Veilig zonnen deze zomer! Gebruik een natuurlijke zonnebrandcreme zonder nanodeeltjes

Veilig zonnen met natuurlijke zonnebrandcreme

Wat is het weer heerlijk buiten, terrassen stromen al vroeg gezellig vol.

Wij hebben maar zo weinig zonuren dat wij bij het kleinste straaltje de zon in gaan en er het liefst pas uitkomen als die ondergaat 😉 En weet je hoe gezond dat is? Iedereen zou een kwartier tot een half uur per dag onbeschermd in de zon moeten zitten voor een goede aanmaak van Vitamine D voor een gezond immuunsysteem.

Veilig zonnen als je langer in de zon blijft

Als je langer in de zon zit, is het belangrijk je lichaam goed te beschermen. Er is een ongelooflijk groot aanbod in drogist, supermarkt en apotheek, dus welke moet je kiezen?

Chemische of natuurlijke zonnebrand filters

In je zonnebrand creme zitten veel ingrediënten, maar maar enkele ingrediënten zijn actieve ingrediënten, ofwel, ingrediënten die ervoor zorgen dat je niet verbrandt. Er zijn twee soorten:

 • Chemische filters
 • Minerale filters

1. Chemische filters

Bijna alle zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters. Vaak worden meerdere chemische ingrediënten gecombineerd in 1 product. De bekendste chemische filters zijn octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene. Deze chemische filters zijn hormoonverstoorders die een negatieve invloed hebben op onze voortplantingsorganen, de pubertijd vertragen, je vruchtbare cyclus veranderen en het aantal spermacellen verminderen en de schildklier veranderen, zo blijkt uit onderzoek op dieren. Op termijn kunnen de meeste van deze filters huidallergie veroorzaken. Ook kunnen enkele van deze stoffen indirect bijdragen aan kanker, oxybenzon wordt zelfs inmiddels door steeds meer huidartsen afgeraden (maar zit nog steeds in de meeste zonnebrand cremes)

Andere chemicaliën zoals retinylpalmitaat (ook wel aangeduid als ‘verrijkt met Vitamine A) verhoogt je risico op huidkanker. Tumoren worden onder invloed van deze vorm van Vitamine A sneller ontwikkeld bij blootstelling aan licht.

Ons advies: mijd alle zonnebrand crèmes met chemische filters.

2. Minerale filters

Slechts een handvol zonnebrand crèmes bevat een natuurlijk filter. Dit kan je zien aan de ingrediënten zinkoxide en/of titaniumdioxide. Het EWG zegt over deze ingrediënten:

 • Ze bieden een sterke bescherming tegen de zon met nagenoeg geen problemen voor de gezondheid, zoals allergische reacties
 • Ze breken niet af in de zon
 • Allebei zijn zogenoemd ‘broadspectrum’, hoewel zinkoxide betere bescherming biedt tegen UVA en titanumdioxide een betere bescherming tegen UVB. Vaak zie je in de ‘broadspectrum’ varianten dan ook een combinatie van de twee filters.

Zijn zinkoxide en titaniumdioxide echt zo veilig?

Vaak zijn we geneigd te denken dat alles wat uit de natuur komt per definitie goed voor ons is. Dat is natuurlijk niet waar. Denk maar aan arsenicum, maar zelfs een simpele noot of banaan kan bij sommige mensen tot extreme allergische reacties leiden. 

Van veel synthetische filters zoals de gemelde hierboven is inmiddels bekend dat zij tenminste hormoonverstorend werken maar vaak ook toxisch zijn. Nu steeds meer onderzoeken dit hebben aangetoond, zie je ook steeds meer merken over elkaar heen buitelen met een ‘100% natuurlijke’ zonnebrandcrème, gebaseerd op zinkoxide en/of titaniumdioxide. Maar wat weten we ondertussen van de veiligheid van deze natuurlijke mineralenfilters? 

Er is een eigenschap van zinkoxide en titaniumdioxide die niet geheel veilig is. Het zijn allebei fotokatalysators. Dat betekent dat zij onder invloed van zonlicht vrije radicalen vormen. Van vrije radicalen is bekend dat zij je cellen en je DNA kunnen beschadigen. Om dit te voorkomen, heb je echt extra antioxidanten in of op je huid nodig, die de vrije radicalen bestrijden. 

Uit onderzoek blijkt dat fotokatalytische effecten niet helemaal kunnen worden voorkomen, maar wel deels, door de deeltjes te coaten. Kies dan ook bij voorkeur altijd voor een zonnebrandcrème met gecoate zinkoxide deeltjes en gecoate titaniumdioxide deeltjes in plaats van de ongecoate deeltjes. 

Waarom zijn niet alle zonnebrand crèmes voorzien van natuurlijke, veilige filters?

Dat is een terechte vraag! Komt ‘ie: chemische filters zijn onder alle omstandigheden in fabrieken te maken en zijn spotgoedkoop. Natuurlijke filters zijn flink duurder. Maar voordat je denkt dat het alleen in het belang is van de fabrikant:

Natuurlijke filters laten een wittige waas achter op je huid!

