Mijn favoriete pasta

Zelf ben ik om te beginnen niet zo’n grote fan van pasta, de meeste pasta’s vallen bij mij ook zwaar op de maag waardoor ik er soms last van kan hebben als ik pasta eet. Als ik pasta eet, dan eet ik het liefst een soort die gemaakt is van peulvruchten. Als ik dan toch voor een graan moet kiezen, dan kies ik voor volkoren rogge of volkoren spelt vanwege de zeer uitgesproken smaken. Want dat vind ik toch vaak een beetje jammer van de meeste pasta’s: ze smaken allemaal zo hetzelfde en ‘melig’. Dus lees verder voor mijn favoriete pasta!

Er zijn heel veel soorten deegwaren die vallen onder de categorie pasta. Van spaghetti tot macaroni, van fusilli tot tagliatelle. Pasta (DI MAAAMAAAH!) associeren we met Italië, de plek waar pasta ontzettend veel wordt gegeten. Maar wist je dat pasta vermoedelijk afkomstig is uit China? En dat de meeste pasta’s die wij in de winkel kunnen kopen afkomstig zijn uit Frankrijk en de Verenigde Staten? Dat zou je niet snel verwachten van een product met een Italiaans imago.

Hoe wordt pasta gemaakt?

Vrijwel alle conventionele pasta’s worden gemaakt van een specifiek soort tarwe: durum tarwe. Durum tarwe is een zeer harde tarwesoort die alleen kan groeien in een warm klimaat, vandaar dat pasta oorspronkelijk uit Zuid-Europese landen komt. Het tarwe dat in Nederland groeit, is niet geschikt voor het maken van pasta, onze tarwe wordt voornamelijk gebruikt voor veevoer.

De meeste pasta wordt gemaakt van semolina en water, in grote silo’s (met een capaciteit van maar liefst 30.000 kilo) waarin eerst het meel enkele seconden wordt gemixt met een mega krachtige mixer, die tussen de 1000 en 2000 kilo per uur verwerkt. Vervolgens valt het deeg in een andere mixer om daarna naar een vacuüm mixer doorgestuurd te worden. Het deeg is nu gereed om de vorm in te gaan (er zijn ontzettend veel vormen). Het deeg wordt onder hoge druk in de vormen gespoten, draaiende messen kunnen wel 12.000 fusellini per minuut (zo’n 720.000 per uur) afleveren. Als de pasta uit de snijmachine komt, is deze nog zacht, maar het drogen duurt niet lang. Spaghettislierten en lasagnebladen worden hangend gesneden en direct onder een temperatuur van 65*C gedroogd, op deze manier blijven ze mooi recht. Na een droogtijd van 15 uur worden de plakken in vier stukken van 25 cm geknipt. Daarna moeten ze nog even verder drogen voordat ze gereed zijn om te verpakt te worden.

Sommige pastasoorten vragen wat meer productiewerk. Zo kan het deeg wat dikker worden uitgerold om bijvoorbeeld vlindertjes mee te maken. Deze pastasoort wordt in een speciale grote droogcabine gedroogd zodat ze helemaal gereed is om verpakt te worden.

Je kunt pasta naast in verschillende vormen ook in verschillende kleuren kopen. Deze kleuren zijn vrijwel altijd natuurlijk, groen is meestal afkomstig van spinazie en rood van tomaat. Zwarte pasta is meestal gekleurd met inktvisinkt.

Daarnaast kunnen we tegenwoordig verse pasta kopen in supermarkten. Deze zijn niet gedroogd en minder lang houdbaar. Gedroogde pasta kun je jarenlang bewaren op een koele, droge en donkere plek. Volkoren pastasoorten (de gezonde soorten dus) kunnen onder invloed van licht en zuurstof bederven. Dit komt omdat volkoren pasta rijker is aan vetten dan gewone pasta.

Is pasta gezond?

Pasta is niet geschikt voor mensen die koolhydraatarm willen eten. Het product bevat namelijk veel koolhydraten. Wil je toch pasta eten, kies dan beter niet voor ‘witte’ pasta, dit is pasta die van gewoon meel/bloem is gemaakt en niet van volkoren graansoorten. Witte pasta bevat in principe geen nuttige voedingswaarden zoals vezels, vitaminen en mineralen. Deze zitten wel in volkoren pasta. Daarnaast bevat volkoren pasta aardig wat eiwitten. Op enkele pastasoorten na (bijvoorbeeld pasta’s gemaakt van rijst of boekweit) zijn alle pasta’s glutenhoudend. Wil je liever geen gluten eten, dan is pasta niet echt een goed idee. Pasta (de volkoren variant) past in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Het is niet ongezond, maar ook niet knetter gezond te noemen, eet het daarom niet vaker dan 2 keer per week en houd de porties gematigd. Kies daarnaast, indien mogelijk, voor volkoren rogge en/of volkoren boekweit pasta. Onthoud ook dat de gangbare pasta’s in de meeste gevallen genetisch gemanipuleerd zijn. Kies daarom het liefst voor een biologische variant.

Pasta gemaakt van peulvruchten, een van mijn favoriete pasta

Wil je heel graag gezond pasta eten, dan kun je kiezen voor pasta die is gemaakt van peulvruchten. Dit is afgelopen jaren een trend geworden. Het is aanvankelijk bedacht voor mensen die graag op hun koolhydraten willen letten of geen gluten kunnen verdragen. De trend begon voorzichtig met pasta’s op basis van linzen die verkrijgbaar was in de biowinkel, inmiddels kun je allerlei soorten peulvruchten-pasta’s kopen in de supermarkt. Peulvruchten pasta’s hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Ze bevatten geen gluten en betrekkelijk weinig koolhydraten, afhankelijk van de samenstelling. Veel peulvruchten pasta’s bevatten 100% peulvruchten. Peulvruchten pasta is bovendien een erg fijne aanvulling voor veganisten omdat ze zeer rijk is aan eiwitten.

