Healthy Seas Socks

Zodra de herfst verschijnt 🍂 haal ik mijn sokkenmandje weer tevoorschijn. Ik ben niet zo’n sokkenmens en eerlijk gezegd draag ik ze vooral omdat sommige sokken zo vreselijk leuk zijn 😁… Maar in de herfst en winter heb ik ze echt wel nodig. Bij voorkeur draag ik sneakersokken of lage sokken, want hoge sokken “voel” ik al snel zitten aan mijn kuiten. En ze moeten niet teveel kriebelen, dus het is altijd even zoeken naar sokken die aan mijn eisen voldoen. 

Als je me een beetje volgt, dan weet je dat ik altijd kritisch kijk naar de herkomst van producten, dat geldt voor voeding en verzorgingsproducten maar ook voor kleding. Toch heb ik met sokken tot aan dit moment  maar weinig vooronderzoek gedaan, dus de hoogste tijd! 

…..en dus besloot ik eens te gaan zoeken naar duurzame, verantwoorde sokken. Ik kwam opvallend veel projecten tegen, die sokken gebruikten om deze te steunen in hun goede werk. Sokken zijn daar inderdaad geschikte kandidaten voor want iedereen draagt sokken. Je vindt tegenwoordig een riant aanbod van biologisch textiel en ook vrij veel handgemaakt. En ook de wollen sok is weer helemaal terug.

Jaren geleden was ik op vakantie in Schotland, waar ik een paar wollen sokken kocht die gebreid waren van de wol van de schapen die achter de winkel in de wei liepen. In de sokken rook je gewoon de geitenstal en die geur kreeg ik er met geen mogelijkheid uit 🙄 Nu, jaren later, heb ik ze nog steeds. De typische geitenstal-geur is verdwenen, maar ik heb ze nooit aan, omdat ze… jawel… vreselijk kriebelen. Maar zoals dat gaat met mooie herinneringen, ik kan ze niet in de kringloopzak doen, want ik vond dat winkeltje zo leuk. Ik zie nog zo de vrouw voor me die in de winkel achter een spinnenwiel zat om sokken te maken. 

Die wollen sokken uit Schotland waren mijn eerste ervaring met wol, en ze hebben altijd gekriebeld. Daarom keek ik nooit echt om naar wol, totdat ik nog redelijk recent de Tofvels ontdekte, die waren gemaakt van wol, maar kriebelden niet. Sindsdien sta ik weer open voor wol. En ben ik eens rond gaan kijken wat er zoal is op de markt.

Healthy Seas Socks, sokken met een boodschap

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik bij toeval op Healthy Seas Socks, met de slogan ‘red een vis, draag een sok’. Daar wilde ik meteen meer van weten. 

En het blijkt een zeer leuk verhaal dat ook echt precies in mijn straatje past! Waarom?

De sokken worden gemaakt  van o.a. oude visnetten die worden achtergelaten of verloren in de oceanen waar wordt gevist. Achtergebleven visnetten hebben desastreuze gevolgen voor het koraal. Doordat de netten verstrikt raken in het koraal, kan het koraal verloren gaan. Maar dat is niet alles, ook zeedieren kunnen behoorlijk verstrikt raken in deze visnetten, waardoor ze kunnen sterven.

Achtergebleven netten worden ook wel ghost nets genoemd. Spooknetten zijn visnetten die door vissersboten op zee zijn achtergelaten of verloren. Deze netten, die in het gedempte licht in zee vaak bijna onzichtbaar zijn, raken soms vast op een rotsachtig rif, of drijven gewoon in de open zee. Je kan je dus wel voorstellen dat zeedieren hier gemakkelijk in verstrikt kunnen raken. Maar goed… wat doen we dan met al die opgeviste netten? Daar bedacht Healthy Seas Socks iets bijzonders op. Jawel, ze maken er sokken van!

