Is brood gezond of niet: de voor- en nadelen

Is brood nu gezond of niet? Het is de laatste weken een hot item in de media. Wij vinden het een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen zich bewust dit soort vragen stellen. In de gemiddelde talkshow wordt echter weinig tijd genomen om nu eens echt de voor- en nadelen van brood op een rij te zetten. Voor ons een mooie aanleiding om er een blog over te schrijven.

Traditioneel eten Nederlanders veel brood. Sinds 2009 is er echter een dalende trend. Laatst was nog in het nieuws dat er dit jaar zelfs 2,3 procent minder brood is gegeten dan in 2012. De populariteit van brood staat onder druk. Steeds meer consumenten twijfelen over brood gezond in hun dagelijkse voedingspatroon.

Gezonde eigenschappen van brood

Brood is rijk aan vitamine B en de mineralen ijzer, fosfor, calcium, magnesium, zink en kalium. Vooral volkoren brood is voedzaam. Bovendien bevat brood relatief weinig vet en veel vezels. Handig tijdens het afvallen.

Vezels in brood geven je snel een gevuld gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt in ongezonde snacks.

Brood gezond? Als je naar bovengenoemde voedingstoffen kijkt heeft het zeker positieve eigenschappen. De vraag is echter hoe uniek deze voedingstoffen zijn en wat de nadelige voedingswaarde van brood inhoudt.

Brood gezond: de nadelen

Om te beginnen is brood toch minder natuurlijk dan je in eerste instantie zou denken. Heb je weleens op het etiket gekeken van brood in de winkel? In brood wordt flink suiker, glansmiddel en conserveermiddel gebruikt. De etiketten staan vol met e-nummers. Dit soort kunstmatige toevoegingen worden uit commercieel oogpunt gebruikt voor een meer interessante geur en kleur.

Bovendien worden de toevoegingen deels gebruikt om het deeg sneller te laten gisten. Fabrikanten voegen extra suiker toe om dit proces te versnellen.

Gluten in brood

In de brood gezond discussie voeren gluten vaak de boventoon. Maar wat zijn gluten nu eigenlijk? Gluten zijn een groot deel van het eiwit in granen zoals tarwe, rogge, gerst, en spelt.

De stof gliadine is weer een onderdeel van gluten en vaak de boosdoener bij mensen die intolerant of allergisch zijn voor gluten. Zij kunnen gluten heel moeilijk verteren, absorberen en/of verwerken.

Een overgevoeligheid voor gluten is een veel voorkomende ‘aandoening’. Er is zelfs een theorie dat bijna iedereen in meer of mindere maten last heeft van gluten intolerantie. Gluten zijn in het algemeen erg slecht te verteren door de mens.

Hierdoor zijn er veel mensen die – zonder medisch vastgestelde gluten intolerantie – gezondheidsvoordelen ervaren als zijn geen of minder gluten eten. Dit is vooral afhankelijk van de mate waarin je ‘overgevoelig’ bent voor gluten.

Conclusie: brood gezond of niet?

Brood bevat zeker gezonde voedingstoffen, uniek zijn deze zeker niet. Voldoende groente, fruit, noten, zaden en andere graansoorten bevatten ook al deze voedingstoffen. Bekijk hier ook eens onze superfood lijst met onder andere chia zaadjes, bijzonder rijk aan vezels.

Groot nadeel van brood zijn de toegevoegde suikers en kunstmatige stoffen. Er bestaat ook brood dat op een natuurlijke manier gemaakt is zonder suiker: zuurdesem brood. Zeker een goed alternatief.

Als je echter ook geen gluten wil binnen krijgen is het beste om te kiezen voor andere alternatieven. Spelt brood wordt vaak genoemd. Dit is inderdaad een stuk gezonder dan andere graansoorten en bevat minder gluten in een betere samenstelling. Glutenvrij is spelt echter niet.

Je kan er voor kiezen om zelf je brood te bakken met glutenvrij quinoameel of amandelmeel.

Ook de mogelijkheid te minderen in de hoeveelheid brood is een goede optie. Neem bijvoorbeeld als ontbijt een heerlijke, voedzame superfood smoothie. Of lunch voor de verandering eens met een salade in plaats van een broodmaaltijd.

Hoe ga jij om met brood? Eet je het wel of niet en wat zijn volgens jou goede alternatieven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.