame mijn review uiteraard meteen door gemaild ?

Nu verkrijgbaar bij Puur&Fit

Nu was het nogal een “dingetje” om de nagellakken bij Puur & Fit in de winkel te krijgen. PROVIDA kiest haar distributeurs in de Europese landen heel zorgvuldig uit. Aanvankelijk verkoopt de Nederlandse distributeur de nagellak enkel exclusief aan salons. Dat is ook niet zo gek, nu je ziet dat je er wel wat voor over moet hebben om veilig en meukvrij te lakken. En aan de meeste mensen die synthetische meuk gewend zijn, moet je dat uitleggen om eventuele teleurstelling te voorkomen.

Ecomild, de distributeur, heeft ons als eerste online winkel de ruimte gegeven om de nagellak in ons assortiment op te nemen en het zonder face-to-face uitleg te verkopen. Dus ook wij vinden dat onwijs spannend natuurlijk! We hebben maar liefst 9 kleuren, waaronder enkele matte en enkele licht glanzende kleuren. Kijk snel HIER voor het overzicht! Ze kosten € 14,95 voor 5 ml. Afhankelijk van je portemonnee is dat prijzig, maar ik vind de investering het dubbel en dwars waard.

Het is zelfs zo’n veilige nagellak die je door je kind(eren) kunt laten opsmeren op hun nageltjes! En ook zwangeren kunnen de nagellak gewoon gebruiken. Er komen geen giftige dampen vrij, en dat is voor mij persoonlijk al een hele opluchting! Ook worden er geen giftige stoffen via je nagels en huid opgenomen. Wat mij betreft een grote aanrader! Het geeft ons de kans om onze nagels te lakken zonder giftige stoffen en giftige dampen! Chapeau!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.