Het non-profit initiatief Healthy Seas is opgericht door 3 verschillende, gespecialiseerde bedrijven:

  • Ghost Diving
  • Aquafit
  • Star Socks

Ghost diving is gespecialiseerd in wat de naam zegt, het opduiken van de ghost-netten in de oceanen. Aquafit verwerkt het nylon afval en Star Socks maakt al decennialang sokken. Samen hebben zij een soort schild gevormd, om te zorgen voor schonere oceanen waar het zeeleven ook weer gezond kan zijn.
Healthy Seas Socks is voortgekomen uit Healthy Seas. Als wij met zijn allen Healthy Seas Socks kopen, komt een deel van de opbrengst terecht bij deze organisatie. Met dit geld zetten zij vervolgens in op preventie, educatie, en het telkens opnieuw opduiken van ghost netten. Het werpt zijn vruchten af, want sinds 2013 verzamelde het Healthy Seas  initiatief maar liefst 510.000 kilo visnetten. Een mooi getal.

Healthy Seas Socks: van visnetten tot sokken

Hoe gaat het in zijn werk? Het opgedoken nylon wordt getransformeerd tot geregenereerd nylon. Dit wordt vervolgens gecombineerd met 100% biologisch GOTS katoen. Wat is dat eigenlijk, GOTS katoen? GOTS staat voor Global Organic Textile Standard, een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan de productie van vezels en aan de verwerking ervan tot kleding. 

Healthy Seas Socks zet zich niet alleen in voor het milieu, maar zet zich ook in voor de makers. Er is gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden. Star Socks is sinds 2015 lid van de Fair Wear Foundation, waarbij er gegarandeerd wordt dat de sokken gemaakt worden onder goede arbeidsvoorwaarden, prettige werkomstandigheden en voor een eerlijk loon.

Ook is er goed gekeken naar de verpakkingen van de sokken. Deze bevatten geen plastic maar worden gemaakt uit gerecycled gebleekt papier.

Hoe zijn deze bijzondere sokken in gebruik?

Okay, leuk verhaal, maar dragen ze een beetje? Want eh… sokken gemaakt van oude visnetten…? Ik heb goed nieuws voor je! De sokken hebben een platte teen-naad waardoor je geen last hebt van vervelende knelpunten. De bovenkant heeft een breed boord wat ervoor zorgt dat de sokken niet afzakken.
De sokken zijn gemaakt uit 28% geregenereerd ECONYL nylon, 70% biologisch gecertificeerde GOTS katoen, en 2% elastane.

Er zijn verschillende modellen en ook heel veel verschillende kleuren. Er zijn ook mooie giftboxen verkrijgbaar (en dat is wellicht een toffe kerst-cadeau tip!). Die zijn uiteraard ook milieuvriendelijk verpakt. Iedere sok heeft zijn eigen naam. Zo kun je een Lobster sok kopen, een Prawn sok en een Oarfish sok. 

Ik koos voor de giftbox van Limia (vrouwen sokken), de sneaker sokken Nase, de Socks by Socks en de uni-sokken Gruber.  Ik werd al meteen blij van de leuke kleurtjes.

Vriendlief vindt de Gruber sokken helemaal geweldig. Hij houdt niet zo van al die gekleurde sokken en vindt de blauwe kleur van de Gruber helemaal super. Zelf vind ik de Socks by Socks sokken ontzettend geinig. Want: ze zijn verschillend! 😃🧦 Hoe leuk! De boorden zijn verschillend van kleur maar ook de sokken zelf. Ik heb een grijze sok en een groene WHOEHAHA! Dit vind ik dus echt helemaal in mijn straatje passen! Eigenlijk zijn dit zelfs heren sokken, maar dat maakt gelukkig tegenwoordig niets meer uit. En wat zijn ze LEU-HEUK!!

