Is pasta gezond?

In deze blog gaan we het hebben over wat een absolute meerderheid van de mensen lekker vindt – pasta. Is pasta eigenlijk gezond of ongezond? Kom je van pasta aan? En wat is de beste manier om pasta te eten? Al deze vragen komen aan bod.

Wat is pasta?

Sommige mensen beschouwen pasta als een aparte voedingscategorie. Maar eigenlijk behoort het tot categorie graanproducten, waaronder ook brood, rijst en andere granen vallen.

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren die gemaakt zijn van tarwemeel. Spaghetti, macaroni, rigatone, fusilli, lasagne – dit zijn allemaal soorten pasta. De voedingswaarde van al deze soorten is hetzelfde. Alleen de vorm is anders.

Kom je van pasta aan?

Traditionele gedroogde pasta die je in een supermarkt kan kopen wordt gemaakt van harde tarwe (bekend als durum-tarwe) en water. Soms worden er eieren toegevoegd. De receptuur is erg simpel dus. Er komen geen conserveringsmiddelen eraan te pas voor het maken van pasta.

Sommige aanhangers van diëten zonder pasta weten volgens mij niet waarom ze pasta eigenlijk vermijden. Veel mensen denken dat je van alles wat van tarwemeel gemaakt wordt, aankomt. Dit is absoluut niet het geval. Overgewicht is het resultaat van het consumeren van te veel calorieën, meer dan je nodig hebt. Niet van het consumeren van één specifiek voedingsmiddel zoals pasta.

Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.

Pure pasta is dus een onschuldig voedingsmiddel. Het gevaar (van aankomen) ligt eigenlijk niet in pasta zelf, maar in de manier waarop het gemaakt is. Het gevaar zit in de saus dus. Traditionele vegetarische tomatensaus is gemaakt met veel tomaten en bevat daardoor weinig calorieën. Maar de meeste andere pastasauzen (denk aan pesto, carbonara, Alfredo) zijn gemaakt met veel olie en/of room. En daardoor  zijn deze pastasauzen erg rijk aan calorieën. En dan wordt er nog geraspte kaas bovenop gestrooid. Dat zijn nog meer calorieën.

De gezondste manier om van pasta te genieten is die te eten met veel groente en eventueel een kleine hoeveelheid gezonde saus (zoals tomatensaus of pesto) en maar een klein beetje kaas. Wist je trouwens dat je pasta romiger kunt maken door een paar eetlepels water waarin je de pasta kookte, toe te voegen aan jouw pastagerecht? Voornamelijk met pasta-pesto werkt deze truc erg goed.

Voedingswaarde van pasta

Gedroogde pasta bevat gemiddeld 350 kcal per 100 g. Een éénpersoonsportie is ongeveer 75-80 g. Een portie pasta bevat dus +/- 260 kcal. Pasta bevat vrijwel geen vet en ongeveer 10 gram eiwit per portie. Volkoren pasta bevat ongeveer 5 gram vezels per portie, en gewone pasta ongeveer 2 gram. Volkoren pasta is een goede bron van vitamines B1 en B3 en mineralen mangaan, magnesium, koper en ijzer.

Hoe zit het met gluten?

Sommige tegenstanders van pasta beweren dat het slecht is omdat het gluten bevat. De term gluten verenigt een groep eiwitten die in sommige granen zitten zoals tarwe, rogge en gerst. Gluten is van groot belang in de voedselindustrie. Het is het glutengehalte dat de elasticiteit en veerkracht van deeg bepaalt. Waardoor dus pasta niet breekt. Sommige mensen hebben een aangeboren intolerantie (coeliakie) voor gluten. Er zijn ook mensen met niet-coeliakie gluten gevoeligheid (ook bekend onder de Engelse afkorting NCGS).

Niet iedereen zou een glutenvrij dieet moeten volgen. Een glutenvrij dieet is van vitaal belang voor mensen die lijden aan coeliakie, en dit is ongeveer één procent van de wereldbevolking. Het is niet duidelijk hoeveel mensen lijden aan NCGS. Ondanks breed onderzoek is het is nog steeds een kwestie van discussie of NCGS wordt veroorzaakt door gluten of andere componenten van tarwe.

Voor de meeste mensen is een glutenvrij dieet niet gunstig, maar vormt het een risico om een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, B-vitamines en jodium op te lopen. Houd er ook rekening mee dat glutenvrije vervangers vaak aanzienlijk meer vet en suiker bevatten dan het originele voedsel dat ze nabootsen.

Tegenwoordig kun je in elk supermarkt wel glutenvrije pasta vinden. Glutenvrije pasta wordt gemaakt van bijvoorbeeld boekweit, linzen, kikkererwten, of rijst. Glutenvrije pasta smaakt wel anders dan tarwepasta. Dit is een kwestie van uitproberen.

Voordelen van pasta

  • Gedroogde pasta kun je jarenlang bewaren, terwijl het een heel natuurlijk product is zonder toegevoegde conserveringsmiddelen.
  • Pasta is goedkoop en dus erg vriendelijk voor jouw portemonnee.
  • Pasta is snel klaar.
  • Alle ouders weten: kinderen zijn gek op pasta. Dit is iets wat ze altijd lusten.
  • Als je teveel hebt gemaakt, kun je een pastagerecht de volgende dag nog prima eten.
  • Je kunt eindeloos variëren met pasta. Door gebruik van verschillende soorten pasta, verschillende groente en verschillende sauzen kun je talloze combinaties creëren en dus eet je als het ware elke keer iets anders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.