Wanneer is iets biologisch?

Biologisch is een beschermde term. Dit wil zeggen dat een fabrikant ‘biologisch’ alleen op de verpakking mag gebruiken als het product hiervoor is gecertificeerd.

Biologische keurmerk

Binnen de EU gelden overal dezelfde regels voor biologische producten. Zij bevatten allen dan ook het hetzelfde keurmerk:

Biologisch certificaateko keurmerk

Daarnaast kunnen zij ook het EKO keurmerk bevatten. Dit staat voor dezelfde garanties en controles.

In ieder land binnen de EU worden de bio controles gedaan door een eigen organisatie. Binnen Nederland is dit de organisatie SKAL. Zij controleren in ieder geval één keer per jaar of de producent zich nog aan de strenge regels houdt.

Voorwaarde voor biologische producten

Als producent, maar ook als verkoper, van biologische producten moet je aan strenge eisen voldoen. Een kort overzicht van de algemeen geldende regels voor biologische producten:

  • Kunstmest gebruiken is verboden
  • Gebruik van chemisch- synthetische bestrijdingsmiddelen is verboden
  • Biologische dieren moeten veel ruimte hebben, hokken met stro en de mogelijkheid om naar buiten te gaan
  • Knippen en couperen van snavels mag niet
  • Diergeneesmiddelen mogen allen worden gebruikt als het dier ziek is, niet ter preventie
  • Groeihormonen zijn niet toegestaan
  • Genetische manipulatie mag niet

Biologisch certificaat

Een (web)winkel met biologische producten is verplicht om een biologische certificering te hebben. Dit helaas niet bij iedere shop het geval. Eerder schreven we al dat biologisch gezonder is, maar dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat het betreffende product ook echt bio certificaat bevat.

Bij Puur&Fit zijn wij uiteraard wel in het trotse bezit van een biologisch certificaat. In onze webshop weet je zeker dat biologisch, ook echt biologisch is.