De Avocado voedingswaarde is veel besproken en wint steeds meer aan populariteit. Dat avocado gezond is wisten we al langer, maar door de toepasbaarheid in smoothies en andere superfood gerechten is Avocado de laatste tijd flink in opkomst.
Avocado heeft een heerlijke roomachtige smaak en werd door de ontdekkers ook wel ‘de boter uit het bos’ genoemd. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de structuur, maar ook zeker ook met de avocado voedingswaarde. Uitzonderlijk voor fruit is avocado bijzonder rijk aan goede vetten.
Avocado voedingswaarde per 100 gram
Naast goed vetten bevat avocado ook relatief veel eiwitten en is de vrucht uitzonderlijk koolhydraatarm.
Energie | 175 kcal / 780 kj | |
Eiwit | 2,6 gram | |
Koolhydraten | 1,5 gram | |
Suikers | 1,4 gram | |
Vet | 18,1 gram | |
Verzadigd vet | 3,9 gram | |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 11,3 gram | |
Meervoudig onverzadigde vetzuren | 2 gram | |
Vezels | 6,4 gram |
Vitamines in avocado per 100 gram
Vitamine A | 0 mg | |
Vitamine B1 | 0,08 mg | |
Vitamine B2 | 0,10 mg | |
Vitamine B11 | 10 ug | |
Vitamine B12 | 0 | |
Vitamine C | 3 mg | |
Vitamine D | 0 |
Avocado mineralen per 100 gram
Voor dit gezonde fruit is de voedingswaarde aan mineralen bijzonder Het heeft een relatief hoge waarde aan kalium, fosfor en magnesium.
Natrium | 5 mg | |
Kalium | 450 mg | |
Calcium | 10 mg | |
Fosfor | 30 mg | |
IJzer | 0,4 mg | |
Magnesium | 30 mg | |
Koper | 0,40 mg | |
Zink | 0,60 mg |
Avocado gebruiken en bewaren
Om volledig te kunnen profiteren van de avocado voedingswaarde kun je de vrucht het beste rauwe eten. Het smaakt heerlijk in een smoothie, maar ook als beleg om een boterham. Een beetje Keltisch zeezout maakt zo’n maaltijd helemaal af.
Een avocado kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Goede tip: mocht je slechts één deel van een avocado eten, gebruik dat het deel zonder pit. De andere helft (met pit) kun je dan in folie bewaren in de koelkast. Hierdoor blijft de avocado nog zeker een dag goed.