Natuurlijk schoonmaken… met bacteriën

Je ziet het de laatste tijd steeds vaker voorbij komen: probiotische reinigingsmiddelen, ofwel, bacteriologische reinigingsmiddelen. Maar wat is dat nu precies?

Bacteriologische reinigingsmiddelen

Dit zijn schoonmaakmiddelen waaraan goede bacteriën zijn toegevoegd. Goede bacteriën zijn in staat om organische vervuiling af te breken (tot voeding voor zichzelf 😉 ) Daardoor krijgen slechte bacteriën minder kans… Is de filosofie van reinigen met bacteriën. 

Maar hoe werkt dat dan precies en is dit interessant?

Schoonmaken door bacteriën, een natuurlijk proces

Hoewel het in de wereld van schoonmaakproducten anno nu tamelijk revolutionair is, is het in de natuur al miljarden jaren oud. Overal om ons heen, in bossen, rivieren en zeeën zijn miljarden bacteriën doorlopend hard aan het werk om de omgeving schoon te houden. Als blaadjes van bomen vallen, composteren de bacteriën deze, hetzelfde geldt voor dode dieren in het bos, maar ook dode planten en dieren in het zeeleven. 

Het is een natuurlijke zuivering van de omgeving die deze goede bacteriën al miljarden jaren doen en hiermee zijn zij ook echt essentieel in het proces van natuurlijke zuivering. 

Angst voor bacteriën en poetsen tot alles blinkt

Verstoring van natuurlijk evenwicht in de omgeving

De mens is een expert in het verstoren van natuurlijk evenwicht… niet expres, maar toch. Wij houden van hygiëne en een schone leefomgeving en poetsen dat het een lieve lust is. Hiervoor gebruiken wij schoonmaakmiddelen, veelal agressief en synthetisch, maar ook steeds meer ‘groen’. Maar wat nagenoeg alle schoonmaakmiddelen met elkaar gemeen hebben is dat zij geen onderscheid kunnen maken tussen ‘goed’ en ‘kwaad’. Conventionele schoonmaakmiddelen vernietigen slechte, ziekmakende bacteriën maar ook alle goede bacteriën moeten eraan geloven. Kan je je voorstellen wat er dan gebeurt: de miljarden natuurlijk zuiverende bacteriën worden aangevallen door onze schoonmaakwoede en schoonmaakmiddelenkeuze waardoor het natuurlijk evenwicht flink wordt verstoord. 

Verstoring natuurlijk evenwicht in persoonlijke hygiëne en op het lijf

Op dit moment -ten tijde van Corona- worden er talloze adviezen gegeven die het natuurlijke evenwicht van bacteriën nog veel verder verstoren. Denk maar aan ‘desinfecteren’ en ‘je handen stuk wassen’. Maar…. desinfecteren verwijdert álle bacteriën op het bewuste oppervlakte. 

Beter zouden wij gaan nadenken over microbieel of bacterieel management: hoe hou je de balans tussen goede en slechte bacteriën optimaal? Bacterieel management passen wij steeds meer toe binnen ons lijf, maar absoluut nog niet binnen onze leefomgeving. 

Als mens dragen wij zo’n 1,5 kg aan levende bacteriën met ons mee. Ze zijn overal: in ons lijf en op ons lijf. Goede bacteriën beschermen ons tegen ziekmakers van buitenaf. Probiotische supplementen zijn hier zelfs op gestoeld: door inname van goede bacteriën krijgen in je darmen de slechte bacteriën veel minder kans. Immers, het evenwicht tussen goede en slechte darmbacteriën kan hiermee worden hersteld. Een gezond microbioom wordt de laatste jaren gelukkig steeds meer erkend als noodzakelijk voor een goede gezondheid. 

Hoe zit het dan met adviezen als ‘je handen stuk wassen’? Tsja, de goede bedoeling erachter is natuurlijk om -mocht je in aanraking zijn geweest met levende stukjes Corona virus- het virus op je handen te doden en te voorkomen dat je jezelf besmet met Corona. Maar de grote keerzijde is: je doodt hiermee ook álle goede bacteriën op je handen die jou juist zo goed beschermen tegen aanvallen van buitenaf…. 

Wist je dat al die microben die jij meedraagt van enorme invloed zijn op je persoonlijke gezondheid? Zij beïnvloeden ons immuunsysteem, onze darmgezondheid en vertering, maar ook onze gedachten, gevoelens en gedrag. 

