Hoe voeding van ouders de gezondheid van kinderen programmeert

Tegenwoordig weet iedereen dat zwangere vrouwen gezond moeten eten. Geen alcohol drinken, wel foliumzuur slikken, dit zijn de meest bekende adviezen. Niet iedereen weet echter over andere voedingsstoffen en factoren die belangrijk zijn voor de optimale ontwikkeling van een kind. In deze blog zet ik ze op een rijtje.

Ondergewicht

Niet alle aanstaande moeders weten dat ondergewicht (een gevolg van verkeerde voeding of ongezonde ideeën over schoonheid) erg gevaarlijk is voor het kind. Het embryo in de baarmoeder past zich aan een gebrek aan voedingsstoffen aan – dit is noodzakelijk om te overleven. Het gebrek aan calorieën in het dieet van de moeder leidt ertoe dat de lichaamssystemen van de ongeboren baby worden geprogrammeerd om elke calorie te behouden. Deze aanpassing helpt om te overleven in het geval dat het kind zelf na de geboorte ook ondervoed raakt. Maar in omstandigheden van overvloed aan voedsel (zoals in Nederland) leidt dit ertoe dat het kind zijn hele leven te veel gaat eten. Hierbij komen alle bijbehorende gevolgen, waaronder overgewicht en diabetes type 2.

Overgewicht

Overtollige calorieën zijn ook schadelijk. Vrouwen met overgewicht voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en als gevolg van diabetes type 2 hebben een grotere kans om kinderen te krijgen die ook aan overgewicht en diabetes lijden.

Het overgewicht bij kinderen is meestal het gevolg van slechte eetgewoonten. Ouders met overgewicht hebben vaak kinderen met overgewicht. Omgekeerd hebben slanke ouders meer kans op slanke kinderen. Meestal komt dit niet door de genen. Zogenaamd monogene obesitas (obesitas door een genetische fout in één gen) is een zeer zeldzaam fenomeen. Bijna alle andere gevallen zijn het gevolg van verkeerde voedingsgewoonten en -keuzes.

Jodium

Voedingsstoffen spelen een sleutelrol tijdens de eerste 1.000 dagen van het leven, dat wil zeggen vanaf de conceptie tot het einde van het tweede jaar na de geboorte. Tijdens deze periode kan een disbalans in de voeding onomkeerbare schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Neem bijvoorbeeld het mineraal jodium. De schildklier speelt de belangrijkste rol bij de ontwikkeling van de hersenen en mentale vermogens. Maar de schildklier kan alleen optimaal functioneren bij voldoende inname (via voedsel) van jodium. Een aanzienlijk jodiumtekort tijdens deze eerste 1.000 dagen kan leiden tot hypothyreoïdie (lage niveaus van schildklierhormonen) en hersenbeschadiging.

Overigens heeft meer dan de helft van de Europese bevolking een jodiumtekort. In Nederland wordt broodzout gejodeerd. Je kunt ook gejodeerd keukenzout kopen. Dat is goed. Maar veel aanhangers van een gezonde levensstijl denken dat roze Himalaya of grijs Frans het beste zout is. En daar zit juist amper jodium in. Ze eten vaak ook geen of nauwelijks brood. Dit is potentieel gevaarlijk voor de gezondheid.

Omega-3 vetzuur DHA

Een ander zeer belangrijk voedingselement in het dieet van zwangere vrouwen is het vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) van de Omega-3 familie. Het is bekend dat een adequate inname van DHA tijdens zwangerschap en borstvoeding een voorwaarde is voor een goede hersenontwikkeling en een goed gezichtsvermogen bij zuigelingen. De aanwezigheid van DHA in de voeding van je kind kan hem beschermen tegen astma en andere allergische aandoeningen. DHA komt uitsluitend voor in vis en andere zeevruchten. Voor veganisten zijn tegenwoordig plantaardige DHA-supplementen beschikbaar.

Vitamine D

Niet iedereen weet dat de levensstijl (inclusief voeding) van de vader vóór de conceptie ook een belangrijke rol speelt. Zo hebben onderzoekers een verband gevonden tussen vitamine D-tekort bij de vader en de lengte/het gewicht van zijn kinderen. De kinderen van wie de vaders (ongeacht de vitamine D-status van de moeder) een tekort aan deze vitamine hadden, waren op vijfjarige leeftijd niet lang genoeg en hadden ondergewicht.

Een goede bron van vitamine D is kabeljauwlever, maar ook vette vis zoals zalm, haring en makreel. Daarnaast is deze vitamine aanwezig in vlees, eieren en zuivelproducten, maar in veel mindere mate.

Hopelijk weet je dat zwangere vrouwen en kinderen onder de vier jaar vitamine D moeten nemen in een dosering van 10 mcg per dag.

Eetgewoontes

De baby heeft een voorkeur voor het voedsel dat zijn moeder tijdens de zwangerschap veel heeft gegeten. Aangenomen wordt dat dit gebeurt via het geurmechanisme. Dus als je wilt dat jouw kind de voorkeur geeft aan gezond voedsel, dan moet jij zelf ook vooral gezond eten tijdens je zwangerschap. Kinderen imiteren de gewoontes (inclusief voedingsgewoontes) van hun ouders. Daarom, als je één keer per maand broccoli kookt en het tegelijkertijd met een diepe zucht eet, moet je niet verwachten dat jouw kind ooit van broccoli zal houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.