PAK’s zijn kankerverwekkend

PAK’s zijn kankerverwekkend
Stomen is een gezonde manier om eten te bereiden. Je weet vast wel dat als je eten laat aanbranden je die zwarte randjes niet moet opeten omdat deze kankerverwekkend kunnen zijn. Dat komt door de PAK’s die ontstaan. PAK’s zijn Polycyclische aromatische koolwaterstoffen en ontstaan wanneer organisch materiaal onvolledig wordt verbrand of tot hoge temperaturen wordt verhit. Vlees van de barbecue is de grootste boosdoener, maar ook door grillen of roken ontstaan ze.

Zelfs in olijfolie en groenten komen PAK’s voor. Gelukkig zijn er normen opgesteld. Voor olijfolie afkomstig uit Spanje en Italië geldt een norm van 40 nanogram per 2 eetlepels. Een stukje vlees van 100 gram afkomstig van de barbecue (dat niet is aangebrand!) levert al snel 400 nanogram.

Het mooie weer komt er weer aan en iedereen krijgt weer barbecuekriebels. Als ik je niet te bang heb gemaakt voor PAK’s en je wilt nog barbecuen zorg dan voor het volgende:
– houd voldoende afstand tussen kooltjes en eten;
– laat het eten niet aanbranden (blijf dus in de buurt);
– zorg voor een opvangbakje voor vet (vet dat op kooltjes terecht komt, zorgt voor nog meer PAK’s).

Het lichaam kan best een kleine hoeveelheid PAK’s verwerken. Het verwerken van PAK’s gebeurt in de lever, maar de lever is met het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon al flink overbelast.
Houd dus rekening met het bereiden van voedsel en kies wat vaker voor stomen in plaats van bakken of grillen van vis, vlees of gevogelte.

Bron PAK’s: Natura Foundation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.