Wat is groeihormoon en waarom mensen groeihormoon kopen

groeihormoon

Groeihormoon is een hormoon dat groei stimuleert in het lichaam van mensen, dieren of planten.

Wat is groeihormoon (GH of HGH)?

Het menselijk groeihormoon, of somatotropine, wordt ook wel GH of HGH genoemd, ofwel, groeihormoon of humaan groeihormoon. Het menselijk groeihormoon wordt gemaakt in de voorkwab van de hypofyse (de adenohypofyse), onder invloed van het hypothalamus hormoon GH-RH (groeihormoon-releasinghormoon). De hypofyse is een belangrijke klier, niet veel groter dan een erwt, of laten we eerbiedig zeggen, kidneyboon, aan de onderzijde van onze hersenen. De hypofyse maakt meerdere belangrijke hormonen, waaronder dus het groeihormoon.

Wat is de functie van groeihormoon?

Groeihormoon heeft een groeistimulerende werking. Overigens niet op alle type cellen in je lichaam, maar op een deel ervan. De belangrijkste rol van groeihormoon is het stimuleren van de aanmaak en afgifte van groeifactoren, waaronder de insulinegelijkende groeifactor, ofwel IGF-1, die overigens in de lever wordt aangemaakt. IGF-1 is waanzinnig belangrijk want IGF-1:

  • heeft een opbouwende functie bij spiergroei en bij botgroei
  • stimuleert eiwitsynthese in je lichaam, waardoor je cellen sneller kunnen groeien
  • helpt vet uit vetweefsel vrijmaken, zodat je lichaamscellen voldoende energie krijgen voor de groeiprocessen

Samen met IGF-1 zorgt groeihormoon er dus voor dat verschillende weefsels toenemen in grootte door celvermeerdering en celgroei waarbij bot- en spierweefsel het meest worden beïnvloed.

Productie van groeihormoon

Groeihormoon wordt dag en nacht geproduceerd maar allesbehalve gelijkmatig, vooral ’s nachts is de productie hoog. Groeihormoon wordt in korte pieken geproduceerd, hoofdzakelijk bij lichaamsbeweging, stress, eiwitinname en ongeveer 2 uur na het inslapen.

Je hypofyse maakt HGH aan en reken maar dat menselijk groeihormoon knap ingewikkeld in elkaar zit: het is een polypeptide-keten die bestaat uit maar liefst 191 aminozuren.

De afgifte van groeihormoon wordt geregeld in je hersenen door 2 stoffen: ‘Growth hormone-releasing hormone’ (GHRH) en somatostatine:

  • GHRH stimuleert de afgifte van groeihormoon
  • Somatostatine remt de afgifte van groeihormoon

De verhouding tussen deze beide regelhormonen bepaalt de afgifte van de hoeveelheid groeihormoon aan je bloed. HGH gaat via je bloedbaan je lichaam in en bindt zich aan diverse receptoren:

  • in je hersenen bindt het zich aan receptoren die verantwoordelijk zijn voor je geheugen en je leervermogen
  • het bindt zich aan je vetcellen die hierdoor in volume afnemen
  • het stimuleert je lever om IGF-1 aan te maken. IGF-1 stimuleert op haar beurt de groei van botten, kraakbeen en spieren.

Je hele leven lang wordt er groeihormoon aangemaakt en afgescheiden. Vanaf je geboorte tot aan de adolescentie is de afscheiding hoog, maar dat is ook hard nodig voor je groei! Als je ouder wordt, neemt de productie en afscheiding van groeihormoon af en volwassenen produceren nog maar 0,4 tot 1,0 milligram per dag.

Groeihormoon bij volwassenen?

Groeihormoon is er, het woord zegt het al, voor de groei. Belangrijk voor kinderen, die in de groei zijn. Maar volwassenen zijn uitgegroeid zou je zeggen, dus waarom zouden zij nog groeihormoon nodig hebben?

Dat is echt een misverstand. Volwassenen maken ook groeihormoon aan en groeihormoon wordt in het lichaam gebruikt voor een aantal belangrijke processen in je lichaam. Als volwassenen onvoldoende groeihormoon aanmaken, kunnen er ook diverse problemen ontstaan. Naarmate we ouder worden, produceren we van nature allemaal minder groeihormoon, dat is normaal, en dat leidt tot ernstige en minder ernstige verouderingsklachten.

Wat gebeurt er bij groeihormoon tekort?

