De beste probiotica: voeding of supplementen

beste probiotica

In jouw lijf zitten miljoenen bacteriën en de meeste bacteriën zitten in je darmen. De juiste bacteriën in je darmen helpen je gezondheid enorm. Dat kan variëren van een verbeterde immuunfunctie van je lijf tot een verlaging van het risico op ziektes tot een verbeterde spijsvertering tot gewichtsverlies en een betere huid. En ongetwijfeld vergeet ik er een aantal.

Het is niet voor niets dan probiotica ongekend populair zijn.

Wat zijn probiotica

Hoe zit het ook alweer? Probiotica zijn voedingsmiddelen of supplementen die hoge concentraties gezonde (darm)bacteriën bevatten die je gezondheid een flinke boost kunnen geven en zelfs ziektes kunnen voorkomen. Wiki leert ons ‘een probioticum is een voedingsmiddel met micro-organismen waaraan, wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gezondheidsbevorderende werking heeft op de gastheer door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren’. Ze zeggen ook wel eens: de basis van een goede gezondheid begint in de darmen en dat is niet voor niets.

In je darmen zitten miljoenen micro-organismen, tot honderden verschillende varianten. Dat wordt ook wel darmflora genoemd. De meesten zitten in je dikke darm. Je darmflora zorgt voor van alles zoals de aanmaak van vitamines, omzetting van vezels naar vetzuren, goede vertering van je voedsel en de stimulering van je immuunsysteem. Alle microben in je darmen bij elkaar worden ook wel je darmmicrobioom genoemd.

Disbalans in je darmflora

Je darmflora kan flink uit balans raken. Dat kan diverse oorzaken hebben. Stress voert meer en meer de boventoon in de oorzaken van een disbalans in je darmflora.

 • Stress,
 • te weinig slaap,
 • eenzijdige of ongezonde voeding,
 • ziekte
 • of een flinke antibioticakuur

kunnen allemaal je darmflora flink ontregelen. Van slechte bacteriën kan in deze disbalans gemakkelijk een overgroei ontstaan, denk aan een overgroei van candida, ofwel een candida infectie (lees meer hier over candida infectie en candida dieet).

Van een antibioticakuur is bekend dat het de natuurlijke darmbacteriën doodt waardoor de slechte bacteriën de overhand krijgen. De diarree die je vaak krijgt na een flinke antibioticakuur is hier het gevolg van en kan dus voorkomen worden door voorafgaande, tijdens en na de kuur je probiotica te verhogen.

Een disbalans in je darmflora betekent dus dat de slechte bacteriën de overhand nemen over de goede bacteriën. Deze disbalans kan leiden tot diverse klachten en ziektes.

Herstel van je darmflora

Eigenlijk is dit dus een kwestie van het herstellen van je balans goede en slechte bacteriën in je darmen. Ofwel: het verhogen van het aantal goede bacteriën, door voeding en/of door supplementen.

Probiotische bacteriën worden ingezet om de van nature voorkomende bacterieflora in het lichaam te beïnvloeden. Deze bacteriën gelden niet als geneesmiddel maar komen veel voor als supplement, maar ook voeding kan enorm veel probiotische bacteriën bevatten. Als supplement worden ze veelal gebruikt voor het herstel van je darmflora na een antibioticumkuur, ter behandeling van de schimmelinfectie candidose of ter verbetering van het immuunsysteem. Diverse studies hebben aangetoond dat probiotica

Probiotica of prebiotica?

Deze termen leiden nogal eens tot verwarring. Prebiotica is voeding voor goede darmbacteriën, zoals voedingsvezels, bepaalde onverteerbare koolhydraten of glucanen. Prebiotica zitten onder andere in groente, fruit en graanproducten. Probiotica zijn de bacteriën zelf.

Probiotische voeding

Natuurlijk kan je meteen naar probiotica supplementen grijpen, maar weet je dat je met de juiste voeding ook al een heel eind kan komen in het herstel van je darmflora?

De belangrijkste leefregel is: eet gevarieerd en eet zoveel mogelijk pure voeding voor een grite diversiteit aan bacteriën in je darmflora. De volgende voeding heeft een probiotische werking:

 • Yoghurt, natuurlijk het liefst gemaakt van rauwe melk maar als je deze koopt in de supermarkt kies dan voor een volle yoghurt zonder suiker
 • Rauwe melk, maar dan alleen de ongepasteuriseerde variant
 • Zuurkool of kimchi als gefermenteerde groente, niet koken maar rauw verwerken
 • Algen, ofwel spirulina en chlorella. Als poeder populair in de zogenaamde groene smoothies maar voor de niet-smoothie-drinker ook prima verkrijgbaar in tabletvorm
 • Kombucha thee of kefir: gefermenteerde dranken worden steeds populairder om te drinken vanwege de probiotische werking. Je hoeft ze al helemaal niet meer zelf te maken maar kan ze tegenwoordig ook gewoon kopen
 • Pure chocolade, 75% of hoger in cacao

Regelmatig probiotische voeding eten is supergezond voor je darmen. Uitstekend als onderhoud en voor de gezondheid van je darmflora. Heb je echter net die antibioticakuur in het verschiet, een enorme stressvolle periode vol slaapgebrek of ben je op vakantie en eet je niet al te best? Of eet en leef je in het algemeen niet al te best? Dan kan een goed probiotica supplement een uitstekende ondersteuning bieden.

Probiotica supplementen

Er zijn honderden verschillende probiotica supplementen op de markt, dat maak kiezen er niet gemakkelijker op! Om te beginnen zijn er tientallen verschillende probiotische bacteriestammen die allemaal goed zijn voor de gezondheid maar allemaal net een ander effect kunnen hebben. Bekende stammen zijn Lactobacillen en Bifidobacteriën. Een probiotica supplement kan van (meerdere) verschillende stammen afkomstig zijn en ook de hoeveelheid bacteriën in het supplement is van invloed op de werking ervan. Daarom is het kiezen voor het beste probiotica supplement ook zo moeilijk.

Wat is het beste probiotica supplement?

Onafhankelijke informatie is lastig te vinden, maar gelukkig is daar sinds kort iets voor ontwikkeld! TNO heeft samen met Artis Micropia de eerste Nationale Gids voor Probiotica opgesteld. Deze gids, bestaande uit 8 producten, geeft een goed overzicht van klinisch bewezen probiotica die samen met antibiotica kunnen worden gebruikt om aantoonbaar de antibiotica-geassocieerde diarree te voorkomen.

Hoe is de gids samengesteld?

Er zijn enkel studies geëvalueerd die aan de strengste methodologische eisen voldeden (en je zal ze ons vaker horen herhalen in onderzoeken waaruit wij citeren): gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd. Er werd vervolgens een lijst gemaakt met beschikbare probiotische producten en een aanbeveling gedaan van de probiotische producten die voldoen aan de criteria van een werkzame productsamenstelling.

Uitkomsten beste probiotica supplement

Er werden vanwege de strenge criteria slechts 32 van de in totaal 128 studies geselecteerd. De resultaten van deze onderzoeken werden vervolgens samengevoegd voor elk specifiek zuivelproduct en voedingssupplement dat in Nederland verkrijgbaar is.

De producten zijn gegroepeerd op basis van het aangetoonde effect in minstens één tot drie studies:

 • producten kregen 3 sterren als er een significant positief effect werd gevonden in tenminste 3 van de geselecteerde studies
 • producten kregen 2 sterren bij dat effect in 2 studies
 • en 1 ster bij dat effect in slechts 1 studie

Van de meer dan 140 probiotische producten die in Nederland onderzocht zijn, blijven er slechts 8 over die op basis van de studies kunnen worden aanbevolen (!).

Vitals beste probiotica

Vitals Microbiol Platinum is het enige probiotica supplement dat in dit onderzoek 3 sterren krijgt en wordt geadviseerd als het beste probiotica supplement ter combinatie met een antibioticum kuur.