Je voelt ze totaal niet zitten, als je begrijpt wat ik bedoel. Als je daar wat gevoeliger voor bent, kunnen sokken nogal eens irriteren. Maar deze sokken, oooh, wat zitten ze fijn! Ze sluiten mooi rondom je voeten en kuiten en ook heel belangrijk: ze zakken niet af.  

In de Giftbox Limia zitten ontzettend leuke kleurtjes aan sokken. Ik heb Sketcher-boots waar deze kleuren echt subliem leuk boven uit steken. Wauw, wat een leuk effect! Wat mij ook echt opvalt, is de zachtheid van de sokken. Ze voelen echt enorm comfy! Ik wilde de Giftbox eigenlijk voor de feestdagen bewaren maar dat heeft het niet gered. Dus gaat er nog een bestelling komen 😁 Deze Giftbox is zo onwijs leuk om te geven. Het is gemaakt van 100% gerecyclede materialen en van FSC karton. Echt een perfect cadeautje voor onder de kerstboom of in de zak van sinterklaas. Want ja, die komen er ook alweer snel aan. De prijzen voor de giftboxen vind ik zeer schappelijk, zeker als je deze gaat vergelijken met andere giftboxen van sokken. Vergeet zeker ook niet uit het oog, dat je hiermee echt heel goed werk steunt en support.

De sneaker sokken zitten ook echt geweldig! Ik weet het, ik klink als een langspeelplaat inmiddels, maar ik kan niet anders. Ik ben oprecht enthousiast… over sokken! Wat ik echt bloedje-irritant vind bij het dragen van sneaker-sokken is dat ze afzakken in de schoen. Oooh, daar kan ik echt vreselijk onrustig van worden als ik op de sok ga lopen in de schoenen. Gelukkig zijn deze sneaker-sokken geen afzakkers. Geweldig! En ze lopen ook heerlijk in je schoenen.

Mijn review van de Healthy Seas Socks

Wauw, nooit gedacht dat ik ooit nog eens erg blij kan worden van sokken, maar het is dan echt gebeurd… wat zitten deze sokken lekker en wat zijn ze comfortabel. Ik heb totaal geen last van mijn overgevoelige voeten en tenen in deze sokken en ze dragen ook ontzettend comfortabel in schoeisel. Ja, ik denk dat ik serieus erg blij kan worden van deze sokken, niet alleen omdat ze mij behagen, maar ook mens, dier en milieu. Eerlijk = eerlijk, dat loopt en voelt voor mij allemaal nét even iets lekkerder dan sokken van de Action. Ik heb meteen wat sokken ingekocht voor onder de kerstboom strakjes want daar zijn het de ideale cadeaus voor. Vriendlief VREET sokken op. 🤨🤨 Serieus, ik overdrijf niet! Hij verslijt sokken als een malle, iets wat ik niet kan begrijpen. Dus koop ik ieder jaar voor hem sowieso altijd sokken. Hoe leuk is het dit jaar, om hem deze bijzondere sokken te geven!

Ik hoop dat Healthy Seas Socks ook snel andere dingen gaat produceren, zoals petjes en mutsen, sjaals enzovoort. Ik ben de eerste die dit alles zal gaan inkopen!

Natuurlijk hebben we de Puur & Fit winkel helemaal vol gezet met dit toffe initiatief, want dit hoort gewoon bij ons. Het past als een puzzelstukje in onze filosofie. Dus kunnen jullie vanaf vandaag ook lekker alvast wat gaan inkopen! Of meteen lekker sokken inkopen voor de herfst- en wintermaanden! Klik hier direct naar het besteloverzicht. 

Ik persoonlijk wil jullie ook enorm bedanken voor het bijdragen aan dit waanzinnig goede werk wat Healthy Seas Socks verricht. Wij ondersteunen het echt met hart en ziel en ik hoop dat jullie dat ook gaan doen. Want onthoud dat een betere wereld bij onszelf begint. En alle kleine beetjes uiteindelijk ook een zeer grote impact kunnen hebben. Dus THANKS A LOT!❤️❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.