Als volwassenen een tekort hebben aan groeihormoon, dan kan er een afwijkende spier-, vet- en botmassa ontstaan. Groeihormoontekort kunnen op volwassen leeftijd ook veranderingen in je lichaam teweegbrengen:

  • stagnerend immuunsysteem
  • te grote hoeveelheid onderhuids vet, vooral buikvet
  • verzwakte spieren, achterblijven in groei van spieren
  • vermoeidheid en gebrekkig en afnemend uithoudingsvermogen
  • hartslag en zuurstofopname kunnen verlagen
  • de meeste weefsels zullen wat te weinig vocht bevatten of kunnen zelfs uitgedroogd zijn
  • botten worden op den duur zwakker en kunnen eerder breken, er kan botontkalking / osteoporose ontstaan of pijnlijke gewrichten
  • veelal een verhoogd cholesterolniveau
  • concentratieproblemen en een verminderde geheugenfunctie

Hoe ontstaat groeihormoontekort bij volwassenen?

Er zijn diverse denkbare oorzaken van groeihormoontekort:

  • een aangeboren afwijking of ontstaan in de jeugd
  • ook op volwassen leeftijd kan het ontstaan maar dan is dat vaak een gevolg van een beschadiging van de hypofyse. Dat kan door een ongeval of een tumor
  • er zijn indicaties dat slaaptekort, stress, roken en alcohol, te weinig eiwitten eten en teveel cardio/te weinig krachttraining ook kunnen leiden tot een tekort aan groeihormoon
  • tot slot blijft er een groep mensen bij wie er geen oorzaak is aan te wijzen voor een tekort aan groeihormoon

Hoe wordt groeihormoontekort gemeten of gediagnostiseerd?

Om te beginnen: groeihormoon is hartstikke lastig te meten. Je hebt een piek tijdens de slaap en bijvoorbeeld bij intensieve lichaamsinspanning. Dat maakt dat het patroon zo instabiel is, dat er meestal geen HGH wordt gemeten. Het IGF-1 heeft een veel stabieler patroon, dus meestal wordt er IGF-1 gemeten, als indicatie voor de waarde van groeihormoon.

Waarom groeihormoon kopen of gebruiken?

Er zijn dus, bovenstaand lezend, meer dan genoeg redenen om groeihormoon te kopen en te gebruiken:

  • Bij groeihormoontekort (ook wel duur groeihormoon deficiëntie genoemd), waardoor er groeiproblemen ontstaan bij kinderen of bij andere klachten van volwassenen.
  • Voor het tegengaan van veroudering of het tenminste vertragen van veroudering. Meer in het buitenland dan in binnenland zijn er anti-verouderingsspecialisten die lage doseringen groeihormoon adviseren danwel toedienen om veroudering tegen te gaan. Door toediening van lage doseringen groeihormoon daalt de groeihormoonspiegel minder snel met het ouder worden. Dit wordt ook wel Hormone Replacement Therapy (HRT) genoemd.
  • En ja, daar wachtte je wellicht op: groeihormoon wordt ook gebruikt in de sportwereld, met name bij bodybuilding en krachttraining.

Effecten van groeihormoon gebruiken

Het gebruik van groeihormoon kan tot verschillende gewenste en ongewenste effecten leiden in je lichaam. Hier volgen de belangrijkste.

Spiergroei

Groeihormoon zorgt voor meer eiwitsynthese en remt tegelijkertijd de eiwitafbraak, waardoor je spieren in absolute massa toenemen. Overigens is IGF-1 hier de grootste veroorzaker van. Er is een groot verschil met de toename in spiermassa die je verkrijgt door intensief te trainen, let op:

  • door intensief te trainen, beschadig je je spierweefsel. Als je daarna rust neemt en goed eet (waarbij je tenminste let op voldoende eiwitinname) dan herstellen je spieren. Als je dit proces blijft herhalen, worden je spieren groter en groter, en dikker en sterker.
  • als je groeihormoon gebruikt, neemt de omvang van je spieren weliswaar toe maar deze bestaat niet uit spiervezels die je spieren sterker maken. Je spieren worden dus wel direct groter, maar je wordt er niet sterker van. Een ander verschil is dat groeihormoon snel wordt afgebroken, dus wil je je kunstmatig behaalde spieren behouden, dan zul je dagelijks (hoge) doseringen groeihormoon moeten blijven toedienen om je spieren te behouden. Enkel groeihormoon en nauwelijks trainen kan dus interessant zijn voor bodybuilding (waar geen intensieve krachtsinspanning hoeft te worden geleverd) maar als je aan bijvoorbeeld powerlifting doet, kom je er niet met groeihormoon alleen.

