Hoeveel water per dag moet je nu écht drinken?

Veel water drinken is goed voor je. Dat is algemeen bekend. Het wordt je overal aangeraden en is onderdeel van veel diëten. Maar hoeveel water per dag drinken is nu écht goed voor je? Is het 2 liter of – zoals sommige beweren – wel 3 tot 5 (!) liter?

Water is essentieel. Alles om je heen wordt gevoed door water. Of je nu geniet van een mooie bos bloemen of rondloopt in een natuurpark. De zuivere vloeistof samengesteld uit zuur- en waterstof moleculen is essentieel voor al het leven op aarde.

Zonder vocht kunnen we niet overleven

Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. Je kunt weken zonder eten, maar zonder water overleven we slechts een paar dagen. Een belangrijk deel daarvan stroomt door ons bloed en de hersenen. Zij bestaan voor meer dan 90% uit water.

 Wat doet water in je lichaam?

Je kunt beter vragen waar water niets mee te maken heeft.

Water is bijvoorbeeld de belangrijkste factor in je spijsvertering. Voor alle voeding die je lichaam binnenkomt, werkt water als oplosmiddel. Het zorgt dat elke hap die je neemt kan worden opgenomen in je lichaam.

Ook helpt water om voedingstoffen te leveren aan onze weefsels en heeft het een ondersteunde functie bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. Water is hét ingrediënt voor het ontgiften van je lichaam!

Het grootste aandeel water komt voor in en om de cellen in het lichaam. In de cellen zelf bevindt het zich in de eiwitstructuren. Buiten de cellen vult water de tussenruimte op. Water is een belangrijk bestanddeel van vocht tussen de weefsels.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Water is onmisbaar en betrokken bij praktisch alle processen in het lichaam.

Pas op! Je bent eerder uitgedroogd dan je denkt

Uitdroging is een groter probleem dan je misschien denkt. Veel mensen zijn onbewust vaker uitgedroogd dan ze denken. Ga bij je zelf eens na of je de volgende symptomen herkent:

  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Warrig
  • Droge lippen
  • Verstopping

Je herkent (een aantal van) deze symptomen misschien van de dip die je ’s middag kunt hebben. Het bekende 16 uur moment. Heb je er weleens aan gedacht dat je lichaam gewoon dorst heeft? Probeer op zo’n moment eens een glas water. Goede kans dat het een groot verschil maakt!

Als je echt verregaande uitdrogingsverschijnselen vertoont leidt het uiteraard tot nog veel grotere problemen. Zoals donkere urine, hallucinaties en algemene pijnen.

Water drinken per dagHoeveel water per dag moet je drinken?

Nu de belangrijkste vraag: hoeveel water per dag heb je nu écht nodig? Eigenlijk kun je daar geen eenduidig antwoord op geven. Voor een normale dag is 2 tot 3 liter genoeg. Ieder mens is echter anders.

Het veilige gemiddelde over hoeveel water per dag je moet drinken: je lichaam heeft op een normale dag (dus zonder inspanning als sport of heel hoge temperaturen) gemiddeld 30 ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Dat komt in de praktijk neer op 8 tot 10 glazen per dag (in totaal ongeveer 2 liter).

Is het heel warm, waardoor je veel vocht verliest door te zweten, of ben je matig aan het inspannen, drink dan tenminste 3 liter.

Je waterbehoefte begint ’s ochtends al: tijdens je slaap verliest je lichaam met gemak een halve liter water. ’s Ochtends op nuchtere maag 2 glazen water drinken, is dus een bijzonder goede gewoonte: hiermee vul je het vocht dat je lichaam tijdens de slaap heeft verloren direct weer aan.

Het is ook belangrijk om water over de gehele dag te drinken. Elk uur een glas is het meest gelijkmatig en ideaal. Wanneer je een dorstgevoel krijgt,  denk je er vaak pas aan om weer water te drinken. In de praktijk kom je dan eigenlijk al 2-3 glazen water tekort. Dus als je bij een dorstgevoel 1 glas water drinkt, laat je je lichaam achter met 2 glazen minder dan het op dat moment nodig heeft. Drink dus elke dag voldoende water.

Het allerbelangrijkste is echter dat je luistert naar de behoefte van je lichaam. Leer ontdekken wanneer je lichaam dorst heeft en vraagt om water. Zoals in de middag dip.

Hoe help je jezelf om genoeg water te drinken?

Soms vergeet je het. Soms weet je niet meer hoeveel je al gedronken hebt. Soms ben je druk met andere dingen.

hoeveel water moet ik drinken

De Hydranome waterfles kan wel eens een ideale oplossing voor jou zijn. Hoe werkt de Hydranome? Ken je de stappenteller? Die ervoor zorgt dat je genoeg loopt? Nou, de Hydranome is eigenlijk de stappenteller van het water. Lees hier hoe de Hydranome waterfles werkt en bestel hem meteen! 

Probeer er een gewoonte van te maken om altijd water bij je te hebben. Dit vergt misschien wat discipline, maar onthoudt: je moet iets minimaal 10 keer doen om er een gewoonte van te maken.

Hoeveel water moeten sporters drinken?

Kijk! Dat is een heel relevante vraag! Sporters verliezen ontzettend veel water in de vorm van zweet. Hoe meer je zweet, hoe meer je moet aanvullen. Een half uurtje boksen kost je 2 liter, twee uurtjes racen kost je er 3. Dat gaat heel hard. Waarom is het zo belangrijk dat sporters voor, tijdens en na het sporten zoveel drinken?

Hoeveel water moeten sporters drinkenAls je veel zweet, verlaten belangrijke elektrolyten als natrium, kalium, magnesium en chloride je lichaam tegelijkertijd met het transpiratievocht.

Als je regelmatig en intensief sport (bijvoorbeeld omdat je duursporter bent zoals wielrenner of hardloper, of roeier, tennisser of teamsporter), dan ben je gebaat bij een snelle aanvulling van elektrolyten. Dat zorgt ervoor dat je lichaam snel herstelt. Hiervoor drink je als sporter graag een sportdrank. Wat jammer is, is dat veel van deze sportdranken wél veel suikers bevatten, maar nauwelijks of geen elektrolyten.

Elete Sportdruppels is een natuurlijk supplement en bevat van nature natrium, kalium en magnesium, als (top)sporter vul je de verliezen die je eruit zweet direct weer aan. Elete sportdruppels herstellen deze tekorten meteen zonder suiker. Daarom zijn Elete Sportdruppels hét supplement voor in je bidon met water tijdens het sporten. Hoe het precies werkt in je lijf? Lees hier alles over de werking van Elete sportdruppels en bestel ze meteen!

Denk je even aan een glas water na deze blog?

 

Proost 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.