Kinderen en groente: hoe maak je groente aantrekkelijker voor kinderen?

We eten in Nederland gemiddeld 131 g groente per dag. Dit is maar de helft van de aanbevolen 250 g per dag. Jullie volwassenen doen dit niet goed. Maar jullie proberen het meestal wel. Maar juist kinderen eten uit zichzelf nauwelijks groenten. Die moet je nudgen, of met andere woorden: een duwtje geven in de goede richting. In deze blog heb ik tien praktische tips voorbereid voor ouders die hun kinderen meer groente willen laten eten.

Maar eerst:

Hoeveel groente hebben kinderen eigenlijk nodig?

Het Voedingscentrum beveelt de volgende hoeveelheden aan:

  • Kinderen van 1-3 jaar: 50-100 g groente per dag;
  • Kinderen van 4-8 jaar: 100-150 g groente per dag;
  • Kinderen van 9-13 jaar: 150-200 g groente per dag;
  • Kinderen vanaf 14 jaar hebben net zoals volwassenen 250 g groente per dag nodig.

Ik ben trouwens zelf geen voorstander van groente verstoppen. Als groente de hele tijd onzichtbaar wordt gemaakt voor kinderen, dan leren ze er nooit van te houden. De groenten af en toe verstoppen in een smoothie of in een taart kan, maar ik zou dat niet dagelijks doen.

Tips om kinderen meer groente te laten eten

  1. Begin bij jezelf

Kinderen kopiëren het gedrag van mensen om zich heen en voornamelijk het gedrag van hun ouders. Eet je zelf nooit groente? Dan gaan jouw kinderen het ook niet doen. Je moet het goede voorbeeld geven. Structureel. Dus iedere dag.

  1. Zet de groente in het zicht

Zet een schaaltje met tomaatjes of mini-komkommers op het aanrecht of ergens waar jouw kinderen het goed kunnen zien. Dan krijgen ze er vanzelf trek in. Het goede moment om dit te doen is als ze bijvoorbeeld net van de speeltuin komen en trek hebben. 

  1. Laat kinderen zelf groente uitkiezen

Geef de kinderen de mogelijkheid om zelf de groente uit te kiezen als de boodschappen worden gedaan. Zo geef je ze het gevoel dat ze zelf bepalen wat ze eten.

Een andere truc is niet één maar twee soorten groente klaar te maken en aan het kind te vragen welke het wil. Zo geef je jouw kind het gevoel dat ze zelf bepaalt wat ze eet.

  1. Betrek kinderen bij het koken

Kinderen laten helpen met eten klaar maken is sowieso een hartstikke goed idee. Zo leren ze waar het eten vandaan komt, leren ze het eten klaar te maken (let op, binnenkort krijg je nog een ontbijt in bed) en ze voelen zich belangrijk in het huishouden. En kinderen vinden alles beter smaken als ze het zelf hebben klaargemaakt.

  1. Maak het aantrekkelijk

Kinderen vinden het superleuk als het eten kleurrijk is en/of een leuke vorm gegeven wordt. Probeer dus gezichten van groente te maken, of een regenboog, of een knuffeldier. Op Internet kun je talloze inspiratievoorbeelden vinden.

Je kunt ook verschillende manieren van snijden uitproberen. Denk aan de spiralizer (zoek maar op).

  1. Experimenteer met bereidingsmethoden

De meeste kinderen vinden rauwe groente gewoon het allerlekkerst. Denk aan tomaat, komkommer, paprika, wortels, radijsjes. Maar broccoli en pastinaak bijvoorbeeld kun je ook gewoon rauw eten.

Je kunt proberen dezelfde soort groente op verschillende manier klaar te maken en te kijken wat jouw kind het lekkerst vindt. De meest gangbare manieren om groente klaar te maken zijn koken in water, stomen, roosteren en grillen.

  1. Maak een soep

De meeste kinderen houden van soep. En je kunt heel veel groente kwijt in soep. Soep is eigenlijk een groentegerecht. Als jouw kind soep lekker vindt, probeer dan in de soep groentesoorten te gebruiken die ze anders niet graag eet.

  1. Meng de groente met jouw kids’ favoriete etenswaren

Alle kinderen houden van kaas. Dus probeer bijvoorbeeld stukjes broccoli met gesmolten kaas te geven (ik zeg maar wat).

Kinderen vinden het over het algemeen leuk om etenswaren ergens in te dippen. Dus kun je gesneden stukjes groente serveren voor bij de humus of guacamole.

Verder kun je vrijwel alle soorten groente mengen met pasta en op een pizza leggen (kid’s absolute favoriet).

  1. Verzin groente-personages

Deze tip is voornamelijk voor kleine kindjes. Koop boeken voor jouw kinderen met verhalen over groente. Kijk cartoons met jouw kids over groentepersonages. Of verzin gewoon zelf verhaaltjes over groente. Maak groente tot iets leuks.

  1. Blijf proberen

Variatie is belangrijk. Het is beter om verschillende soorten groente te eten dan steeds maar komkommers of wortels. Maar een smaakontwikkeling is een proces. Ook bij volwassenen trouwens. We lusten niet altijd iets als we voor het eerst in ons leven proeven. Maar als we het meerdere keren hebben geprobeerd, in verschillende settings of gerechten, dan leren we langzamerhand de smaak beter te begrijpen en waarderen. Met betrekking tot de kinderen wordt er gezegd dat je minstens tien keer een voedingsmiddel moet aanbieden als ze het niet meteen lusten. Dus gewoon niet snel opgeven.

Tot slot: eten is geen straf maar ook geen beloning.

Als je eten gebruikt als beloning/straf leer je jouw kind verkeerde associaties aan. Eigenlijk is het belonen of straffen met eten niet goed en wordt het afgeraden. Dus “eet jouw boord leeg” of “je krijgt een snoepje als je eerst een tomaat eet” zijn geen goede voorbeelden van hoe het moet. Op deze manier geef je het signaal aan dat gewoon eten eigenlijk niet lekker is en dat toetjes wel lekker zijn. Dit is de theorie. In de praktijk gebruikt bijna iedereen thuis een methode waardoor kinderen meer/gezonder gaan eten maar dan met chantage of omkoping. Maar het is dan ook erg lastig om jouw kind gezond te laten eten. Hun eetgedrag is soms frustrerend. In sommige gezinnen is etenstijd net een oorlog.

Het beste wat je kunt doen is om je zelf zo goed mogelijk te ontspannen en de sfeer luchtig te houden. Maak je geen zorgen als jouw kind (volgens jou) niet voldoende heeft gegeten of een keertje helemaal niet heeft gegeten. Kinderen hongeren zichzelf niet snel uit.

Complimenten geven doet juist wonderen. Kinderen snakken naar goedkeuring (de meeste volwassenen trouwens ook). Complimenteer kinderen uitbundig als ze groente hebben gegeten. Focus op het positieve en niet op het negatieve. Eigenlijk geldt dit advies niet alleen voor groente eten maar voor alles in het leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.