Groei van botweefsel en bindweefsel

Groeihormoon, ook de natuurlijke afgifte voor groeihormoon, zorgt voor botgroei. Ook als je volwassen bent, kan het zorgen voor grotere voeten en handen, grotere vingertoppen, steviger kaaklijn en een groter voorhoofd. Ook kraakbeen en pezen (bindweefsel) groeit.

Groei van je organen / ingewanden

Geen fijne ‘bij’werking, maar ook je hart, nieren en andere ingewanden groeien door groeihormoon. Er wordt gezegd dat dit de oorzaak kan zijn van de bollende buiken van bodybuilders, maar dat is natuurlijk speculeren 😉

Groei van tumoren

Afschuwelijk natuurlijk, deze ‘bij’werking, maar groeihormoon heeft ook een effect op de groei van gezwellen en tumoren.

Versnelde stofwisseling en vetvermindering

Zoals vermeld zorgt groeihormoon voor snellere omzetting van vet in vetzuren en hiermee in het vrijkomen van veel energie. Waar groeihormoon je spieren laat groeien, kan je er ook van afvallen. Een lage, constante dosering van groeihormoon helpt mensen met overgewicht om vetmassa te verminderen. Het groeihormoon stimuleert enerzijds de vetafbraak en anderzijds remt het de vetaanmaak: het werkt dus feitelijk aan 2 kanten!

Verstoringen in de hormoonhuishouding

Toediening van groeihormoon kan leiden tot diabetes omdat er meer insuline wordt aangemaakt, maar het leidt ook tot afname van de eigen groeihormoon productie.

Groeihormoon toedienen

Als de productie van groeihormoon afneemt of afwezig is, kan je het tekort aanvullen met injecties. Omdat groeihormoon een eiwit is, kan groeihormoon zelf niet zo heel goed in tabletvorm worden ingenomen omdat je maagzuur de eiwitten zou afbreken waardoor het groeihormoon zijn werking verliest. Dat is dan ook de reden dat het tekort aan groeihormoon veelal wordt aangevuld via onderhuidse injecties.

Hoewel menselijk groeihormoon een vrij complexe keten van aminozuren is, is deze keten via biotechnologie inmiddels vrij gemakkelijk na te maken, zo goed zelfs, dat het precies dezelfde structuur heeft als het groeihormoon dat je lichaam aanmaakt. Dus wat dat betreft geen vuiltje aan de lucht.

Medisch wordt groeihormoon (dan vaak aangeduid als somatropine) toegediend bij kinderen die flink achterblijven in lengtegroei, waardoor er enkele centimeters lengtegroei per jaar kunnen worden gewonnen. Ja, hiervoor krijgen zij wel avondenlang enkele onderhuidse injecties. Ook wordt groeihormoon medicinaal toegediend bij volwassenen die (veel) te weinig groeihormoon aanmaken en daardoor klachten hebben zoals overgewicht, te weinig spiermassa en spierkracht, oververmoeidheid en verminderde botdichtheid of te hoog cholesterol.

Wel zijn er flink wat bijwerkingen en nadelen van het toedienen van groeihormoon. Daarbij kan je denken aan de ziekte acromegalie (reuzengroei) maar ook een ongewenste groei van handen en voeten, een ongewenste groei van organen en ook van het hart, maar bijvoorbeeld ook een vergrote kans tot het niet meer stabiel houden van de hoeveelheid glucose in het bloed waardoor zelfs diabetes kan ontstaan. Nou ja, en zie hierboven het rijtje weefsel dat gewenst of ongewenst kan groeien.

Gedreven door alle concurrentie in bodybuildingland en in de opkomende wereld van powerlifting, zijn het niet meer alleen de wedstrijddeelnemers die meedoen aan de trend van het inspuiten van groeihormoon, maar ook steeds meer amateurs of krachthonkbezoekers. Social media, geretoucheerde foto’s, de buurman naast je met iets gunstiger genen dan jij maken het er allemaal ook niet makkelijker op. En het is niet eens zo zeer het niet wíllen trainen of er geen moeite voor willen doen, maar trainen mét groeihormonondersteuning gaat niet een fractie sneller maar rustig om het viervoudige.

De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn: hoe meer groeihormoon je jezelf toedient of laat toedienen, hoe minder groeihormoon je op den duur zelf nog aanmaakt. Nog los van de ongewenste groei van bijvoorbeeld organen en ernstige complicaties als hartinfarcten als gevolg.

Of groeihormoon boosters toedienen

Het is dus niet voor niets dat groeihormoon boosters steeds populairder worden. Groeihormoon boosters zijn niets meer of minder dan supplementen die de aanmaak van groeihormoon door je eigen lichaam stimuleren. Je dient dus absoluut géén groeihormoon zelf toe, maar je gebruikt supplementen met de juiste ingrediënten om de aanmaak van je eigen groeihormoon te stimuleren, zoals bijvoorbeeld L-Arginine, L-Glutamine, L-Glycine, L-Lysine, GABA en ornithine. Deze worden al decennialang gebruikt als verouderingsvertrager, maar zijn ook steeds vaker in de sporthonken te vinden.

Als je besluit HGH boosters te gebruiken, let er dan goed op dat het natuurlijke supplementen zijn.

GenF20 plus HGH is 1 van de populairste supplementen van dit moment in onze winkel. Dat is ook niet zo gek als je naar de natuurlijke ingrediënten kijkt:

L-Arginine (130 mg) Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat arginine je HGH-niveaus bijna kan verdrievoudigen, zelfs wanneer je ouder bent. Daarnaast kan het ook helpen je trainingscapaciteit te verhogen voor intensieve en snelle work-outs. Je lichaam kan L-Arginine niet zelf aanmaken, je bent dus aangewezen op je dieet of je supplementen.
L-Glutamine(115 mg) Dit aminozuur wordt door je lichaam het meest gebruikt in periodes van intense stress. Ook is het ondersteunend aan een gezond metabolisme en onderhoud van spieren, celdeling en celgroei. Het verbetert je energie en mentale bewustzijn. Bovendien helpt het je immuniteit verbeteren en cholesterol en bloeddruk verlagen.
L-Glycine (100 mg) L-Glycine is cruciaal om je hypofyse te stimuleren om HGH vrij te maken. Het heeft bovendien een kalmerende werking op je hersenen en kan een cruciale rol spelen voor een gezonde prostaat.
L-Lysine (100 mg) Als Lysine wordt gecombineerd met arginine verbetert het de effectiviteit van arginine significant. Ook kan het bijdragen aan een betere immuniteit en genitale functies.
L-Tyrosine (100 mg) Tyrosine wordt door de schildklier afgegeven tijdens de productie van Thyroxine. Dit hormoon is essentieel voor het verminderen van vermoeidheid en depressie, maar ook voor het reguleren van groei en metabolisme.
GABA (50 mg) GABA (Gamma-Aminobutryic Acid) is een aminozuur dat zich gedraagt als een neurotransmitter, het helpt zenuwimpulsen om door de synapsen te bewegen om beter te communiceren. Het verbetert bovendien de productie van menselijk groeihormoon.
Colostrum Colostrum is een melkklierbestanddeel dat door de borstklieren van zoogdieren wordt vrijgegeven tijdens de late zwangerschap en een paar dagen na de bevalling. Colostrum bevat IGF-1, GenF20 bevat rundercolostrum dat bijna identiek is aan menselijk colostrum.
L-Ornithine (25 mg) Ornithine blijkt uit onderzoeken nog effectiever als arginine (zie hierboven) en kan je HGH-niveaus gemakkelijk verhogen. Vooral in combinatie met arginine, lysine en glutamine.

Wil je meer lezen over GenF20 Plus en waarom het zo populair is of wil je GenF20 Plus kopen of uitproberen, klik dan naar het product in onze winkel: GenF20 kopen.

Heb je vragen, opmerkingen, aanvullingen of tips, vermeld ze dan ajb hieronder! Je helpt er anderen mee en je triggert mij ook vast om het nader uit te zoeken 😉

Bedankt!

 

Comments

  1. Tamara says

    Ik heb een vraag over het gebruik van STH. Kan dit samengaan met medicatie zoals Lithium, Quetiapine en Truxal? Of is dit gevaarlijk?

    Groetjes,
    Tamara

    • says

      Beste Tamara,

      Tot onze spijt mogen wij hier geen antwoord op geven en moeten we je doorverwijzen naar je huisarts voor deze vraag.

      Hartelijke groet,

      Team Puur & Fit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.