En. Dat. Vinden. Wij. Niet. Mooi.

En. Dat. Weten. Fabrikanten.

En dus wordt er weinig gemeld over de flinke schade die chemische filters aan je gezondheid kunnen toebrengen.

Toepassing van nano-technologie in de strijd tegen de witte waas

Wat doen natuurlijke filters? Zinkoxide deeltjes laten een witte film achter op je huid omdat deze, witte, deeltjes het zonlicht weerkaatsen en je daarmee beschermen tegen schadelijke UV straling. Dus eigenlijk is de hele functie van een natuurlijk zonnefilter om als een witte waas op je huid de zon te reflecteren.

Inmiddels zijn er veel creatieve fabrikanten die ook zonnebrandcrème met een natuurlijk filter hebben ontwikkeld. Maar zij maken vervolgens gebruik van nano-technologie: fabrikanten verkleinen de grootte van de moleculen, nano-deeltjes smeren namelijk makkelijker uit, waardoor je een minder witte teint krijgt op je huid. Maar de deeltjes worden zo klein gemaakt, dat zij je huid kunnen binnendringen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Bovendien zorgt vervanging van micro titaniumdioxide en zinkoxidedeeltjes door nano-deeltjes weliswaar voor het verdwijnen van de witte waas, maar het gaat ten koste van een voldoende, brede UVA-bescherming.

Inmiddels is ook duidelijk dat het inhaleren van nano titaniumdioxide en zinkoxide schadelijk is en zelfs kankerverwekkend kan zijn. Als je dus een zonnebrandbescherming gebruikt met nano titaniumdioxide of nano zinkoxide, gebruik dan het beste géén sprays en al helemaal géén poeders. 

Een zeer uitgebreide en nuttige onderzoeksanalyse naar de schadelijkheid en onschadelijkheid van zinkoxide en titaniumdioxide (in micro en nanovorm) vind je hier

Gewijzigde regelgeving nano-vermelding op de verpakking 2021

Je snapt dat je, om iets nano of non-nano te kunnen noemen, een grenswaarde moet afspreken waaronder iets nano wordt genoemd en waarboven je dus iets non-nano mag noemen (100nm). Jarenlang gold hiervoor een gemiddelde deeltjesgrootte. Je weet wat gemiddeld betekent toch?  Dat betekent inderdaad dat gerust de helft van de deeltjes in jouw tube nano-deeltjes mogen zijn en de fabrikant toch mag zeggen dat het product non-nano is.

Deze regel is bizar, en gelukkig is die in 2021 aangepast. Vanaf nu geldt dat alle deeltjes zinkoxide en titaniumdioxide in jouw tube boven de nano-grens moeten vallen om een product non-nano te mogen noemen. Bovendien is er een plicht om bij nano-ingrediënten expliciet op de verpakking van een product te vermelden dat het nano betreft. Alle fabrikanten puzzelen momenteel op een zo goed mogelijke crème met zo min mogelijk witte waas, maar natuurlijk mogen fabrikanten eerst de voorraad (gevulde en ongevulde) verpakkingen uitverkopen. Alle nieuwe producties moeten aan de nieuwe regelgeving voldoen. 

De winnende zonnebrandmiddelen bij Puur & Fit

Wij gebruiken alleen nog een zonnebrand crème met een natuurlijk filter waarbij geen gebruik is gemaakt van nano-technologie. Dit is de allerveiligste optie. Wij hebben de proef op de som genomen en diverse natuurlijke zonnebrand crèmes getest. Hierbij hebben we getest hoe gemakkelijk de crème uitsmeert, wat de geur is en in hoeverre er sprake is van een witte teint op je huid. Ook hebben we alle natuurlijke zonnebrandmiddelen-testen van Monique van der Vloed meegenomen. En alle winnaars hebben we opgenomen in ons assortiment. Je vindt ze hier.

Wist je trouwens dat een zonnebrand crème met factor 15 nóg minder een witte teint achter laat dan met factor 30? Eigenlijk is dat logisch, want in factor 30 zit nu eenmaal meer werkzaam bestanddeel dan in factor 15.

Tot slot: laat je niet in de maling nemen. Bij een zonnebrandcrème gebaseerd op zinkoxide en/of titaniumdioxide die géén witte waas achterlaat, is altijd gebruik gemaakt van een vorm nano-technologie. Zelfs als de fabrikant vermeldt van niet. Maar dat begrijp je inmiddels na het lezen van dit artikel. 

Veel zonplezier en een fijne zomer!

En klik hier even verder als je meer wil weten over natuurlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke ingrediënten.

Comments

 1. Gonny Schrijvers zegt

  Hoi.
  Wat fijn dat er steeds meer bekend is over de schadelijke filters in o.a zonnebrandcreme.
  Mag ik eraan toevoegen dat o.a. de oxybenzone ook zeer schadelijk is voor het koraal. Uiteraard niet alleen als je richting koraalgebieden gaat, maar overal, omdat het toch in zee komt.

  ook belangrijk om te weten, lijkt mij.

  Met vriendelijke groet, Gonny

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.