Veilig zonnen deze zomer! Gebruik een natuurlijke zonnebrandcreme

Veilig zonnen met natuurlijke zonnebrandcreme

Wat is het weer heerlijk buiten, terrassen stromen al vroeg gezellig vol en als je nog een goede plek op het strand wil bemachtigen, dan moet je er nu ook echt vroeg bij zijn.

Wij hebben maar zo weinig zonuren dat wij bij het kleinste straaltje de zon in gaan en er het liefst pas uitkomen als die ondergaat 😉 En weet je hoe gezond dat is? Iedereen zou een kwartier tot een half uur per dag onbeschermd in de zon moeten zitten voor een goede aanmaak van Vitamine D voor een gezond immuunsysteem.

Veilig zonnen als je langer in de zon blijft

Als je langer in de zon zit, is het belangrijk je lichaam goed te beschermen. Er is een ongelooflijk groot aanbod in drogist, supermarkt en apotheek, dus welke moet je kiezen?

Chemische of natuurlijke zonnebrand filters

In je zonnebrand creme zitten veel ingrediënten, maar maar enkele ingrediënten zijn actieve ingrediënten, ofwel, ingrediënten die ervoor zorgen dat je niet verbrandt. Er zijn twee soorten:

  • Chemisch filter
  • Mineralenfilter

1. Chemisch filter

Bijna alle zonnebrand crèmes bevatten chemische filters. Vaak worden meerdere chemische ingrediënten gecombineerd in 1 product. De bekendste chemische filters zijn octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene. Deze chemische filters zijn hormoonverstoorders die een negatieve invloed hebben op onze voortplantingsorganen, de pubertijd vertragen, je vruchtbare cyclus veranderen en het aantal spermacellen verminderen en de schildklier veranderen, zo blijkt uit onderzoek op dieren. Op termijn kunnen de meeste van deze filters huidallergie veroorzaken. Ook kunnen enkele van deze stoffen indirect bijdragen aan kanker, oxybenzon wordt zelfs inmiddels door steeds meer huidartsen afgeraden (maar zit nog steeds in de meeste zonnebrand cremes)

Andere chemicaliën zoals retinylpalmitaat (ook wel aangeduid als ‘verrijkt met Vitamine A) verhoogt je risico op huidkanker. Tumoren worden onder invloed van deze vorm van Vitamine A sneller ontwikkeld bij blootstelling aan licht.

Ons advies: mijd alle zonnebrand crèmes met chemische filters.

2. Mineralenfilter

Slechts een handvol zonnebrand crèmes bevat een natuurlijk filter. Dit kan je zien aan de ingrediënten zinkoxide en/of titanium dioxide. Een enkel merk gebruikt een combinatie van deze twee filters. Het EWG zegt over deze ingrediënten:

  • Ze bieden een sterke bescherming tegen de zon met slechts weinig problemen voor de gezondheid
  • Ze breken niet af in de zon
  • Zinkoxide biedt goede bescherming tegen UVA-stralen. Titanium wat minder, maar beter dan de meeste andere actieve ingrediënten.

Waarom zijn niet alle zonnebrand crèmes voorzien van natuurlijke, veilige filters?

Dat is een terechte vraag! Komt ‘ie: chemische filters zijn onder alle omstandigheden in fabrieken te maken en zijn spotgoedkoop. Natuurlijke filters zijn flink duurder. Maar voordat je denkt dat het alleen in het belang is van de fabrikant:

Natuurlijke filters laten een wittige waas achter op je huid!

En. Dat. Vinden. Wij. Niet. Mooi.

En. Dat. Weten. Fabrikanten.

En dus wordt er weinig gemeld over de flinke schade die chemische filters aan je gezondheid kunnen toebrengen.

En natuurlijke filters met nano-technologie?

Wat doen natuurlijke filters? Zink-oxide deeltjes laten een witte film achter op je huid omdat deze, witte, deeltjes het zonlicht weerkaatsen en je daarmee beschermen tegen schadelijke UV straling. Dus eigenlijk is de hele functie van een natuurlijk zonnefilter om als een witte waas op je huid de zon te reflecteren.

Inmiddels zijn er veel creatieve fabrikanten die ook zonnebrand crème met een natuurlijk filter hebben ontwikkeld. Maar zij maken vervolgens gebruik van nano-technologie: fabrikanten verkleinen de grootte van de moleculen, nano-deeltjes smeren makkelijker uit waardoor je een minder witte teint krijgt op je huid.

Nano-deeltjes kunnen helaas je huid binnendringen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Skalaris natuurlijke zonnebrand crème: dat is ons advies!

Wij gebruiken alleen nog een zonnebrand crème met een natuurlijk filter waarbij geen gebruik is gemaakt van nano-technologie. Dit is de allerveiligste optie. Wij hebben de proef op de som genomen en diverse natuurlijke zonnebrand crèmes getest. Hierbij hebben we getest hoe gemakkelijk de crème uitsmeert, wat de geur is en of er sprake is van een witte teint op je huid.

veilig zonnen met natuurlijke zonnebrandDe crème die het best uit onze test komt, is Skalaris zonnebrand crème. Deze smeert het lekkerst uit, geurt eigenlijk best lekker, en laat de minste witte teint achter!

Wist je trouwens dat een zonnebrand crème met factor 15 nóg minder een witte teint achter laat dan met factor 30? Eigenlijk is dat logisch, want in factor 30 zit nu eenmaal meer werkzaam bestanddeel dan in factor 15.

Skalaris zonnebrand creme kwam het beste uit onze eigen test en daarom kan je bij Puur & Fit Skalaris zonnebrand crème kopen.

Veel zonplezier en een fijne zomer!

En klik hier even verder als je meer wil weten over natuurlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke ingrediënten.

 

GRATIS MEER ENERGIE ONTBIJT RECEPTEN

"Voor een dag vol energie zonder dips."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *