PHB Ethical Beauty mascara

Oog make-up is voor iemand zoals ik, met enorm gevoelige ogen, nogal een uitdaging. Of het nou ging om oogschaduw, eye-liner of mascara… ik verdroeg het allemaal niet. Vaak ging ik dan ook min of meer make-up-loos door het leven.

Niet dat er iets mis is met ‘natural beauty’ maar met het ouder worden begint de zwaartekracht het van mij te winnen. Mijn blik is over de jaren wat vermoeider geworden en ook mijn oogleden zijn gaan hangen.En dan wil ook ik wel eens een beetje gezellige aankleding met wat subtiele oog make-up. Toch?

Mascara is zo’n make-up die ik graag bij een gelegenheid gebruik. Ik heb me altijd afzijdig gehouden van synthetische meuk onder de mascara. Tegenwoordig is veel mascara opgebouwd uit polymeren, was, water en pigmenten. Hieraan worden verschillende synthetische stoffen toegevoegd, bijvoorbeeld om de mascara een kleurtje te geven of om je wimpers te kunnen krullen. Om een mascara waterproof te maken, wordt er vaak propylene toegevoegd. Dat maakt de mascara iets vloeibaarder. Het gaat meestal om silicone-achtige stoffen, isosodecane, en minerale oliën als petrolatum. Als je gevoelige ogen hebt, is dat niets voor jou en het is dan ook niet voor niets dat steeds vaker vrouwen last van hun ogen krijgen. Vooral bij de dunne huid rondom de ogen kan mascara irritaties geven, zonder dat je je daarvan bewust bent. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in wallen onder de ogen, jeukende ooghoeken, rode oogranden maar ook bijvoorbeeld meer uitval van de wimperharen.

Voor een deel komt het ook doordat we vaak mascara te lang blijven gebruiken of er niet voldoende hygiënisch mee omgaan. Na het eerste gebruik gaat een mascara eigenlijk maar een maand of 3 mee en daarna kan je hem beter niet meer gebruiken. Mascara is niet eeuwig houdbaar en na eerste gebruik is 3 maanden een veilige marge.Mocht je een keer pech hebben met een oogontsteking? Gooi dan ook zeker je aangebroken mascara weg om te voorkomen dat je oogontsteking niet overgaat of terugkomt.

Meer natuurlijke mascara?

Gelukkig komen er steeds meer gezondere, meukarme of zelfs meukvrije alternatieven. Overigens hoor je mij niet zeggen dat 100% natuurlijk en veganistisch per definitie gezond is of vrij van synthetische stoffen. Er zijn altijd merken die meeliften op hypes, zoals de (wellicht blijvende) hype van het veganisme en hard roepen dat hun mascara veganistisch is. Maar daarmee is niet gezegd dat de mascara gezond is want die kan volgestopt zijn met synthetische ingrediënten. Lees daarom, zeker wanneer je gevoelige ogen hebt, altijd goed de ingrediëntenlijst door voordat je een product aanschaft. Kan je geen wijs worden uit de ingrediëntnamen, dan kan Google je vaak wel helpen. Of je post je vraag onder deze blog en dan help ik je 😉 

Natuurlijke mascara PHB Ethical Beauty

Geen zin in ingrediëntenlijsten doorlopen? Dan kan je ook nog altijd voor een merk kiezen dat bekend is om mooie, natuurlijke ingrediënten. Zo’n merk is PHB Ethical Beauty.

Met grote regelmaat krijg ik producten van fabrikanten toegestuurd om ze aan mijn kritisch oordeel te onderwerpen. Vaak vind ik het niks. En dat meld ik netjes terug aan de fabrikant in de hoop dat die er iets aan doet. Soms zit er een echt juweeltje tussen, en ik kan je verklappen, deze mascara is er eentje!

Maar eerst PHB Ethical Beauty. Het is een Engels familiebedrijf dat 100% pure, veganistische producten maakt, grotendeels nog met de hand. Dit is toch echt wel uniek te noemen. Hun producten zijn gegarandeerd vrij van  slechte alcoholen, SLS / SLES / ALS, PEG’S, petrochemicaliën, palmolie, formaldehyde, synthetische parfum, DEA / TEA Phthalates en parabenen.

