De lekkerste zomerdrankjes maak je zelf!

Lekkerste zomerdrankjes

Aan deze zomer lijkt maar geen einde te komen, héérlijk! Maar zeker in deze warmte is het extra belangrijk om goed te drinken. En als ik het heb over de lekkerste zomerdrankjes dan heb ik het niet alleen over de zomerdrankjes als Radler, Witbier en de Hugo’s 😉

Lukt het jou om 2 tot 3 liter vocht per dag te drinken? Wij geven je hier recepten voor de lekkerste zomerdrankjes die je zelf kan maken: lekker, gezond, niet duur, en super gevarieerd!

Zelf fruitwater maken

Fruitwater staat bij ons met stip op 1 onder de lekkerste zomerdrankjes! Fruitwater is sinds een paar jaar niet meer weg te denken. Waar je een paar jaar terug nog leuk voor de dag kwam met een karaf water met ijsblokjes en wat schijfjes citroen en een takje verse munt erin gekieperd, moet je nu iets meer je best doen. Serveer je fruitwater daarom voortaan in een prachtige, hippe waterkaraf en drink uit stijlvolle cocktailglazen, want zeg nou zelf: dat is toch ook een veel toffere beleving?

 

 

 

 

 

 

 

 

Het basisrecept voor fruitwater maken

Fruitwater is het makkelijkste drankje ever! Als je de basis weet, kan je elke dag naar hartelust variëren. Let op:

  • Snij vers fruit en/of groente in kleine stukjes en doe het in een mooie karaf (voor enkele euro’s koop je deze bij een HEMA of XENOS).
  • Zorg ervoor dat je een groot gedeelte van het fruit ‘kneust’. Als je bosbessen heel laat, ziet het er in het water prachtig uit, maar het geeft natuurlijk geen enkele smaak af aan je fruitwater. Kneuzen doe je met een vijzel of stamper, maar voor de gemakkelijken onder ons zoals ikzelf: op fruit drukken met een lepel of prakken met een vork werkt net zo goed. Je kneust totdat er voldoende sappen vrijkomen uit het fruit. Een klein beetje fruit laat je heel maar dat is puur voor de garnering (dat komt later)
  • Giet water uit de kraan op het fruit/groente en zet je gevulde karaf in de koelkast. Zo wordt het namelijk niet alleen koud, maar na een paar uur proef je ook de heerlijke fruitsmaak aan het water. Tip: fruitwater maken kan ook ’s avonds zodat het de volgende dag koel is.
  • Doe voor het uitserveren nog wat ijsblokjes in je fruitwater en garneer met mooie stukjes fruit.

Fruitwater recepten

Om je alvast op weg te helpen hier enkele variaties die wij zelf veel maken:

  • Komkommer watermeloen water
    • 1/3 komkommer in plakjes
    • 1/8 watermeloen in stukjes
    • ijsblokjes
    • water
  • Komkommer citroen muntwater
    • 1/3 komkommer
    • 1/2 citroen
    • 1 takje verse munt
    • ijsblokjes
    • water
  • Aardbei citroen basilicum water
    • 6 aardbeien
    • 1/2 citroen
    • 2 takjes basilicum
    • ijsblokjes
    • water
  • Bosbes sinaasappelwater
    • 2 sinaasappels
    • een handvol bosbessen
    • ijsblokjes
    • water
    • kruidnagel
  • Watermeloen muntwater
    • 1/8 watermeloen
    • 2 takjes munt
    • ijsblokjes
    • water
  • Citroen frambozenwater
    • 1/2 citroen
    • 2 handjes frambozen
    • ijsblokjes
    • water
  • Aardbei limoen komkommerwater
    • 10 aardbeien
    • 2 limoentjes
    • 1/3 komkommer
    • ijsblokjes
    • water
  • Bosbes lavendelwater
    • handvol bosbessen
    • 10 lavendel bloemetjes
    • ijsblokjes
    • water

Variaties op zelf fruitwater maken

Wat is er nog meer lekker? Combineer fruit, groente, kruiden, specerijen en eetbare bloemen. Voorbeelden:

  • Fruit: watermeloen, aardbeien, frambozen, bramen, bessen, citrusfruit
  • Groente: komkommer, venkel, wortel, selderij
  • Kruiden: munt, rozemarijn, thijm, basilicum, koriander
  • Specerijen: kaneelstokjes, vanillestokjes, kruidnagel, cardamom, gember, steranijs, citroengras
  • Eetbare bloemen: lavendel, rozenblaadjes, citrusbloesem, viooltjes

 

Zelf ijsthee maken

Zelf ijsthee maken is ook helemaal niet moeilijk! Ijsthee is dorstlessend, je kan er eindeloos mee variëren, het is veel gezonder dan frisdrank en bovendien: het is hartstikke goedkoop als je het zelf maakt.

Suikervrije ijsthee met munt

Ingrediënten voor 1 liter

  • 1 liter water
  • 1 cm gember
  • schijfje citroen
  • schijfje limoen
  • 4 takjes verse munt
  • 12 gram groene thee (of 2 zakjes)
  • 1 eetlepel honing (optioneel)

Bereiding

  1. Kook 1 liter water en laat de theeblaadjes 5 minuten trekken.
  2. Schil de gember, snijd deze in dunne plakjes en voeg ze samen met de munt toe aan de thee
  3. Zet de thee een nachtje in de koelkast en laat lekker trekken
  4. Voeg de volgende dag citroen- en/of limoenschijfjes toe
  5. Vind je de smaak van de gember te sterk? Voeg wat rauwe honing toe en opgelost!
  6. Serveer koud met ijsblokjes

Kruidige ijsthee zonder suiker

Ingrediënten:

  • 1 liter water
  • kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 2 kardemom peulen
  • 2 zakjes (kruiden)thee
  • sap van twee citroenen
  • handje verse munt
  • eventueel ahornsiroop of honing naar smaak

Bereiding

  1. Kook 1 liter water met het kaneelstokje, kruidnagels en  kardemom
  2. Voeg het sap en stukjes schil van de citroenen toe
  3. Laat samen 20 minuten koken
  4. Haal de pan van het vuur en hang de theezakjes gedurende 5 minuten in het water. Voeg ook de munt toe
  5. Proef en roer eventueel wat ahornsiroop toe
  6. Laat de thee afkoelen en zet in de koelkast
  7. Serveer je homemade icetea met blokjes ijs, verse munt en een schijfje citroen.

Wat is jouw favoriet? Laat het hieronder weten. En we zijn gek op mooie foto’s van je creaties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.