Biorix composteerbare rietjes

Gelukkig worden we ons steeds bewuster van plastic afval. Met name de kleine, onschuldig ogende plastic voorwerpen zijn erg belastend voor ons milieu en alles wat daarop leeft. Een grote plastic vervuiler op de aarde zijn drinkrietjes. Rietjes zijn sinds de jaren 30 uitgegroeid tot één van de meest gebruikte, maar onnodige gemaksproducten op aarde.

In 2017 ontdekte National Geographic dat tussen de acht miljoen ton aan plastic afval wat jaarlijks in de oceanen terechtkomt, de drinkrietjes géén directe doorslaggevende rol spelen in die gigantische berg. Toch krijgt het enorm veel aandacht van de milieucampagnes. Wat is dan het probleem? Doordat rietjes zo klein zijn en nauwelijks iets wegen, belanden ze meestal niet in speciale afvalbakken voor plastic recycling. Een goed voorbeeld hiervan is een gemiddeld strand, na een zomerse dag. De rietjes steken overal boven het zand uit. Vooral het leven in de zee wordt gedupeerd door deze rietjes zodra ze gaan zwerven.

Plastic afval minimaliseren

In 2015 was er een akelige video van een wetenschapper trending op internet, waarop was te zien dat een rietje uit de neus van een zeeschildpad werd verwijderd. Hartverscheurende beelden gingen de wereld over, wat zeker veel heeft los gemaakt. We moeten met zijn allen iets doen aan de plastic afvalberg, willen we dat onze kinderen kunnen opgroeien in een schone wereld. Op diverse plekken ter wereld wordt plastic, en dan met name plastic wegwerpartikelen, al flink aangepakt. Hier in Nederland betaal je tegenwoordig voor plastic (wegwerp)zakjes en in steeds meer staten in Amerika worden bijvoorbeeld rietjes en plastic zakjes al verboden. Steeds meer beroemde grote voedselketens (bijvoorbeeld Starbucks) switchen van plastic rietjes naar recyclebare, biologisch afbreekbare rietjes. Ook worden er talloze spontane acties gehouden om de tsunami aan rietjes in de leefomgeving op te ruimen. In Miami Beach worden bijvoorbeeld emmers uitgeleend en uitgedeeld waarin mensen gevonden plastic afval kunnen verzamelen. Een volle emmer levert een gratis kop koffie op of iets anders. Ook in Nederland zie je steeds meer initiatieven ontstaan.

Alternatieven voor plastic wegwerpartikelen

Zo stappen steeds meer fabrikanten en winkeliers over op biologisch afbreekbare rietjes, of verkopen alleen nog maar RVS, Bamboe, siliconen, glazen of papieren rietjes. De verkrijgbaarheid is ook enorm toegenomen en voor al deze keuzes kunnen we tegenwoordig ook gewoon al bij de Action terecht. Allemaal betere keuzes dan de plastic rietjes, dat zeker, maar ook plastic vervangers kunnen vervelende, milieubelastende stoffen bevatten voor mens en/of milieu.

Iedereen is anders en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, dus ik heb voor Puur&Fit van alle plasticvervangers de meest ideale keuze in het assortiment opgenomen: RVS, bamboe en glas als de herbruikbare varianten maar ook een wegwerpvariant die niet schadelijk is voor het milieu. Maar welke zijn dat dan?

Om toch nog gemakkelijke wegwerp rietjes te kunnen verkopen, wordt er best veel bedacht. Zo zijn er bijvoorbeeld plastic rietjes die zijn gemaakt van zogeheten “bioplastic” of PLA. Maar het is en blijft plastic natuurlijk.

Gelukkig kan het ook wat betreft gangbare rietjes 100% natuurlijk en écht biologisch afbreekbaar. Dit zijn dus geen PLA of bioplastic rietjes, want het verschil is dat deze ook echt 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Biorix composteerbare rietjes

Zelf gebruik ik ze al maanden en ik gebruik ze graag: de 100% composteerbare BIORIX rietjes. Ze zijn speciaal ontwikkeld om zeer snel op natuurlijke wijze gecomposteerd te worden en ze hebben dus ook geen composteringsfaciliteit nodig. Na gebruik kunnen ze gewoon mee in de GFT / compostbak of op de composthoop worden gegooid. Het heeft de ontwikkelaars van BIORIX ruim anderhalf jaar experimenteren gekost om rietjes te maken die én van 100% natuurlijk materiaal is gemaakt (suikerbiet) én 100% composteerbaar is. Het idee ontstond omdat in België enorm veel suikerbieten verloren gaan tijdens de teelt en productie. Biorix vond dit de beste optie om lokaal materiaal te kunnen gebruiken voor hun rietjes. Het materiaal is 100% biologisch afbreekbaar, wat een mooie cyclus oplevert met een zeer kleine voetafdruk.

De reden, waarom er toch nog rietjes worden ontwikkeld die lijken op conventionele rietjes, is het gemak van wegwerpartikelen en de gebruikerservaring van bamboe / glas / RVS / siliconen of papieren rietjes, die hoe je het ook wendt of keert anders aanvoelen in gebruik. De BIORIX rietjes zijn dan inderdaad een zeer goed alternatief. De rietjes komen ook minder omhoog in een drinkglas of fles. Dit heeft alles met het materiaal te maken, plastic rietjes drijven meer in vloeistof. Een ander bijkomend voordeel van deze Biorix rietjes is dat het niet van ver hoeft te komen, ze komen gewoon uit België! En daar ben ik voorstander van. Er zijn 2 maten beschikbaar:

Hoe gebruik je de Biorix composteerbare rietjes?

Als je ze erg slim gebruikt, zijn ze nog zuiniger in gebruik. Ik gebruik mijn BIORIX rietjes meerdere keren per rietje, en spoel ze, net als bijvoorbeeld bamboe en RVS rietjes, steeds even om onder de hete kraan. Op deze manier doe ik werkelijk maanden (ongeveer 7 -8 maanden) met een doosje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *