Chlorella of spirulina, wat is beter?

chlorella of spirulina kopen

Chlorella of Spirulina kopen, ja, die vraag krijgen we natuurlijk vaak! Maar het is ook een lastige vraag. Vergelijk het eens met de vraag: wat is gezonder, sinaasappels of grapefruits? Het is beide fruit, sterker nog, het is beide citrusfruit, ze zijn beide gezond, en de verschillen zijn minimaal. Het feit dat je fruit eet en dat je lekker varieert, is hartstikke gezond.

Nou, zo is het in de basis ook met chlorella en spirulina: het zijn beide algen, algen zijn supergezond, en de verschillen zijn minimaal 🙂 Ze reinigen je lichaam, zitten boordevol vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetzuren en belangrijke antioxidanten. Dagelijks gebruik van spirulina of chlorella is een bijzonder goede gewoonte, maar natuurlijk zijn er kleine verschillen.

Afhankelijk van je doelen en wensen kan je soms toch beter de een dan de ander gebruiken. Sporters, afvallers, rokers, harde werkers, opgelet, hier lees je welke voor jou het meest geschikt zijn!

Wat is chlorella

Chlorella is een groene, eencellige zoetwateralg die tot de groenwieren behoort. Chlorella is een van de oudste vormen van (plantaardig) leven op aarde (meer dan 2 miljard jaar oud). De letterlijke betekenis is ‘klein groen blaadje’. Grappig, want de plantjes zijn zo microscopisch klein, dat deze helemaal geen wortels, stengels en dus ook geen bladeren hebben ?

De groene kleur heeft chlorella te danken aan het uitzonderlijk hoge gehalte aan chlorofyl: de groene kleurstof in bladeren waarmee planten (en dus ook algen) zonlicht omzetten in energie.

Wat is spirulina

Spirulina is een blauw-groene alg. Het Latijnse woord spirulina betekent ‘klein spiraaltje’ wat wijst op de structuur. Spirulina is voor zover wij weten ouder dan chlorella, ongeveer 3,5 miljard jaar oud!

Spirulina gedijt in zowel zoet als zout water. Het is eigenlijk een bacterie (de cyanobacterie), maar wordt vaker blauwalg genoemd. Spirulina leeft van oorsprong in een alkalisch milieu, dus in mineraalrijke meren en wateren. Ook spirulina haalt energie uit zonlicht door middel van fotosynthese.

algen kopen

Wat kunnen chlorella en spirulina allebei?

Hoge voedingswaarde dus aantrekkelijke bron van voedingsstoffen

Algen behoren tot de oudste levensvormen die we kennen. Ze worden ook wel de basis van onze voedselketen genoemd door de brede en sterk geconcentreerde voedingswaarde die ze hebben.

Ze zijn beide rijk bijna alle belangrijke vitamines (zoals A, B, C, E en K), mineralen (zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink), essentiële aminozuren, omega-3 vetzuren en eiwitten.

Rijk aan chlorofyl en helpen bij vermoeidheid

Ze vangen zonlicht op en zetten dit om in energie. Beide algen staan erom bekend dat ze helpen wanneer je zeer vermoeid bent, stress hebt, of veel van je lichaam hebt gevraagd. Ze geven je meer weerstand en meer energie.

Als je last hebt van bloedarmoede, lage bloeddruk of een gebrek hebt aan energie? Probeer dan deze algen eens een tijdje te gebruiken, je kan je er veel energieker door voelen.

Ook helpt chlorofyl om je bloed gezond te houden, helpt het bij je spijsvertering, ondersteunt het je darmen, lever en nieren, en helpt het bij het herstel van je darmflora.

Krachtige antioxidanten met ontgiftende werking

Beide algen zijn rijk aan antioxidanten en helpen oxidatieve schade aan je DNA en cellen voorkomen en herstellen.

Je ontkomt niet aan gifstoffen van buitenaf: uit (bewerkte) voeding, uitlaatgassen, medicatie. Het maakt niet uit hoe gezond je leeft, gifstoffen zijn overal. Gelukkig is je lichaam hier in goede mate tegen opgewassen. Wil je je lichaam helpen deze gifstoffen (vrije radicalen) de baas worden, dan zorg je ervoor met chlorella of spirulina dat je genoeg antioxidanten binnen krijgt. Antioxidanten ruimen de vrije radicalen in je lichaam op.

De verschillen tussen chlorella en spirulina

Chlorella is beter in:

 • Detox: het bindt zware metalen aan zich zoals kwik, lood, nikkel en aluminium, waardoor deze metalen je lichaam kunnen verlaten. Ook ontgift chlorella van toxines zoals dioxines en zelfs pesticiden. Het bevat 2x zoveel nucleïnezuren en chlorofyl als spirulina en is hiermee ook een veel sterker ontgifter
 • IJzer: 10 gram chlorella bevat ongeveer 230% van de dagelijkse hoeveelheid ijzer voor mannen en 140% van die hoeveelheid voor vrouwen. Overigens doet spirulina het niet slecht (respectievelijk 92% en 55%).

Spirulina is beter in:

 • Vertering van eiwitten: eiwitfracties in spirulina zijn kleiner dan in chlorella. Bovendien heeft spirulina geen celwand van cellulose waardoor het hoge gehalte aan eiwit in spirulina ook gemakkelijk toegankelijk is.
 • Milde ontgifter: als je algen wil gebruiken om te ontgiften maar je hebt een gevoelige maag en bent gevoelig voor buikloop, sla dan chlorella over en kies voor spirulina.

Welke kan jij het beste gebruiken?

 • Voor een detox of het duurzaam schoon houden van je lichaam gebruik je chlorella. Heb je een gevoelig maag-darm-spijsverteringstelsel, gebruik dan beter spirulina, dan is de kans op buikloop veel kleiner.
 • Bij een ongezonder leefstijl of wanneer je veel gifstoffen binnenkrijgt (zoals roken, alcohol, veel in ongezonde omgeving werkzaam of wonen en werken in grote steden) kies je het best voor chlorella omdat chlorella veel sterker ontgift.
 • Voor het verbeteren van je immuunsysteem kies je voor chlorella vanwege de Chlorella Growth Factor (CGF) wat een oppepper geeft.
 • Heb je een laag ijzergehalte last van vermoeidheid dan is chlorella een goede keuze, want het zorgt voor een betere opname van ijzer in het bloed en het werkt goed bij vermoeidheid en stress.
 • Ben je sporter dan is spirulina weer meer geschikt omdat het een hoger gehalte aan eiwit heeft en waarvan het eiwit beter toegankelijk is.
 • Wil je afvallen, dan is spirulina een goede keuze. Spirulina is rijk aan de aminozuren fenylalanine en tyrosine. Deze reguleren (door de neurotransmitter norepinefrine op te bouwen) je hongergevoel waardoor je minder behoefte hebt aan veel eten. Het ondersteunt bij vetverbranding en helpt bij overgewicht.
 • De beste bron van gamma linolzuur (GLA) is spirulina. GLA is het gezonde vet voor onder meer je hersenen en hart.

Wat is de beste chlorella of spirulina?

Er zijn erg grote verschillen in de kwaliteit van chlorella en spirulina. Ten eerste is het aantal zonuren van belang. Nu je weet dat chlorofyl een belangrijk ingrediënt voor het succes van deze algen is, begrijp je waarom.

Verder hangt de kwaliteit van chlorella of spirulina vooral af van waar de alg gekweekt wordt. Deze algen zijn beide goede ontgifters omdat zij zich binden aan toxines (gifstoffen). Als je chlorella of spirulina is gekweekt in vervuilde wateren, dan zit het al vol met gifstoffen (uit het vervuilde water) en is het niet meer in staat om zich aan gifstoffen te binden in jouw lichaam. Koop chlorella en spirulina afkomstig van schone wateren.

Let daarom op de (veelal goedkope) chlorella en spirulina uit China (zware inndustrie op het vasteland) of Japan (omgeving Fukushima). Deze dien je beter niet te kopen.

Zoek een betrouwbare leverancier die je het zogeheten Certificate of Analysis kan overhandigen (CoA). Dat zijn microbiologische analyses en hierin staat ook hoeveel gifstoffen de batch heeft. Kan jouw leverancier deze niet opleveren, koop daar dan niet.

Tot slot: let erop of je chlorella of spirulina biologisch is.

Chlorella en spirulina van Puur & Fit van hoge kwaliteit

Chlorella en spirulina van Puur & Fit is biologisch gecertificeerd, afkomstig van de schone wateren van Hainan Islands, ja dus zeker ook uit China 😉 , heeft goede Certificates of Analysis en een hoge voedingswaarde (veel zonuren).

Biologische chlorella koop je hier Biologische spirulina koop je hier
biologische chlorella kopen biologische spirulina kopen

Altijd volumevoordeel op ons eigen biologische chlorella en spirulina!

Vaste shoppers weten het al lang:

 • > 2 verpakkingen = 5% korting
 • > 3 verpakkingen = 10% korting
 • > 4 verpakkingen = 15% korting

Klik hier verder als je meer wil weten over detoxen met chlorella.

Comments

 1. Angela says

  Hoi na u blog te hebben gelezen was ik best enthousiast over de chlorella die u aanbiedt, gelijk besteld…komt het uut China.. waar u over zegt dat het daar juist Niet vandaan moet komen…:[

  • says

   Ja zéker komt onze chlorella uit China! Dat staat werkelijk overal vermeld: hier in de tekst van de blog, op de productpagina waar je het hebt besteld en op de verpakking. Uit Hainan eiland, in de superschone wateren in de Zuid-Chinese zee om precies te zijn.

  • says

   Ha Sandra,

   Dank voor je reactie. Chlorella en spirulina kunnen altijd in combinatie worden gebruikt, hier is geen “beperking” aan. Sterker nog, er zijn diverse supplementen op de markt beschikbaar die chlorella en spirulina in 1 tablet combineren. Wanneer je ze als aparte producten naast elkaar gebruikt, is het verstandig de dosering van allebei iets te verlagen. Er zit veel dubbele werking in, dus dan heb je aan een halve dosering van ieder gewoon voldoende.

   Hartelijke groet,
   Rosa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.