Peulvruchten pasta wordt vrijwel op dezelfde manier gemaakt als gewone pasta, echter bereid je ze anders dan gewone pasta omdat pasta van peulvruchten elasticiteit mist (de gluten mist). Hierdoor vallen ze snel uit elkaar of worden ze snotterig als ze te lang in kokend water liggen. Om dit te voorkomen breng je als eerst het water tot het kookpunt. Daarna dompel je de peulvruchten pasta onder het water en roer je de pasta door. Blijf controleren tot de pasta beetgaar is. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten. Als je de pasta te ver door laat koken kan het papperig worden.

Volkoren rogge pasta

Terug naar mijn favorieten. Ik hou erg van een uitgesproken smaak, en daar ontbreekt het gewoonweg vaak aan bij alle gangbare pasta’s. Je moet er echt een berg saus / groente enzovoort bij / op serveren, wil je pasta smakelijk maken. Dit maakt een bord al snel overheersend en “ too much”. Als je een pasta kiest waar al vrij veel smaak aan hangt, dan heb je ook niet zoveel extra’s nodig. Rogge pasta is niet alleen een gezonde variant, het heeft ook een zeer uitgesproken smaak en kleur. Het heeft betrekkelijk weinig koolhydraten (65 gram per 100 gram tegenover 80 gram per 100 gram bij gewone pasta) en het is rijk aan vezels en eiwitten.

In supermarkten vind je niet zo snel volkoren rogge pasta, maar in de biowinkel en online kun je het wel vinden. Als ik dan pasta eet, dan doe ik het wel meteen goed met deze variant. Ik krijg hier geen last van en het ligt ook niet als een baksteen op mijn maag. Ik bedacht er bijvoorbeeld dit supersnelle, heerlijke veganistische recept mee! (let op: bevat gluten)

Wat heb je nodig?

  • (voor drie tot vier personen)
  • 250 gram tempeh, in blokjes gesneden
  • 300 gram biologische soepgroente, gesneden
  • 400 gram volkoren rogge pasta , gekookt en uitgelekt
  • Een scheutje Aminos
  • Drie eetlepels Ras el Hanout kruiden
  • Een ui, fijn gesnipperd
  • 150 gram tomatenpuree

Om te garneren:

Hoe maak je het?

  1. Zet de tempeh, groente en kruiden met een fikse scheut Aminos te marineren. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe beter.
  2. Laat een beetje olie warm worden in een wok-pan en fruit de ui aan. Voeg het mengsel toe en roerbak dit enige tijd al omscheppend door.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en een klein scheutje olie, roerbak opnieuw al scheppend enige tijd door tot alles is gegaard.
  4. Roer tot slot de pasta erdoor.
  5. Serveer met komkommer en verse bieslook.

Biologisch/dynamische spelt pasta, heel erg lekker

Naast de peulvruchten en rogge soorten, vind ik nog een pastasoort erg lekker. En dat zijn volkoren SPELT pastasoorten, in het bijzonder de biologisch / dynamische pasta’s van het merk LUNA E TERRA. Dit merk werkt nog op zeer unieke en meest traditionele wijze, en dat proef je. Luna e Terra maakt gebruik van zogenoemd zaadvast spelt. 

Dit is graan, dat ontstaat door de klassieke manier van kruisen, en daarna in meerdere generaties te selecteren in nakomelingen. Na ongeveer 5-6 jaren generaties en systematisch selecteren wordt het ras stabiel en splitsen de eigenschappen niet tot nauwelijks meer uit. Eén van de allergrootste voordelen van zaadvaste rassen is dat er altijd enige vorm van genetische variatie blijft tussen de rassen op een land. Hierdoor kunnen zich minder snel ziektes verspreiden. Ook de smaak is anders, volgens velen dieper en voller dan de hybride rassen. 


Luna a Terra werkt gecertificeerd biodynamisch, en draagt daarom het DEMETER keurmerk. Er zijn wat betreft pasta’s diverse soorten op basis van volkoren spelt zoals pastabuisjes, spiralen en schelpjes. Ik vind alle soorten erg lekker op zijn tijd. En als ik dus eens zin heb in echt lekkere pasta, dan is mijn keus snel gemaakt. Ik zorg, dat ik altijd standaard een zak in huis heb, omdat het altijd zeer geschikt is om even snel een snelle maaltijd te maken. Een pastasaus maak je immers ook in een handomdraai! 

Heerlijke dikke en snelle pastasaus maken?

Veel heb je daarvoor niet nodig. Voor een flinke pot pastasaus heb je nodig:

  • 400 gram gepelde en gekookte tomaten
  • Drie eetlepels Italiaanse of Mexicaanse kruiden mixen of andere kruiden naar keuze
  • 150 gram havermout
  • Een flinke scheut Aminos of biologische sojasaus
  • Verse basilicum blaadjes, circa 10
  • Verse bieslook, een klein bosje

Hoe maak je het?

  1. Maal alle ingrediënten in de blender tot een verfijnde massa
  2. Breng de massa over in een pannetje en breng al roerend aan de kook
  3. Voeg naar smaak eventueel nog wat verse bieslook / basilicum / kruiden toe


Wil jij ook kennismaken met deze heerlijke pasta’s van LUNA A TERRA ? Puur & Fit heeft een aantal soorten in het assortiment! 
KLIK HIER voor de schelpjes (die ik ook op de foto heb gebruikt)
KLIK HIER voor de pastabuisjes
BUON APPETITO!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.