Quinoa koken: hoe doe je dat?

Quinoa koken is zeker niet moeilijk of lastig uit te voeren. Het is wel goed om een aantal dingen te weten voordat je eraan begint.

Quinoa is officieel een pseudograan. Het lijkt erg op een graan, maar is dat officieel niet. Het komt van een plantje uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Dit is familie van de spinazieplant. Ergens proef je dit ook wel als je quinoa eet.

Al eeuwen geleden werd het gegeten door de Inca’s, zij beschouwden het als ‘het heilige voedsel’. Dat was niet zomaar. De inca’s ontdekten de enorme voedingswaarde van dit pseudograan.

Voedingswaarde van Quinoa

quinoa koken van Puur&FitQuinoa is ontzettend rijk aan eiwitten en vezels. Dit zorgt ervoor dat je er nog zeker de hele avond op kan teren als je ’s avonds quinoa hebt gekookt en gegeten. Daarnaast is quinoa ook nog eens glutenvrij en heeft het een lage glycemische index.

Ook is quinoa rijk aan vitaminen en mineralen. Al met al een bijzonder goede vervanging van pasta, rijst of aardappelen in je avondmaaltijd.

Quinoa moet je altijd koken voordat je het eet. Rauw is het pseudograan hard en ligt het niet prettig in je mond. Het voordeel is dat alle voedingstoffen intact blijven tijdens het koken.

Quinoa koken vooraf

Zorgt dat je 100% pure en biologische quinoa in huis hebt. Het is verkrijgbaar in gewone witte, zwarte en rode variant. Hier bestel je quinoa in onze webshop, zodat je zeker weet dat je écht een goed product hebt.

Voordat je start met quinoa koken is het van belang dat je het even goed afspoelt met water. Het pseudograan heeft van zichzelf een natuurlijk beschermende stof in zijn omhulsel. Dit zogenoemde Saponin is bedoeld ter bescherming van ongedierte en insecten. Dit wil je zelf liever niet binnen krijgen.

Afspoelen kun je het beste doen in een zeef onder een stromende kraan.

Koken van Quinoa

Nu kunnen we echt beginnen met quinoa koken. Gebruik altijd twee keer zoveel water als quinoa in de pan. Voor het koken van quinoa staat geen vaste tijd. Je wacht tot al het vocht is verdampt en opgenomen.

Let wel goed op dat het niet te ver doorkookt en aanbrand. Na het koken laat je het nog even afkoelen en je quinoa is klaar op opgepeuzeld te worden.

quinoa receptWaar kun je de gekookte quinoa mee combineren?

Quinoa is lekker om ‘s avonds te gebruiken in een gerecht waar je anders rijst had gebruikt. Houdt er wel rekening mee dat het meer een eigen smaak heeft dan rijst. Deze kun je het beste omschrijven als een lekkere notensmaak.

Daarnaast is het ook erg lekker in een salade. Lees ook eens ons bericht met een heerlijk quinoa recept.

Een goede tip: als je ’s avonds quinoa eet kun je het beste een portie extra quinoa koken. Zet die vervolgens in de koelkast en het is de volgende dag heerlijk afgekoeld voor tijdens de lunch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.