De stam Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) verkleint de kans op antibiotica-geassocieerde diarre het meest. Bij een minimale dagelijkse dosis van 2×10^9 (2 biljoen) kolonievormende eenheden (kve) wordt de kans op AGD met een factor 3 verkleind.

Daarnaast scoorde de combinatie van Lactobacillus rhamnosus GG met de stammen Lactobacillus acidophilus LA-5 en Bifidobacterium BB-12 eveneens erg hoog en kreeg 2 sterren.

Opvallend ook uit het onderzoek is dat producten met een of drie bacteriestammen beter scoorden ten opzichte van formuleringen met meer stammen. Meer is dus niet altijd beter. Hier kan je het volledige artikel lezen.

 • Microbiol Platinum van Vitals bevat 10 miljard kve Lacyobacillus rhamnosus GG
 • Microbiol Trio Platinum van Vitals bevat 10 miljard kve Lactobacillus rhamnosus GG én 5 miljard kve van zowel Lactobacillus acidophilus LA-5 als Bifidobacterium BB-12, een superieure combinatie dus!
 • Microbiol Trio Basis van Vitals bevat dezelfde 3 bacteriekolonies als de Trio Platinum, maar in iets minder hoge dosering.
 • Microbiol Intiem, hét probioticum voor vrouwen, niet meegenomen in het onderzoek, maar om de lijst af te maken: dit probioticum is speciaal ontwikkeld voor vrouwen en bevat een unieke combinatie van 2,5 miljard kve Lactobacillus rhamnosus GG en 2,5 miljard kve Lactobacillus Reuteri, RC-14.

Nog even de verschillen op een rij:

Product Vitals Microbiol Platinum Vitals Microbiol Trio Basis Vitals Microbiol Trio Platinum Vitals Microbiol Intiem
Lactobacillus rhamnosus, GG 10 miljard kve   1 miljard kve   10 miljard kve 2,5 miljard
Lactobacillus acidophilus, LA-5   1 miljard kve   5 miljard kve
Bifidobacterium, BB-12 (B. lactis)   1 miljard kve   5 miljard kve
Lactobacillus Reuteri, RC-14 2,5 miljard

Comments

 1. zegt

  Ik ben op zoek naar een goede probiotica en nu wordt mij imutis aangeraden maar heb zo mijn twijfels. Kwam deze site tegen en zie dat er heel veel productenn zijn die niet werken. Ik heb een flinke candida in mijn darmen, ben depresief en heb veel stress doordat ik veel heb meegemaakt. Heb geen eetlust en honger ook en wil mijn darmen goed ondersteunen tijdens de depressie. Kunt u mij aangeven welke probiotica het beste voor mij zou kunnen zijn.
  Hartelijk dank

  • zegt

   Beste Marian,

   Oehhhhh een goed passend probiotica is altijd een zoektocht. Wat vervelend zoveel klachten, alsof altijd alles tegelijkertijd komt. Deze komt als uitstekend uit de TNO test: https://www.puurenfit.nl/vitals-microbiol-platinum.html zoals je in het artikel kan lezen, en heeft deze periode 10% korting in de winkel.
   Bij je verhaal moet ik ook telkens denken of Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwen Academie niet iets voor je kan betekenen. Zij heeft diverse blogs en gastblogs over candida, maar ook veel blogs over hormoonverstoring en je hormonen de baas blijven. Ik denk dat je daar eens in haar blogs zou moeten struinen, dat je veel aha emoties krijgt en dat je wellicht zelf veel goede tips terugleest waar jij iets aan hebt. Als vertrekpunt zou je daar kunnen beginnen bij: https://energiekevrouwenacademie.nl/candida-blijf-zelf-de-baas-in-je-darmen/ en onderaan die blog staan weer verwijzingen naar meer informatie.
   Veel succes en heb je nog vragen, kom gerust weer even bij ons terug. Dat kan ook op info@puurenfit.nl.
   Hartelijke groet,
   Rosa

 2. Pleun zegt

  Hiihoii! De platinum is overal uitverkocht, kun je ook de trio basis van vitals nemen en een extra tablet slikken voor een soortgelijk effect?

  Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.