Niet alleen de producten bestempel ik als meukvrij, maar ook de verpakkingen zijn milieuvriendelijk. Ze zijn gemaakt uit gerecyclede materialen en zelf ook 100% recyclebaar.

Mesmerise Mascara waterproof

PHB Ethical Beauty heeft diverse mascaras in haar assortiment. Ik testte de waterproof Mesmerise Mascara. Waterproof mascara is zelden te dragen bij gevoelige ogen vanwege de (synthetische) toevoegingen. 100% meukvrije waterproof mascara is echt wel uniek, maar ik moet zeggen dat het PHB Ethical Beauty echt goed is gelukt.

Mesmerise betekent betoverend. Er is quinoa extract toegevoegd om de wimpers een verlengend effect te geven.Ook biedt het ondersteuning aan de groei van wimperharen en versterkt het de wimperharen. Verder bestaat de mascara o.a. uit olijfolie, carnauba was, natuurlijke cetearyl alcohol (gemaakt uit graan) argan olie, glycerine uit kokosolie, baobab extract, castor olie, pure fruit extracten, en jojoba extract. De meeste ingrediënten zijn biologisch gecertificeerd en de pigmenten zijn natuurlijk.

De mascara is zeer geschikt voor mensen met:

 • droge ogen
 • gevoelige tot extreem gevoelige ogen
 • snel tranende ogen
 • een rijpere huid rondom de ogen
 • geïrriteerde ogen
 • rode ogen
 • snel ontstekende ogen

En hoe reageerden mijn ogen op de mesmerise mascara?

Prima papieren dus voor de mesmerise mascara van PHB Ethical Beauty, maar hoe is deze mascara in gebruik?

Het borsteltje werkt erg fijn en ligt goed in de hand, waardoor je een fijne grip hebt en zeer nauwkeurig kunt aanbrengen. In 1 streek zie je de mascara aan de individuele wimperharen hechten en ze krullen meteen mee, wauw!  De mascara hecht zich direct goed aan de wimperharen. 

Na een hele dag dragen heb ik geen enkele irritatie, geen pijn, geen jeuk, geen klontjes, geen panda-ogen, niets van dat alles. Ik voel de mascara niet eens, zo verderlicht draagt deze. Aan het einde van de dag nog steeds perfect netjes en geen centje last gehad. De foto hiernaast is genomen op het einde van de dag, en je ziet het resultaat: geen panda-ogen 😆 Zelf heb ik aan een enkele streek genoeg voor mijn wimpers. Heb je ze graag wat voller, dan kan je deze gerust tweemaal aanbrengen.

Nadelen? Op de prijs na (€ 24,-) kan ik werkelijk geen nadeel bespeuren, ik kan niet anders dan een diepe buiging maken naar de fabrikant. Knap staaltje werk, en ik heb de mascara dan ook onmiddelijk goedgekeurd voor het assortiment van Puur & Fit.

Je koopt ze via de link:

PHB Ethical Beauty Mesmerise Mascara zwart

PHB Ethical Beauty Mesmerise Mascara bruin

Comments

 1. Hilde says

  Beste, Ikzelf ben heel tevreden met mijn gevoelige ogen en deze mascara . Bij mij staat er niet waterproof op of zijn deze automatisch waterproof? Er staat wal Organic Mascara with length boosting oils.
  Mijn vraag: hoe of met welk product van PHB reinig je je ogen? Ik vind nergens op de site hiervoor een product mede ook dat ik al een klassiek product nam en dagen pijnlijke ogen.
  Dank je.
  Groeten,
  Hilde.

  • says

   Ha Hilde,
   De All-In-One en de Mesmerise zijn allebei water-resistant.
   PHB heeft een reinigingsproduct voor de make-up, dat is de Gentle Cleanser. Wij hebben deze niet aan ons assortiment toegevoegd, omdat niet goed en gemakkelijk genoeg mascara verwijdert. Daarmee is hij in onze ogen iets te gentle 😉 en verder heeft kaolin uitstekende reinigende eigenschappen, maar is dat nu juist niet zo fijn voor oog-make-up.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.