7 redenen om visolie te nemen

visolie gezond

Visolie is een populair supplement. De vetzuren in visolie komen voor in elke levende cel van het lichaam waardoor visolie veel verschillende gezondheidsvoordelen heeft.

In dit artikel hebben we 7 redenen om visolie te nemen voor je op een rij gezet.

1: Bescherming van de ogen

Omega 3-vetzuren vormen een belangrijk deel van onze ogen. Hierdoor kan een gebrek aan omega 3 het risico op oogziektes vergroten. Visolie helpt je om zo’n gebrek te voorkomen, aangezien het een van de best opneembare bronnen van omega 3 is.

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat visolie kan helpen om het zicht van patiënten met netvliesdegeneratie te verbeteren. Tijdens een onderzoek verbeterde het zicht van patiënten aanzienlijk nadat ze ruim vier maanden een hoge dosis visolie namen. Omdat dit een erg kleine studie was, is er echter nog meer onderzoek nodig om zeker te zijn van deze werking.

2: Lager risico op hartziektes

Visolie kan ook helpen om je hart gezond te houden. Dit is van groot belang, aangezien hartziektes wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak zijn.

Er zijn verschillende manieren waarop visolie je kan helpen om je risico op een hartaandoening te verkleinen. Visolie draagt bijvoorbeeld bij aan:

 • Het voorkomen of verlagen van een hoge bloeddruk. Zelfs een kleine hoeveelheid visolie heeft hier al invloed op.
 • Het verbeteren van je cholesterolwaardes. Het helpt om de hoeveelheid HDL-cholesterol (het goede cholesterol) te verhogen.
 • Het verlagen van te hoge triglyceriden waarden.
 • Het voorkomen van plaque in onze aderen. Ook kan het helpen om bestaande plaque stabieler en minder schadelijk te maken.
 • Het verminderen van ontstekingen (zie het volgende punt).

Al deze factoren dragen samen bij aan een aanzienlijk lager risico op hart- en vaatziektes.

3: Minder ontstekingen

Wist je dat veel mensen last hebben van ontstekingen? Geen opvallende ontstekingen die je direct ziet of opmerkt, maar laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen zijn vaak gevaarlijker dan ontstekingen die wel opgemerkt en dus behandeld worden.

Ze kunnen namelijk erg lang aanhouden en ook al merk je daar niet direct iets van, ze kunnen wel het risico op verschillende ziektes verhogen. Bijvoorbeeld het risico op diabetes en depressies. En je kan jezelf er minder energiek door voelen. We noemen deze laaggradige ontstekingen ook wel chronische ontstekingen.

Visolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het kan helpen om deze ontstekingen te voorkomen en te bestrijden.

4: Verlichting bij reumatoïde artritis

Dankzij de ontstekingsremmende werking van visolie kan het helpen om gewrichtspijn en stijfheid te verminderen bij reumatoïde artritis. Bij deze aandoening is er namelijk sprake van ontstekingen in de gewrichten.

Visolie kan hierbij zelfs zo effectief zijn dat patiënten minder medicatie nodig hebben.

5: Goed voor je huid

Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar ook je huid bevat veel omega 3-vetzuren. Een gebrek aan deze vetzuren kan bijdragen aan een droge en schilferige huid. Visolie helpt je daarom om je huid in goede conditie te houden.

Daarnaast kan visolie ook helpen om psoriasis en eczeem te verminderen.

6: Een gezond gewicht

Overgewicht is een groeiend probleem. Meer dan 30% van de volwassenen wereldwijd hebben te maken met overgewicht of obesitas.

In welvarende landen zijn de cijfers nog schrikbarender. De helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar en in Amerika heeft 70% van de volwassen bevolking overgewicht. Bij meer dan de helft van deze laatste groep is er zelfs sprake van obesitas.

Visolie kan helpen om dit probleem aan te pakken. Uit een grote analyse, waarbij de resultaten van 21 onderzoeken bekeken werden, bleek dat visolie vooral effectief is bij het verkleinen van je tailleomtrek.

Uiteraard is enkel visolie nemen niet genoeg om af te slanken, het is slechts een klein onderdeel van je dieet. Wat en hoeveel je verder eet, heeft daarom de grootste invloed op je gewicht.

7: Gezonde hersenen

Onze hersenen bestaan voor bijna 60% uit vet en een groot deel hiervan zijn omega 3-vetzuren. Ook voor het gezond houden van je hersenen zijn deze vetzuren dus van groot belang.

Bij mensen die veel vis eten verloopt de ouderdomsgerelateerde cognitieve achteruitgang vaak trager. Of visolie nemen hetzelfde effect heeft is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat visolie kan helpen om het geheugen van gezonde ouderen te verbeteren.

Daarnaast lijken omega 3-vetzuren ook een rol te kunnen spelen bij psychische aandoeningen. Mensen die hieraan lijden, hebben namelijk vaak lagere hoeveelheden omega 3 in hun bloed. Daarnaast lijken hoge dosissen visolie ook te kunnen helpen om de symptomen van schizofrenie en bipolaire stoornis te verminderen.

Om te onthouden

Visolie kan je op verschillende manieren helpen om je gezondheid te verbeteren. Het draagt bijvoorbeeld bij aan:

 • Het verkleinen van je risico op hartziektes
 • Het beschermen van je ogen
 • Het voorkomen en bestrijden van ontstekingen
 • Het verlichten van pijn en stijfheid bij reumatoïde artritis
 • Gezonde hersenen en een gezonde huid
 • Een slanke taille

Belangrijk om te weten: visolie oxideert gemakkelijk. Hierdoor wordt het minder gezond. Bij visolie in capsules heb je hier minder last van. Bovendien zijn deze gemakkelijker in te nemen. Daarnaast helpt het ook om visolie koel en donker te bewaren, het liefst in de koelkast.

Bronnen: Merle BM, Benlian P, Puche N, Bassols A, Delcourt C, Souied EH, Invest Ophthalmol Vis Sci, 2014. Calder PC, Am J Clin Nutr, 2006. Fortin PR, Lew RA, Liang MH, Wright EA, Beckett LA, Chalmers TC, Sperling RI, J Clin Epidemiol, 1995. Goldberg RJ, Katz J, Pain, 2007. Peet M, Laugharne JD, Mellor J, Ramchand CN, Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 1996. Clayton EH, Hanstock TL, Hirneth SJ, Kable CJ, Garg ML, Hazell PL, Eur J Clin Nutr, 2009

Comments

 1. Greetje Pelkman zegt

  Hallo Bernard, vreselijk jammer dat je visolie promoot in plaats van algenolie. Vissen eten algen en halen daar hun omega-3 uit. Je kan dus net als de vissen je omega-3 direct uit de algen halen. Om uit vissenolie omega-3 te halen moet je veel vissen vermalen en dan grondig zuiveren om de zware metalen eruit te halen. Dit gruwelijke lot bespaar je vissen en je krijgt uit algen ook nog eens hele zuivere omega-3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.