Orthorexia: hoe Sociale Media eetstoornissen bevorderen

Als diëtiste maak ik me zorgen over de impact van sociale media op de geestelijke en fysieke gezondheid van de mensen, vooral de jongeren en andere kwetsbare groepen. Dit artikel gaat over hoe sociale media onze gezondheid kunnen schaden.

Valse specialisten (op Social Media)

Een van de gevaren van moderne media is de opkomst van een enorm aantal “specialisten” op het gebied van voeding.

Ook in de “echte” wereld is het al lastig om erachter te komen wie nou professioneel voedingsadvies kan geven. Het verschil tussen titels als diëtist, gewichtsconsulent, voedingstherapeut en voedingscoach kent niet iedereen.

En in de virtuele wereld kan letterlijk iedereen advies geven. Hier is bijvoorbeeld een beschrijving van de dagelijkse voeding van een jonge vrouw die geen opleiding in voeding heeft, maar wel 775.000 volgers heeft op Instagram (in dit artikel heb ik besloten om geen namen te noemen):

“Ik begin mijn dag met een liter water met uitgeperste citroen. Ik drink dit 30 minuten na het wakker worden. Dan eet ik een eetlepel biologische zwarte melasse (melasse is een bijproduct van de suikerverwerking, een dikke siroop). Daarna maak ik een groene smoothie van 1,5 liter en drink ik daar de hele ochtend van. Als lunch eet ik meestal een monofruit, 4-5 mango’s bijvoorbeeld, of een grote salade van verse groenten. Als avondeten heb ik weer een rauw gerecht of soms een warm veganistisch gerecht met veel groenten.

Op haar website deelt dezelfde persoon “handige tips” met haar volgers. Zo kan volgens haar eiwit worden gehaald uit moerbeien of spinazie. Dat is natuurlijk onzin:  100 g moerbei bevat maar 1 g eiwit en 100 g spinazie bevat maar 3 g eiwit. Je moet dus minimaal 5 kg moerbeien of 1.5-2 kg spinazie per dag eten om de juiste hoeveelheid eiwit binnen te krijgen!

Uit de commentaren van de volgers blijkt echter dat duizenden mensen de “nuttige adviezen” van deze dame volgen.

Een laag zelfbeeld en de invloed van Social Media

Sociale media vertekenen de werkelijkheid. Voorheen zagen we extreem slanke modellen met een ideale huid in prachtige dure kleren alleen op tv en in tijdschriften. Nu zien we ze de hele tijd op onze mobiele telefoon. Er zijn geen grenzen in de virtuele wereld. Er zijn wel filters en apps die jouw uiterlijk kunnen “verbeteren”.

Nog niet zo lang geleden deden Amerikaanse wetenschappers een onderzoek naar de impact van sociale media op het gevoel van eigenwaarde. De conclusie? Deelnemers aan de enquête die veel tijd op sociale media doorbrachten, hadden tweeënhalf keer meer kans op een laag zelfbeeld dan hun leeftijdsgenoten die minder tijd op sociale media doorbrachten. Ze maakten zich vooral grote zorgen over hun lichaam en voeding.

Waarom ik me hier druk over maak? Een laag zelfbeeld kan naast het ontwikkelen van depressie (of depressie-achtige klachten) tot een eetstoornis leden. Eetstoornissen op hun beurt kunnen leiden tot ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen. Naar schatting sterft 6% tot 10% van de mensen met een eetstoornis door ondervoeding of zelfmoord. Dit is het hoogste sterftecijfer van alle psychische aandoeningen. Het ontstaan van orthorexia, een relatief nieuwe eetstoornis, is in mijn ogen te danken aan sociale media. Lees hieronder meer.

Wat is orthorexia

Orthorexia is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door een manisch verlangen om alleen “gezond” of “puur” voedsel te eten.

Orthorexia werd voor het eerst beschreven in 1997, maar is pas recentelijk een echt wijdverbreid fenomeen geworden. Persoonlijk geef ik voornamelijk sociale media en het gebrek aan censuur op internet de schuld voor de wereldwijde verspreiding van orthorexia.

Alleen gezond eten is natuurlijk goed. Alleen hebben slachtoffers van orthorexia heel specifieke ideeën over wat gezonde voeding is. Het leven van mensen met orthorexia draait letterlijk om het eten. De tekenen/symptomen van orthorexia zijn:

  • Dwangmatige controle van ingrediëntenlijsten op de voedingsetiketten;
  • Toenemende bezorgdheid over de kwaliteit van ingrediënten;
  • Steeds meer voedselgroepen schrappen (bij voorbeeld: geen suiker meer, geen koolhydraten meer, geen zuivel meer, geen dierlijke producten meer, of geen bewerkte voedingsmiddelen);
  • Een onvermogen om iets anders te eten dan een kleine groep voedingsmiddelen die als ‘gezond’ of ‘puur’ worden beschouwd;
  • Ongewone interesse in wat anderen eten;
  • Uren per dag nadenken over wat je gaat eten voor het volgende eetmoment;
  • Hoge niveaus van angst vertonen wanneer ‘puur’ of ‘gezond’ voedsel niet beschikbaar is;
  • Uiteten en feestjes vermijden omdat je niet wil eten wat door andere mensen klaargemaakt is;
  • Obsessief volgen van blogs over voeding en ‘gezonde levensstijl’ op sociale media.