Al dat overmatige gewas en gepoets van ons verstoort het natuurlijke evenwicht van het zelfreinigend vermogen van de natuur. Wat het oog wil (een steriele leefomgeving) is niet wat ons lichaam nodig heeft (een gezonde leefomgeving). Door overmatige hygiëne is het aantal allergieën en immuunziekten flink gestegen, als waren we allergisch geworden voor de natuur. 

De opkomst van bacteriologische reinigingsmiddelen

De opkomst van bacteriologische reinigingsmiddelen vind ik een heel goede zaak! De schoonmaakmiddelen zijn minder agressief en sparen het milieu. Maar het mooiste van alles is dat ze het natuurlijke evenwicht van bacteriën herstellen en daarmee het zelfreinigend vermogen van de natuur ondersteunen. 

De start van YOKUU

Zaadje geplant tijdens een studie biochemie 😉

Joris Jansen, de ontwikkelaar van YOKUU, heeft biochemie gestudeerd en is Industrieel Ingenieur Biochemie. Tijdens zijn studie is eigenlijk al een zaadje geplant voor YOKUU. Gedurende zijn onderzoeksperiodes raakte hij gefascineerd door bacteriën. Zo onderzocht hij bacteriënstalen in de lucht en ontdekte van alles. Bijvoorbeeld dat kinderen die opgroeien op een boerderij en veel buiten zijn en zich omringen met gezonde bacteriën een betere natuurlijke weerstand hebben. 

Het wekte zijn interesse voor de kwaliteit van de binnenlucht in huis, overigens momenteel ook een zeer actueel onderwerp rondom Corona. Joris heeft in zijn masterjaar zijn thesis afgerond op het onderwerp ‘Microbiële karakteristiek van binnenhuis luchtstalen’. Hij zag 10 jaar geleden al dat luchtmicrobiologie een nieuw opkomend domein is dat zowel interessant is voor onze humane gezondheid maar ook kan leiden tot nieuwe biotechnologische toepassingen, zoals de ontdekking van nieuwe pigmenten en enzymen. 

Ontwikkeling van YOKUU allesreiniger

Zoektocht naar goede bacteriën

Jarenlang trok Joris Jansen de Belgische bossen (Ardennen) in op zoek naar verschillende soorten bacteriën. Hij ging ervan uit dat er grotere en kleinere schoonmakers zijn onder de bacteriën en dat elke bacteriesoort zijn eigen werkgebied heeft. In de bosgrond ontdekte hij honderden verschillende goedaardige bacteriën met ieder hun eigen natuurlijke werking. 

Alle gevonden bacteriën nam Joris mee in proefbuisjes om ze in een laboratorium te onderzoeken. 

Testen van de kampioenen onder de bacteriën

Van belang is niet alleen de schoonmaakcapaciteit van bacteriën, maar ook de natuurlijke veiligheid van deze bacteriën. Niets zou erger zijn dan prachtige schoonmaakkampioenen inzetten die ondertussen risico’s met zich meebrengen voor de veiligheid voor mens, dier en milieu. 

Hij selecteerde uiteindelijk 5 schoonmaakkampioenen: veelzijdige goedaardige bacteriën die verschillende soorten organische vervuiling met verschillende soorten enzymen afbreken. Immers, aldus Joris, er moest een mix van bacteriën te creëren zijn om een zo effectief mogelijke oppervlaktereiniging in gang te zetten.

Sommige bacteriën reinigen nu eenmaal beter dan andere bacteriën. Dat komt omdat elk soort bacterie andere enzymen aanmaakt en elk soort enzym breekt weer een andere soort vervuiling af. Zo zijn er enzymen die vetten afbreken, zetmeelverbindingen, eiwitten etc. Je kan je voorstellen dat de juiste combinatie van superbacteriën leidt tot een optimale mix van gecreëerde enzymen om zoveel mogelijk organische vervuiling af te kunnen breken. 

De veiligheidstesten zijn allemaal doorstaan en de bacteriën zijn langdurig getest op overlevingskans. Dus… het moment van vermenigvuldigen kon worden ingezet. Joris is iemand van een lange adem, want dit hele selectie- en testproces heeft al met al meer dan twee jaar geduurd. 

Kweken van deze superbacterie door fermentatie

Door middel van fermentatie op natuurlijke bodem wordt deze kampioenenselectie vervolgens gekweekt tot een heel leger van vele honderden miljarden schoonmaaksoldaatjes. Dat proces duurt overigens minder lang 😉 want bacteriën kenmerken zich door een exponentieel groeipotentieel. 

