Magnesiumtekort een groot probleem

Een magnesiumtekort is vaak niet goed te zien in het bloed, aangezien slechts 1% van het magnesium van het lichaam in het bloed wordt opgeslagen. Er wordt daarom vaak een verkeerde diagnose gesteld bij een magnesiumtekort. De meeste artsen hebben vaak niet door dat hun patiënten een magnesium tekort hebben.

Magnesium speelt een enorme grote rol in het lichaam. Het is het belangrijkste mineraal dat zorgt voor de elektrische stabiliteit van de cellen in het lichaam. Een tekort magnesiumtekort kan daardoor de oorzaak zijn van meer ziektes dan wordt aangenomen. Het is van vitaal belang, maar nauwelijks bekend. Miljoenen mensen lijden dagelijks onder een magnesiumtekort zonder het te weten.

Er is een relatie tussen de verschijnselen van dorst en een magnesiumtekort. Dorst kan naast een gebrek aan water ook betekenen dat er niet genoeg voedingsstoffen en elektrolyten in het lichaam zijn.

Symptomen van magnesiumtekort

magnesiumDe eerste symptomen van een magnesium tekort zijn subtiel. Magnesium is bij de meeste mensen opgeslagen in de weefsels. Kramp in de benen, pijn in de voet of spiertrillingen kunnen de eerste tekenen zijn. Andere vroege symptomen zijn: weinig eetlust, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid en zwakte. Als het magnesium tekort verergert kunnen de symptomen veranderen in: gevoelloosheid, tintelingen, veranderingen in persoonlijkheid, abnormale hartritmes en spasmen.

Een tekort aan magnesium kan vrijwel elke orgaan van het lichaam beïnvloeden. Bij het skelet kan je bijvoorbeeld last krijgen van krampen, spierspanning, spierpijn, zoals rugpijn, nekpijn, spanningshoofdpijn ervaren. Ook kan je als klacht krijgen dat je bij diep inademen niet ‘achter’ je adem kan komen.

Eén van de voornaamste redenen waarom artsen jaarlijks miljoenen recepten uitschrijven voor kalmerende middelen voor prikkelbaarheid en nervositeit is het feit dat er in het hedendaagse voedsel te weinig magnesium zit. Personen met een licht magnesium tekort zijn prikkelbaar, zeer gespannen, gevoelig voor lawaai, hyper-prikkelbaar, angstig en agressief. Als het tekort langer duurt kunnen ze een onregelmatige pols, slapeloosheid, spierzwakte, been- en voetkrampen ontwikkelen.

Voedingsbronnen van magnesium

Hoe kunnen we meer magnesium binnen krijgen door voeding? De makkelijkste manier is het eten van volle granen, zoals volkoren brood en bruine rijst.

magnesiumGeweekte noten en zaden zijn ook een grote bron van magnesium, net als peulvruchten en groenten zoals boerenkool en snijbiet. Paardenbloem en brandnetels zijn ook zeer rijk aan magnesium, mocht je dit lekker vinden..

Een andere oplossing om magnesium binnen te krijgen is het gebruik van ongeraffineerd zeezout.

Eet je volle granen, noten, zaden en peulvruchten om magnesium binnen te krijgen, dan is het belangrijk dat ze ontkiemt of geweekt zijn. Anders worden ze onoplosbaar en niet geabsorbeerd door de darmen in het lichaam.

Om er zeker van te zijn dat je dagelijks genoeg magnesium binnen krijgt is het slikken van magnesium supplementen een goed idee.

Puur&Fit heeft een breed assortiment aan magnesium supplementen met pure ingrediënten en hoge dosering. Je vindt de magnesium supplementen hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.