Mensen met orthorexia kunnen al dan niet zorgen over hun lichaamsbeeld hebben. Het verschil met anorexia is dat mensen met orthorexia niet zo zeer bang zijn om aan te komen, maar dat ze bang zijn om iets te eten wat niet “puur” genoeg is.

Er zijn veel bloggers die zelf de diagnose orthorexia verdienen en die bovendien anderen duwen in de richting van orthorexia (ze doen het vaak niet bewust natuurlijk maar de schade wordt hierdoor niet kleiner). Deze bloggers vormen een serieus gevaar voor de mensen die door de leeftijd (pubers) of andere factoren (gebrek aan vrienden, onzekerheid) extra vatbaar zijn voor de externe invloed.

Hoe voorkom je dat je zelf een stoornis als orthorexia inglijdt door sociale media?

  1. Ten eerste, beperk de tijd die je doorbrengt op sociale media. Ga in de echte wereld met de mensen praten.
  2. Ten tweede, wees kritisch ten opzichte van alle informatie die je leest.
  3. Heb je vragen over voeding? Ga naar een diëtist en stel al jouw vragen direct.
  4. Vermoed je orthorexia of een andere eetstoornis bij jezelf? Zoek hulp in de echte wereld!

Heb je vragen, stel ze in de reacties hieronder! 

Comments

  1. Joop Salomons says

    Hallo, mijn beide dochters zijn veganistisch (1 al een jaar of 4) en mijn zoon is inmiddels ook vegetariër geworden. Hoewel ik het geweldloze aspect respecteer dat de kinderen geen vlees willen eten, neemt hun eetgedrag steeds extremere vormen aan in wat wel en niet kan worden gegeten. Dat heeft tot gevolg dat er nog maar een heel beperkt aantal groenten aangevuld met rijst of pasta gegeten worden (aangevuld met enorme hoeveelheden sojasaus en vegan mayonaise) en dus zeker niet de vereiste eiwitten om maar iets te noemen. Peulvruchten worden nauwelijks gegeten en noten al helemaal niet. Ik maak me daar zorgen om. Daarnaast merk ik steeds meer dat er sociaal gezien geen gezamenlijke maaltijd meer mogelijk is en dat heeft ook veel impact.

    Ik vermoed bij 1 dochter orthorexia gezien de extreme wijze waarop ze met haar lichaam en voeding omgaat en hoe ze erover praat. Er bestaat ook een vermoeden van een eerdere eetstoornis bij haar die nooit officieel is bevestigd. Mijn vraag is: hoe kan ik haar zover krijgen dat ze zich in ieder geval door een specialist laten onderzoeken om te voorkomen dat ze aan extreme tekorten gaan lijden? En, als 1 of meerdere kinderen dreigen te ontsporen richting orthorexia, hoe maak ik ze dat duidelijk en/of wie kan daarbij helpen?

    Een behoorlijk radeloze moeder,
    Joop

  2. says

    Beste Joop,

    Dank je wel voor jouw eerlijke bericht.

    Je bent niet de enige ouder die worstelt met de kinderen met orthorexia of een andere eetstoornis. Niet dat deze kennis de situatie makkelijker maakt voor jou en jullie gezin. In het geval van (vermoeden op) een eetstoornis is het cruciaal om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Zo blijft de schade voor psychische en fysiologische gezondheid beperkt. Ik weet te weinig over jouw dochters om een aangepast advies te geven. Maar het lijkt me dat je in ieder geval nu al twee dingen kunt doen. Ten eerste, in gesprek gaan met jouw kinderen. Belangrijk is om geen autoritaire toon te nemen. Je moet meeleven en begrijpelijk zijn. Zodat ze kunnen openen in vertellen wat in hun hoofd allemaal speelt. Ten tweede, ga naar de huisarts. De huisarts heeft een korte lijn naar de specialistische zorg, ze ziet eetstoornissen regelmatig en ze weet wat het beste aanpak is. In principe moeten kinderen met eetstoornissen zsm psychologisch begeleiding krijgen en een begeleiding van een gespecialiseerd diëtist. Misschien vind je deze website nuttig: https://www.weet.info/

    Je kunt met jouw dochters ook eerst naar een plant-based diëtist gaan. Die zou dan goed moeten uitleggen dat alleen rijst en groente neit genoeg is. Kijken of het advies van een professional de situatie verbetert.

    Maar als je de situatie als gevaarlijk nu al inschat, ga dan eerst naar de huisarts.

    Ik hoor graag als je vragen hebt,
    Vriendelijke groet,
    Valerie

  3. Joop Salomons says

    Dag Valerie,

    Dank je heel hartelijk voor je goede adviezen. Ik heb met mijn dochters gesproken en we gaan hulp zoeken. Via huisarts en dietiste.

    Hartelijke groet,
    Joop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.