Top 10 glutenvrije meelvervangers

In deze blog bied ik je een overzicht van tien glutenvrije melen aan, die je als een alternatief kunt gebruiken voor tarwemeel.

Wat was gluten ook een weer?

Gluten is een verzamelnaam voor eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, zoals tarwe (waaronder spelt), rogge en gerst. Tarwemeel wordt standaard gebruikt in de traditionele bakkerij. Het is belangrijk om te beseffen dat je tarwemeel bijna nooit een-op-een kunt vervangen door een ander meel. Het is handig om te weten welke glutenvrije melen welke eigenschappen hebben voordat je in de keuken gaat experimenteren met glutenvrij koken.

Hieronder volgt een overzicht van tien vaak gebruikte alternatieve glutenvrije meelvervangers:

Aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel is een essentieel ingrediënt bij glutenvrij bakken. Een glutenvrije meel-melange bevat namelijk bijna altijd een zetmeel. In de meeste gevallen wordt gekozen voor aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel verdraagt hogere temperaturen dan bijvoorbeeld maizena (ook een vaak gebruikte zetmeel in glutenvrije bakkerij). Het is daarom ook een uitstekend verdikkingsmiddel voor sauzen, soepen en stoofschotels.

Amandelmeel

Amandelmeel is gemaakt van amandelnoten, verder niks. Omdat noten vrij rijk aan calorieën zijn, is amandelmeel ook calorierijk. Bovendien is amandelmeel ook vetrijk. Amandelmeel levert 55 g vet per 100 g en 630 kcal, terwijl traditionele tarwemeel slechts 1 gram vet en 350 kcal bevat. Amandelmeel is licht zoet van smaak. Amandelmeel kun je het beste gebruiken om (glutenvrije) taarten en cakes te bakken. Je kun het ook prima gebruiken in plaats van paneermeel.

Bakbananenmeel

Bakbananenmeel is gemaakt van onrijpe groene bakbananen. De onrijpe bakbananen smaken niet zoet, en dit bananenmeel is dus ook niet zoet. Het smaakt redelijk neutraal en is daarom geschikt voor veelzijdig gebruikt. Maar het smaakt het beste in pannenkoeken en (natuurlijk) in bananenbrood. Dit meel bevat veel meer zetmeel dan tarwemeel en absorbeert meer vocht. Daarom kun je tarwemeel niet een-op-een vervangen door bananenmeel. Je neemt ongeveer ¾ kopje bakbananenmeel in plaats van 1 kopje gewoon meel in een recept, of je moet het gewicht van de vloeibare ingrediënten in het recept verhogen.

Boekweitmeel

Boekweitmeel is goed vergelijkbaar met het traditionele tarwemeel wat betreft voedingswaarde. Je kunt het in de meeste recepten ook vaak een-op-een vervangen. Boekweitmeel heeft wel een subtiele nootachtige smaak. De smaak van het eindproduct zal dus wel anders zijn. Boekweitmeel is niet erg populair in Nederland, maar in onze buurlanden wordt het wel veel gebruikt. Denk aan Frankrijk en boekweit crêpes (ook bekend als galettes de sarrasin). Zoals in Europa als in Azië wordt boekweitmeel gebruikt om pasta/noodles te maken.

Kastanjemeel

Kastanjemeel wordt gemaakt van gedroogde kastanjes. Het is lekker in brownies en andere soort kruimelig gebak. In het gebak waarbij kruimels niet thuis horen, wordt kastanjemeel vaak gemengd met andere soorten (glutenvrije) meel. Kastanjemeel is bruin van kleur en zal dus de kleur van het eindproduct beïnvloeden.

Kokosmeel

Kokosmeel wordt gemaakt van gedroogd en ontvet kokosvlees. Kokosmeel is het meest vezelrijke meel. Het bevat maar liefst 40 gram vezels per 100 g. Vergelijk het met gewone tarwemeel, dat maar 3 g vezels per 100 g bevat. Veel vezels zijn goed voor je gezondheid. Maar vezels kunnen problemen opleveren tijdens het bakken. In een vegan bakkerij is het gebruik van kokosmeel lastig. Zonder een krachtige binder zoals ei werkt het namelijk niet. Als een vuistregel moet je voor elke eetlepel van kokosmeel een ei gebruiken. Het wordt soms in kleine hoeveelheden toegevoegd aan glutenvrije melanges om het voedingsprofiel te verbeteren.

Kikkererwtenmeel: de glutenvrije meelvervanger die populair is bij veganisten

Kikkererwtenmeel is een vaak gebruikt product in vegan baking. Het kan namelijk allebei – tarwemeel en ei – vervangen. Deze meelsoort is ideaal voor het maken van pannenkoeken en wraps. Het heeft wel een smaakje. Het smaakt en ruikt naar kikkererwten natuurlijk, je moet net er van houden. Gebruik het dus niet als het enige tarwemeelvervanger in recepten waarvoor veel meel nodig is, zoals cakes. Kikkererwtenmeel bindt goed en is daarom zeer geschikt voor vegan recepten.

Lupinemeel

Lupinemeel is eiwitrijk en vezelrijk en is volledig gemaakt van de zoete lupineboon. Lupinebonen zijn nauw verwant aan pinda’s. Er is steeds meer aandacht voor lupine in vegan en glutenvrij voedingsmiddelenindustrie. Het wordt steeds meer toegevoegd aan allerlei bakkersproducten inclusief brood. Lupinemeel heeft een intense gele kleur en vrijwel neutrale geur en smaak.

Quinoameel

Quinoameel is een vermalen quinoa graan. Je kunt het het beste in kleine hoeveelheden gebruiken in combinatie met andere (glutenvrije) melen. Naar mijn smaak werkt het het beste in zoet gebak zoals cupcakes, muffins en pannenkoekjes.

Tapioca zetmeel

Tapioca zetmeel is afkomstig van cassave, een plant die veel voorkomt in Zuid-Amerika. Het wordt vaak gebruikt in kant-en-klare glutenvrije meelmelanges. Net zoals aardappelzetmeel, heeft tapioca een sterk binding vermogen. Het is net iets taaier dan aardappelzetmeel. Meestal gebruik je tapioca zetmeel niet alleen in een recept, maar in combinatie met andere, eiwitrijke melen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.