Het fermentatieproces wordt vervolgens stilgezet, de goede bacteriën worden gewassen en gedroogd tot poeder. 

Creatie van de YOKUU schoonmaakparels

De goede bacteriën worden in sporenvorm samen met enkele additieven zoals bruiselementen samengeperst tot de YOKUU schoonmaakparel. 

How about sporen? Spore is feitelijk een omhulsel voor de bacterie waarin hij verkeert in rusttoestand en gedurende lange periode (wel duizenden jaren) ongunstige invloeden (zoals hoge temperaturen, droogte, lage of hoge zuurgraad en aanwezigheid van chemicaliën) kan overleven. Onder de juiste omstandigheden kunnen ze al binnen een uur uitgroeien tot normale cellen. De voor YOKUU geselecteerde bacteriën worden zelfs al binnen een half uur actief nadat ze in aanraking komen met vloeistof.

YOKUU: hoe werkt schoonmaken met bacteriën

1 YOKUU parel dient te worden opgelost in 300 ml water. In 1 parel zitten 15 miljard schoonmaakkampioenen. In opgeloste vorm zitten er dan 50 miljoen schoonmaakkampioenen in 1 ml schoonmaakoplossing. 

Het YOKUU reinigingsmiddel verwijdert de dagelijkse vervuiling (zonder chemie) en de goede bacteriën blijven nog veel langer nawerken om ervoor te zorgen dat schadelijke bacteriën geen kans meer krijgen om zich aan het gereinigde oppervlak te hechten. 

De sporen van goede bacteriën zijn inactief en worden pas geactiveerd als zij in aanraking komen met vloeistof. Zij komen dan als het ware uit hun slaaptoestand en gaan direct aan het werk. Zodra je YOKUU gebruikt op oppervlakten, voeden deze goede bacteriën zich met organische vervuiling. Zij maken enzymen aan, die de organische vervuiling afbreken tot voeding voor de bacterie zelf. Deze voeding is hierdoor niet meer beschikbaar voor de slechte, pathogene bacteriën, waardoor de groei van de slechte bacteriën wordt afgeremd. Dat is overigens een belangrijk gegeven: YOKUU doodt de slechte bacteriën dus niet, het zorgt ervoor dat ze geen kans meer krijgen. 

YOKUU allesreiniger: te gebruiken als allesreiniger

Je kan YOKUU voor dezelfde doelen gebruiken als een conventionele allesreiniger. In de keuken, in de badkamer, op tafels en meubels, op spiegels en ruiten. Overal zal het organische vervuiling omzetten in voeding voor zichzelf. Ook lastig te verwijderen organische vervuiling, zoals voegen in de doucheruimte of urine-aanslag in de toiletruimte, worden door deze bacteriën moeiteloos omgezet. 

Bijkomend voordeel van YOKUU: geurbestrijding

Nare geurtjes worden vaak veroorzaakt door slechte bacteriën. Wanneer je de balans tussen goede en slechte bacteriën verbetert door het vermeerderen van de goede bacteriën, krijgen slechte bacteriën steeds minder kans. Dus ook minder kans om nare geurtjes te creëren. Spray YOKUU dus ook gerust in schoenen. Maar ook op je jas als je in een omgeving bent geweest waar gerookt wordt of als je bij een haardvuurtje hebt gezeten. Je kan je neus niet geloven wat deze goede bacteriën in een nachtje voor je kunnen betekenen. 

Bijkomend voordeel van YOKUU: bacteriën werken door

… ook als jij er al lang klaar mee bent. De goede bacteriën uit YOKUU blijven achter op de gereinigde oppervlaktes. Dat betekent dat nieuwe vervuiling veel minder kans krijgt. Stof zal minder snel blijven liggen (want het wordt omgezet door de goede bacteriën) en nieuw vuil hecht minder snel aan. Ideaal in omgevingen waar veel organische vervuiling ontstaat, zoals in doucheruimtes in sauna’s, sportcomplexen, of veelbezochte toiletruimtes. Hier heb je het meeste waar voor je geld van bacteriologische reinigingsmiddelen. Maar wat dacht je van huishoudens met kinderen en/of dieren? Organische vervuiling krijgt veel minder kans met de krachtpatser bacteriën van YOKUU! 

De goede bacteriën helpen bij het creëren van een evenwichtig ecosysteem binnenshuis. Zo wordt je huis schoner en gezonder. Spray en veeg, meer is er niet nodig 🙂 

YOKUU: een niet alledaagse reiniger voor de alledaagse reiniging. Probeer YOKUU ook. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *