Beter gebit door Oil pulling met Kokosolie

Misschien heb je er al eens van gehoord: Oil pulling. Dit is het spoelen van je mond met een koudgeperste olie. Het meest bekend is de spoeling met Kokosolie.

Oil pulling is een eeuwenoude techniek die afkomstig is uit de Ayurveda. Dit is een gezondheidsleer die haar oorspronkelijk herkomst heeft in India. Zij gebruikten deze manier van mondspoeling als dagelijkse mondverzorging. Het zou namelijk zorgen voor minder plak, wittere tanden en een frisse adem.

Hoe werkt oil pulling?

Oil pulling doe je bij voorkeur ’s ochtends op een nuchtere maag. Je neemt een koudgeperste olie. De superfood die het meest gebruikt wordt is Kokosolie, maar je zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld hennepolie, sesamolie of zonnebloemolie.

Doe ongeveer één eetlepel olie in je mond en beweeg, kauw, duw en zuig het gedurende 15 – 20 minuten flink heen en weer. Het is belangrijk dat je geen olie doorslikt. Deze bevat na flink trekken namelijk alle toxines en bacteriën die je ’s nachts hebt opgebouwd.

Na een 15 – 20 minuten spuug je de olie uit. Het liefst ergens buiten of in de wc. Liever niet in je gootsteen omdat de olie op dat moment vol zit met bacteriën uit jouw mond.

Het is ook belangrijk om daarna je mond nog even goed na te spoelen met lauw water en een beetje opgelost zeezout. Als je dat prettig vindt kun je daarna ook nog even je tanden poetsen.

kokosolie oil-pulling-met-hennepolie

Wat doet je mond spoelen met kokosolie voor je?

Zoals vroeger in India al werd gedaan is Oil pulling een goede manier om je mond te verzorgen. Wij horen vaak dat mensen hierdoor een beter gebit ervaren met wittere tanden en minder ontstekingen in het tandvlees.

Naast het verzorgen van je mond zou oil pulling ook ontgiftend werken. Omdat tijdens het trekken in je mond de olie alle gifstoffen uit het lichaam zou trekken. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee en er zijn ook geen onderbouwende onderzoeken.

Daarnaast zou het ook helpen bij het verminderen van allergieën, beter nachtrust, verminderende migraine en verbeterde menstruatie cyclus. Ook hier hebben wij geen ervaring mee, misschien kun jij wel? Deel het hieronder in de reacties!

Waarom werkt dit spoelen?

Wat is de gedachte achter oil pulling? Waarom zou het moeten werken? Tijdens het trekken in je mond komt de kokosolie in aanraking met je mondslijmvlies. Dit staat erom bekend razendsnel stoffen op te kunnen nemen. Daar komen ook de tabletten onder je tong vandaan. Zo snel als het mondslijmvlies kan opnemen, kan het ook afgeven.

Tijdens het spoelen geeft je mondslijmvlies alle afvalstoffen af aan de olie, die je vervolgens uitspuugt.

Tips om te doen aan oil pulling

Natuurlijk kost het veel tijd, maar bedenk dat je tijdens het spoelen nog van alles kunt doen. Aankleden, ontbijt maken, opruimen of desnoods onder de douch staan. Er is in jouw ochtendpatroon vast wel een manier te vinden om het eens uit te proberen.

Kokosolie heeft van zichzelf een harde structuur, maar al vanaf 25 graden wordt het vloeibaar. Dus neem een hap en binnen de kortste keren is de olie vloeibaar in je mond.

Zorgt dat je altijd kiest voor de juiste olie. Deze mag niet verhit zijn (dus koudgeperst), geen toevoegingen bevatten en bij voorkeur ook nog biologisch zijn. Bestel de Extra vierge kokosolie in onze webshop, dan weet je zeker dat je goed zit.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij al ervaring met oil pulling of wil je het naar aanleiding van dit bericht gaan proberen? We zijn erg benieuwd naar je bevindingen. Probeer het eens een paar weken uit en laat hieronder je reactie achter.

Comments

 1. Saskia says

  Ik doe het regelmatig. Afgelopen controle bezoek bij de tandarts had ik geen last van tandsteen wat ik anders wel altijd heb. Ze vroeg of ik bij de mondhygiëniste was geweest. Dus ik zei nee, ik spoel regelmatig met olijfolie

 2. Ron says

  Ik doe regelmatig aan oil pulling. Ik gebruik zelf walnotenolie omdat deze zacht is van smaak. Zodra ik opsta neem ik een slokje en houd dit ongeveer 15 minuten in mijn mond en spuug het vervolgens in een keukenpapiertje.
  Je zal zien dat de olie wit is uitgeslagen. Ik spoel daarna met wat kraanwater mijn mond. Sommige hebben pas na enkele maanden wat effect, dus even volhouden.Mijn tanden voelen nu ook gladder aan en ik heb geen ontstekingen of bloedend tandvlees meer.Mijn mondhygiëniste is er nu ook mee begonnen.

  Succes

 3. Maartje says

  ik doe het al ongeveer 3/4 jaar. in eerste instantie met biologische koudgeperste olijfolie, later afwisselend olijfolie en kokosolie, nu alleen cocosolie. Ontstekingen en zwellingen in mijn mond heb ik nog regelmatig, misschien te kleine hap cocosolie?? ik heb door Sjögren altijd zeer droge mond, nu iets minder?? spoel voor de cocosolie eerst mond met zuiveringszout, zal dit nu na de oil pulling gaan doen. spoelde eerst de oil door het toilet, dit werd zo vies vet. neem iedere ochtend gekookt ei, kook het ei met scheutje schoonmaakazijn in het water spuug nu de oil in de gootsteen met direct hierop het gekookte eiwater. spoel mond ook met warm gekookt water.

 4. heavenly says

  Ik poets nu ongeveer een maand met de koud geperste cocosolie…mijn tanden voelen zijde zacht en mijn tandvlees is een stuk gezonder! Maar…nu zie ik vlekken verschijnen op mijn voortanden!! Ik ben er van geschrokken…is dat mormaal? Of kost het tijd dat het anders wordt? Heel graag een reactie aub. Groetjes, Heavenly

 5. Freda says

  Hallo,
  Ik ben een mondhygiëniste en ik heb een aantal patiënte die nu een tijdje aan oil pulling met coco’s olie doen. Wat mijn waarneming hiervan is dat ze een super gezond en strak tandvlees hebben met weinig tandsteen. Er zijn op dit gebied nog geen duidelijke onderzoeken gedaan. Er zijn ook niet veel mensen die dat regelmatig doen, maar toch de mensen die dat wel doen en ik in mijn behandelstoel heb gehad, hebben een super goede en gezonde mond!!. Ik denk dat ik het zelf ook ga proberen in mijn ochtend routine te krijgen.

 6. Monique says

  Vanavond kreeg ik deze tip aangereikt, vandaar dat ik nu aan het googelen ben.
  Ben zeer benieuwd, heb al jaren wijkend tandvlees, en misschien dat dit dan kan helpen?

  Maar mijn tanden zijn meestal mooi wit en als ik dan een vraag leeg over vlekken op de tanden (30 november), schrikt dat me wat af. Heeft iemand een antwoord op die vlekken?

  • Sylvia says

   Hi Monique,

   Ik gebruik nu al 2 maanden kokosolie in de morgen maar heb zelf juist wittere tanden van gekregen ipv vlekken.
   Heb hier ook nog niets eerder over gelezen..
   In principe kan volgens mij geen enkel middel de natuurlijke kleur van je tanden aanpassen dus ik zou hier zelf niet al te bang voor zijn. Misschien even je tandarts navragen? Ik ben iig erg blij met de resultaten tot nu toe. Succes.

 7. muisje says

  Hi,

  Ik doe al sinds mijn 15e al aan kokos olie pulling en ben nu inmiddels 29. Bij ons in india is het de normaalste zaak van de wereld. Olie pulling

  Mijn ervaringen zijn dan ook
  heb hele witte tanden geen last van tandsteen of tandplak.

  Ook heb ik een minder vetter huid gekregen. En slaap heerlijk en dat niet alleen
  bij dagelijks gebruik 3x per dag kun je zelfs afvallen

  De 3 maal dagelijkse pulling doe nu sinds 4 maanden ipv elke ochtend ben inmiddels 7kilo afgevallen.

  Ik ben heel tevreden en raad het iedereen áán

 8. ruud says

  ik doe het nu een aantal maanden, bijna elk dag.
  Geen spectaculaire gezondheidseffecten, hoewel….
  -minder maagzuur (gebruikte elke dag Omerprazol, kan dat nu om de dag of soms zelfs 2 dagen overslaan)
  -veel sterkere tandvlees; het ziet er echt mooi roze uit
  -tanden en kiezen veel schoner en glimmender (ze waren al goed wit, dus verschil is er niet echt). Ik gebruik dagelijks ragertjes, maar bij oilpulling komt er nog meer los…niet te geloven.

  Verder geen effecten gemerkt, maar ik blijf doorgaan vanwege met name het eerste effect.

 9. Femke says

  Heb 2 jaar geleden een maand met cocosolie gespoeld iedere ochtend. Had goed effect op mn tanden en tandvlees. Voelde prima. Ben weer gestopt toen ik hoorde dat bij langdurig gebruik je vullingen los kunnen raken. De cocosolie lost veel op en dit leek mij dan ook wel een realistische consequentie. Heeft iemand die langer pullt dit ervaren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.